Dok rimokatolički vernici slave Tri kralja, pravoslavni proslavljaju Božić, rođenje Hristovo.

WP_20160106_19_02_22_Pro (2)

Tim povodom, Sveti Lovreč, gradić koji se još davne 1030. godine spominje kao mestašce na raskršću puteva, i ove godine želi da bude mesto susretanja. Želi da postane mesto u kom se susreću Nebo i Zemlja, mesto koje će prizvati u svest onaj događaj koji je pre 2000 godina promenio ljudsku istoriju. Sveti Lovreč, po šesti put za vreme božićnih praznika želi da postati Vitlejem, gradić u kom su Nebo i Zemlja postali jedno, gradić u kojem se rodio Isus – Sin Božji.

WP_20160106_19_03_48_Pro (2)

Tekstovi evanđelista Mateje i Luke svedoče nam o tajanstvenosti, skromnosti i jednostavnosti ovog predivnog događaja.

Pre dve hiljade godina jedan je siromašni bračni par krenuo na dalek put, iz Nazareta u Vitlejem jer je od rimskog cara Avgusta bilo naređeno da se popišu svi stanovnici tadašnjeg carstva. Žena Marija bila je u visokoj trudnoći, te je po dolasku u Vitlejem, došlo njeno vreme da se porodi. Našavši se u  tuđini, među strancima, Josif je neumorno tražio mesto gde bi se njegova draga mogla u miru poroditi. Međutim, niko od Vitlejemaca nije hteo da ima posla s njima. Ne našavši nikoga ko bi ih ugostio, Josip je odlučio da ode izvan grada, gde su zajedno sa ovcama noćili pastiri, te je pronašao praznu štalu u kojoj je Isus i rođen. Marija je, nemavši kolevku, položila svoje novorođenče u jasle.

WP_20160106_19_00_56_Pro (2)

Jedini koji su prepoznali posebnost one noći bili su pastiri. Oni su svake večeri posmatrali nebo te im je bilo lako da primete novu zvezdu koja je posebnim sjajem zasjala iznad štale. Na podsticaj anđela i pesme koja je odzvanjala vitlejemskim pašnjacima „Slava Bogu na visini i na zemlji, mir ljudima dobre volje!“, pastiri su žurno krenuli  da vide  šta se to dogodilo u njihovom kraju.  Svoje su tajne poklone ti siromašni ljudi doneli pred Mariju i Josifa. Prepoznali su se u međusobnom siromaštvu.

WP_20160106_18_57_11_Pro (2)

Sa Istoka su pak tri mudraca, prateći zvezdu stigli u Vitlejem, želeći da se poklone i daruju novorođenog kralja. Izraelski kralj Herod, videvši kako se mudraci dolaze klanjati nekom novorođenčetu u Vitlejemu, zabrinuli se pak oko svoje sudbine.

WP_20160106_18_56_28_Pro (2)

Stanovnici Svetog Lovreča žele da predstave javnosti ovu netom ispričanu priču. Večeras su nas ovde dočekali vitlejemska porodica, pastiri, kraljevi, anđeli i stražari. Unutar štale, izgrađenoj posebno za ovu priliku, u blizini crkve Svetog Martina, u jaslama je bilo položeno novorođenče, uz kojeg su budno bdeli  Marija i Josif. Ulicama „Vitlejema“  šetali su pastiri s ovcama, kozama i magarcima. Mogle su se videti i druge domaće životinje: kokoške, piliće, zečeve, zečevi, magarci i  konji. Deca su imala priliku da jašu na magarcima i konjima ili se provozati u seljačkim kolima punim sena.

WP_20160106_19_00_10_Pro (2)

Ostali stanovnici uspeli su da iznenade prisutne goste, dok su šetali ulicama ovog srednjovjekovnog gradića, pokazujući im svoje umeće u starinskim zanatima. Gosti su imali priliku da susretnu stare zanatlije, kao što su obućari, pekarke, stolari, kamenoresce, kovače, bačvare, prelje, ribara i mlinara.

WP_20160106_18_52_46_Pro (2)

Dok su kraljevi mudraci –  Melkior, Gašpar i Baltazar na kamilama u Vitlejem stigli na poklon novorođenom Isusu s Istoka, kraljevi Svetog Lovreča stigli su na konjima sa juga Istre, tačnije iz Manjadvorci, te su pred novorođenog Kralja doneli tamjan, zlato i smirnu.

WP_20160106_18_51_03_Pro (2)

Tajna lepote porodičnog života jeste u dobroti, međusobnom poštovanju i darivanju. Vitlejemska porodica, Marija, Josif i Isus žele svojom skromnošću i međusobnim predanjem u našim srcima da probude onu istinsku želju za zajedništvom i mirom prizvali su u srca svih ljudina ovom svetu, naročito onih koji su ovog Božića sebi i svojoj porodici poklonili susret Neba i Zemlje u ovom predivnom “istarskom Vitlejemu”.