Talasi vrućine, promene raspoloženja i problemi sa spavanjem simptomi su menopauze o kojima žene otvoreno govore. Ali one se mnogo više ustručavaju da govore o bolnom seksu i gubitku kose, iako ova stanja pogađaju mnoge milione žena.

Stoga, u centar pažnje stavljamo bolan seks i proređenu kosu — dve „zabranjene“ teme.

Pročitajte i ovo: Brazil, Španija ili Kolumbija?! Kakav je bonton sa stidnim dlačicama sada? Da li moram sve da skidam? 

Dr Donika Mur, ginekolog iz Čestera, Nju Džersi, rekla je za Healthline da je vaginalna atrofija vulve (VAV) jedan od najčešćih simptoma menopauze o kojima se najmanje govori.

„VAV je stanje koje se javlja tokom vremena, a oko 50 procenata žena u menopauzi će imati značajnu nelagodnost kao rezultat VAV. Najčešći oblik nelagodnosti je dispareunija, što je bolan seks“, objasnio je Mur.

Pročitajte i ovo: Moj partner želi da masturbiram pred njim: Kako da to uradite 

„Suvoća vagine je rezultat VAV“, dodao je Mur. „Ovo je stanjivanje i starenje vaginalnog tkiva kao rezultat promena usled menopauze. Te promene su smanjena proizvodnja estrogena. Skoro svako tkivo u ženskom telu reaguje na estrogen. Kada prođemo kroz menopauzu, velika vest je da više nemamo menstruaciju, ali razlog je taj što ne proizvodimo estrogen iz naših jajnika.

Image by Freepik

Oslobođene žene 60-ih i 70-ih ne govore

Mur je rekla da je ženama neprijatno da spomenu svojim doktorima da je seks bolan, delimično zato što misle da su jedine koje imaju ovaj simptom. Prema Muru, od 65 miliona žena u Sjedinjenim Državama koje sada prolaze kroz menopauzu, oko polovina, ili 32,5 miliona, doživljava bolan seks.

Pročitajte i ovo: Kako da zaustavite preuranjenu ejakulaciju 

„Znamo da samo oko 24 procenta tih žena razgovara sa svojim doktorom i dobije odgovarajuću dijagnozu. Od tih žena, samo oko 7 procenata dobija medicinski tretman. Dakle, postoji veoma mnogo žena koje imaju ovo stanje, koje nisu razgovarale sa svojim doktorom i nisu dobile odgovarajuću terapiju“, rekao je Mur.

Pročitajte i ovo: Koliko često treba da imate seks? 

Žene su neme na tu temu sa svojim prijateljima, pa čak i sa svojim seksualnim partnerima.

„Imamo situaciju ne pitaj, nemoj reći… Ironija je u tome što žene iz generacije bejbi bumera prolaze kroz menopauzu brzinom od oko 5.000 dnevno u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Ovo je generacija žena koja je stasala šezdesetih godina prošlog veka i pričala o svemu. Ovo je grupa žena koje su pokrenule seksualnu revoluciju, a sada su mnoge od istih žena među milionima žena koje doživljavaju bolan seks zbog menopauze, a niko o tome ne govori”, rekao je Mur.

Pročitajte i ovo: MUŠKARCI PROKLJUČAJU, ŽENE OPUŠTAJU: ŠTA SE DEŠAVA SA MOZGOM KAD DOŽIVIMO ORGAZAM 

Iako mnoge žene koriste lubrikante za ublažavanje bolnog seksa, Mur kaže da maziva „ne leče uzrok. Ćelije obloge zidova vagine stare kao ćelije na vašem licu. Ćelije sluzokože, ćelije koje oblažu vašu vaginu, prolaze kroz veoma slične promene. Lubrikant je kao ono što bi losion učinio na vašem licu. Losion je veoma privremeno rešenje, ali ne tone u dublje slojeve vaše kože kao neki hidratantni preparati… Ne čini ništa ćelijskoj strukturi.”

Image by Freepik

Nova pilula leči VAV bez povećanja rizika od raka dojke

Ospemifen (Osphena), nehormonski oralni lek koji proizvodi Shionogi, odobrila je Uprava za hranu i lekove 2013. za lečenje VAV.

Mur je rekao da pakovanje Osphene upozorava da lek može povećati rizik od raka sluzokože materice, koji se naziva rak endometrijuma. Ostali neželjeni efekti uključuju povećan rizik od moždanog udara, krvnih ugrušaka, valunge, grčeve mišića, vaginalni iscedak i pojačano znojenje.

Pročitajte i ovo: Rušimo mitove, razbijamo predsrasude o – PENISU 

„Te stvari su takođe neželjeni efekti menopauze“, rekao je Mur. „Žene moraju da razgovaraju sa svojim doktorom o tome šta im odgovara. Ista situacija je sa estrogenom ili bilo kojim drugim lekovima na recept. Uz lekove na recept uvek odmeravamo rizike i koristi.”

Mur je rekao da Osphena ili dodatni estrogen zapravo mogu učiniti ćelije vagine zdravijim i robusnijim.

Pročitajte i ovo: Može li se reći kakav je neko u krevetu samo gledajući mu lice? 

„Želim da budem veoma oprezan da ne impliciram da vas ovo može vratiti tamo gde ste bili kada ste imali 25 godina“, upozorio je Mur, „ali to može pomoći da se poboljša funkcionisanje vaše vaginalne sluzokože. Osphena i estrogen deluju na isti način u tom pogledu. Osphena deluje kao estrogen u nekim tkivima tela, a ne kao estrogen u drugim tkivima tela.

Pročitajte i ovo: Zašto je gledanje jedno drugog kako masturbirate najbolja lekcija o seksu koju ćete ikad imati

Estrogeni, kategorija lekova koja uključuje flastere, kreme i gelove, mogu lečiti osnovni uzrok VAV. Međutim, postoji zabrinutost zbog davanja suplementa estrogena ženama jer je povezan sa rastom određenih karcinoma.

Pročitajte i ovo: Seks kroz decenije i kada je najbolji – u 20-im, 30-im, 40-im ili 50-im?

„Rak za koji većina žena najviše brine je rak dojke… Sve što može da poveća rizik od raka dojke, čak i neznatno, učiniće žene veoma nervoznim, i zato većina žena neće uzimati estrogen. To je verovatno najveća razlika između estrogena i Osphene. Osphena nije estrogen, nije hormon i ne povećava rizik od raka dojke“, rekao je Mur.

Pročitajte i ovo: OBREZAN ILI NEOBREZAN: Šta svaka žena treba da zna

Shionogi je razvio kampanju pod nazivom „Žene preuzimaju odgovornost“, kako bi podigao svest o seksualnom zdravlju žena.

Mur, koji podržava Šionogija u podizanju svesti, rekao je: „Izazivamo žene da se zavetuju da će razgovarati sa svojim prijateljima o bolnom snošaju. Kada razgovaram sa svojim prijateljima o tome, to otvara vrata komentara. Mnogi moji prijatelji su lekari, drugi nisu lekari, ali su dobro obrazovani, a neki su rekli: ‘Mislio sam da je tako trebalo da bude’… Kada imate bolan seks, vaša prirodna sklonost je da kažete, možda Ne želim da imam seks tako često“, rekao je Mur.

Pročitajte i ovo: Upomoć! On želi da progutam… Šta da radite u tom slučaju 

Komičarka Ali Ventvort rekla je za Healthline da još nije doživela menopauzu. Ali kada je u časopisu pročitala o bolnom seksu kao simptomu menopauze, odlučila je da podrži Šionogija i proširila kampanju da „treba da razgovaramo o tome. Nema razloga da žene budu stidljive. Ne sviđa mi se ideja da kada prođem kroz menopauzu, seks će biti bolan. Ne želim da se osećam kao da mi je seksualno istekao rok trajanja.

Pročitajte i ovo: Kako da zaustavite preuranjenu ejakulaciju 

„Mnogi moji prijatelji prolaze kroz menopauzu. Čini se tako tiho, o tome kako možete dobiti odgovore“, rekao je Ventvort. „To je nešto o čemu bi žene trebalo da pričaju. Neke žene su posramljene i ne žele da razgovaraju o tome sa svojim doktorom. Trebalo bi da razgovarate sa svojim doktorom o tome.”

Image by Freepik

Zašto žene gube kosu tokom menopauze?

Proređivanje kose i gubitak kose je još jedna tabu tema za mnoge žene u menopauzi.

Dr Alan J. Bauman, sertifikovani lekar koji je specijalizovan za restauraciju kose u svojoj ordinaciji u Boka Ratonu na Floridi, rekao je za Healthline da oko 100 miliona žena u Sjedinjenim Državama ima proređenu kosu.

Pročitajte i ovo: Moj partner želi da masturbiram pred njim: Kako da to uradite 

„Većina žena koje dođu da traže tretman za proređenu kosu to čine u vreme perimenopauze i menopauze. Velika većina gubitka kose je genetska; to je gubitak kose po ženskom uzorku”, rekao je on.

Pročitajte i ovo: Evo 10 najčešćih seksualnih fantazija žena i kako da ih sprovedete u delo

Gubitak kose se javlja postepeno, ali većina žena to ne primećuje sve dok ne dostigne određenu tačku, što znači da gube pokrivenost na određenom području ili da im se linija kose dramatično promenila. Kada žene primete, čini se da im se kosa proredila preko noći.

Pročitajte i ovo: Bojim se seksa posle porođaja

„Možete izgubiti 50 procenata volumena kose na određenom području pre nego što počne da izgleda primetno tanko“, rekao je Bauman.

Postoje vrlo specifični hormoni koji regulišu cikluse rasta folikula dlake. Kada su žene trudne, više folikula dlake je u fazi rasta nego što je normalno. Ženska kosa postaje gušća i sjajnija. Nakon porođaja, njihovi hormoni se vraćaju u normalu, a folikuli kose se vraćaju u fazu mirovanja. Šest do 12 nedelja nakon porođaja doživljavaju opadanje kose.

Pročitajte i ovo: DIRTY TALKING: Lascivno ophođenje u seksu među partnerima (pričaj mi gadosti…)

Gubitak kose u menopauzi se dešava sporije, objasnio je Bauman. „Nije velika promena kada vidite ogromnu šupu“, rekao je on. „U menopauzi to je postepeno smanjenje ili odnosa hormona ili količine hormona u telu. Govorimo o estrogenu i progesteronu i odnosima naspram testosterona. Kada se ti nivoi promene ili smanje, tada se i kvalitet kose menja i smanjuje.”

Pročitajte i ovo: Vaš partner ismeva vaš izraz lica tokom orgazma? Evo kako da to prevaziđete 

Bauman je rekao da gubitak kose može uključivati promene u liniji kose, delimičnim linijama i manje pokrivenosti vlasišta u ovim oblastima.

„Ponekad žene već modifikuju boju, kovrdžavu i frizuru da bi se prilagodile tim promenama. To može biti veoma stresno i veoma pogubno za njihovo samopouzdanje i osećaj blagostanja“, rekao je Bauman. „Veoma često, velika većina pacijenata nema problema sa analizom krvi, i zapravo nemaju zdravstvenih problema. Gubitak kose je nasledna stvar koja se dešava u određenom dobu, a obično sa menopauzom ćete videti da se to dešava najviše.”

Image by gpointstudio on Freepik

Pacijentkinja za transplantaciju kose priča svoju priču

Za ranu fazu gubitka kose, neinvazivni tretmani uključuju plazmu bogatu trombocitima (PRP), lokalni minoksidil (Formula 82M) i lasersku terapiju niskog nivoa. “Laser je bezbolan, najjeftiniji tretman tokom vremena i može se uraditi kod kuće.” rekao je Bauman.

Pročitajte i ovo: Kako da imate orgazam (za žene koje ga nikad nisu imale)

Kosa raste oko 1,25cm mesečno, a promene se mogu meriti za 90 dana. „Mi merimo različite oblasti vlasišta da vidimo koje oblasti reaguju. Ako ne reaguju, možemo da modifikujemo režim lečenja da bi se prilagodili tome“, rekao je Bauman.

Pročitajte i ovo: Da li bi trebalo da odem ako seks nije dobar?

Međutim, „Ako imate problem sa gustinom, što znači da je broj dlaka potrošen, moramo da uradimo određeni stepen transplantacije“, dodao je on.

Andrea V., jedna od pacijenata dr Baumana, bila je voljna da podeli svoju priču o transplantaciji kose, ali je zamolila da se njeno prezime ne objavljuje.

Pročitajte i ovo: Proverite jeste li spremni za seks – Zdrave genitalije = srećan seksualni život

Andrea je rekla za Healthline: „Kosa mi se proredila napred, i osećala sam se kao da moram da tražim novu frizuru da je kamufliram. Znala sam da će biti gore. Imala sam transplantaciju kose. Bila je to jedna sesija koja je trajala skoro ceo dan.

Pročitajte i ovo: Nikada nećete biti dobri u ORALNOM SEKSU ako se ne pridržavate ovih pravila

„Sve u svemu, cela moja kosa je ojačala i zgusnula, i veoma sam srećna. Prošla sam menopauzu. Kosa mi se vremenom proredila. Nisam se osećala dobro”, rekla je. „Sada mogu da nosim kosu kako god želim. Izgleda fantastično. Ništa nije tako udobno kao prirodni zubi i prirodna kosa.”