Invazivna vežba, koja se može raditi kod kuće i uklopiti u svaki dnevni raspored. Kombinacija vežbi je lični izbor, trbušnjaci, sklekovi, preskakanje konopca, vežbe sa trakama i tegovima, čučnjevi….

Dvadeset sekundi tabate – intenzivnog treninga koji često može da izgleda teško i neprijatno, ali vežba se brzo i lako. Završite sa njom dok razmišljate da odustanete. Znojenje, sagorevanje masti, pakleni trening…i sve to za samo četiri minuta.

Svakodnevno vežbanje važno je za zdravlje, a moguće je i u kućnom prostoru

Dr Mišel Olson, profesor kineziologije na Univerzitetu Obern Montgomeri, u svojoj istraživačkoj studiji testirala je 15 ispitanika koji su radili tabata trening sa sklekovima i čučnjevima.

Image by lookstudio on Freepik
Foto Looks studio, Freepik.com

Od njih je traženo da daju sve od sebe za 20 minuta trajanja treninga. Rezultat je da se tokom vežbanja sagoreva oko 14 kalorija u minutu, a broj kalorija koje telo sagoreva u mirovanju se udvostručuje čak i više od 30 minuta posle završenog treninga. Naravno, svako telo je drugačije, tako da se ovi brojevi mogu razlikovati. Zbog toga je tabata odlična vežba za „ubijanje” masti koju možete da uradite za kratko vreme.

Šta je tabata

Intenzivni trening koji traje oko četiri minuta. U okviru njega osoba koja trenira naizmenično menja intervale svojih aktivnosti. Prvo 20 sekundi vežba koristeći maksimalni napor i sve mogućnosti svog tela, zatim sledi interval odmora od 10 sekundi, pa ponovo vežba od 20 sekundi.

„Na ovaj način je potrebno uraditi osam puta ovaj sled vežbanja. Tabata trening se odnosi na dostizanje vrhunca anaerobnog kapaciteta, pa je važno izabrati vežbe za koje znate da će ubrzati otkucaje vašeg srca”, istakao je trener tabate Džej Hamond.

Background photo created by halayalex - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Poreklo tabate

Fizička disciplina koja postoji već duže vreme. Osmislio je dr Izumi Tabata 1996. godine u Tokiju za potrebe priprema sportista za Olimpijske igre. Ova vrsta treninga može da bude korisna za sve iako se ne bave profesionalnim sportom.

Zašto je tabata efikasana?

Intervalni trening visokog intenziteta je veoma efikasan za sagorevanje masti, jer tera telo da se napreže, zatim se vrati u mirovanje, i ponovo napreže.

S obzirom na to da je intenzitet ovde podignut na maksimum i zahteva 100 odsto truda, potrebno je kraće vreme za postizanje rezultata, odnosno kraće vreme u odnosu na druge oblike treninga za postizanje istih efekata.