Primetili ste, verujem, da je žena (isto što i) bolja ili lepša polovina, slabiji ili nežniji pol, dama, ženica ili, neretko – praktična žena.

U onoj skandalozno nesrećnoj Lidlovoj reklami bila je i niska cena. Žena je i udavača, raspuštenica, usedelica i šta sve ne, shodno tome je li još nečija osim što je svoja i zavisno od toga kako je taj neko tretira i zašta je drži, tj. smatra. (od)Uvek pa i sada, u doba korone. U ovom je periodu, štaviše, ponešto od toga još i više ili i više nego ikada.

Marina Drobnjaković, dipl. psihološkinja i psihoterapijska savetnica

S druge strane, pak, ceni se da bi u ovim uslovima nešto trebalo da bude i manje. Recimo, posvećena sebi jer – čekaju je (gladni i neobučeni) deca i suprug ili i zdravlje čitave nacije.

Pročitajte i ovo: Kako se ponašaju ovisnici o ljubavi, romantici i vezama?

Uvek sam obraćala pažnju na izbore reči i upotrebu jezika. U običnom i svakodnevnom ali i javnom govoru, te komunikaciji s bliskima, kolegama i klijentima. Mnogo toga važnog i najvažnijeg je u jeziku.

Pročitajte i ovo: Kakav tip muškarca privlači žene koje previše vole?

I nikako mi, na primer, s tim u vezi ni dan danas nije jasno šta mu dođe ženica. Poslednji u nizu neizbrojivih puta isti sam izraz čula od doktorke čiji rad, uzgred, vrlo podržavam i nastaviću da poštujem. Sigurna sam da ona u tu reč ugrađuje krajnje dobru nameru, brižnost i negu. Uprkos tome, izraz mi se nikako ne dopada i para mi uši.

Photo by Ryann Flippo on Unsplash

Mnogi, shvatam ili bih rekla, reč ženica upotrebe kada misle, osećaju i konkretnu ženu doživljavaju finom, prijatnom ili ljupkom. Pitam se zašto onda ne kažu nešto od toga već – ženica. I može li se, tako, reći i muškarčić i je li iko ikada tu reč upotrebio želeći da komplimentira finoći, prijatnosti ili ljubaznosti jednog muškarca? Nije niko nikada, zar ne?

Pročitajte i ovo: ŽENOHOLIK  – dominantni seksualni predator

Šta znači bolja ili lepša polovina, te slabiji ili nežniji pol oduvek sam znala, mada nikako ne mogu da razlučim šta je u vezi s ovim sintagmama problematičnije: to što kao vrhovni kvalitet žene izdvajaju njenu fizičku lepotu i nežnost – time i slabost; ili to što podvlače da je žena bez muškarca polovina i samo je s njim (zaštićena i) cela.

Pročitajte i ovo: Emocionalna nezasitost

Nažalost, s poslednjim smo i dalje vrlo zaglavljeni iako, navodno, idemo samo napred. Udavača ga čeka. Usedelica ga, čekajući, nije dočekala. Raspuštenica se, pak, “dala u promet” i živi “nemoralno” ili “bludno”, jer – štiti vas samo udatost. Nije važno kakva.

Tu su i najčešće upotrebe izraza dama: “Prava je dama” – ženstvena, nežna i suptilna, “Ipak ste vi dama” – nežniji ste, slabiji, ne možete, “To ne priliči jednoj dami” – nije vam dozvoljeno, ne smete, nije lepo, nema smisla, na šta to liči.

Pročitajte i ovo: LJUBAV IZ SAŽALJENJA: Iskrivljeni način davanja ljubavi

Vrlo često, kada u nečemu hoće da vas onemoguće ili zaustave – kažu vam da ste dama i time vam, kao, udele kompliment. Zapravo, daju vam “kompliment” u zamenu za ono što žele da vi date njima.

Pročitajte i ovo: Transgeneracijski prenos narcizma: Najviše boli ono na šta nismo mogli da utičemo

Da se razumemo, potpuno je u redu i OK da izgledate (šta god to značilo) i osećate se kao dama. Kao što je, s druge strane, sasvim u redu i OK da tako ne izgledate (opet, šta god to značilo) i osećate se kao mangup ili dečak, što za sebe reče da jeste jedna naša glumica koja me vrlo inspiriše i u svakom smislu mi se dopada.

Photo by Shianne Morales on Unsplash

Kada se kaže praktična žena, misli se na onu koja sve i s lakoćom može – sama. Praktična je ona koja je i dobra majka i posvećena supruga i vrsna domaćica i zaposlena žena.

Pročitajte i ovo: IGRE GLADI – manipulacija u partnerskim odnosima

S druge strane, praktičan je obično onaj muškarac koji zna kako da balansira između dve devojke ili ljubavnice i žene, te onaj koji se “snalazi” pa izbegava svoje roditeljske obaveze i odgovornosti. Praktičnost jedne žene promišlja se relaciono, ali – kroz usmerenost na druge.

Pročitajte i ovo: Ogledalce, ogledalce moje, najlepši na  svetu ko je: Gde god ima viška, ima i manjka

Ceni se mera i stepen u kojem se jedna žena “daje”, tačnije – žrtvuje za one koje voli (i koji eventualno vole nju), te nije praktično ili je i sebično njeno nepodređivanje sebe drugima. Praktičnost jednog muškarca, s druge strane, takođe se promišlja relaciono, ali – kroz usmerenost na sebe u odnosima s drugima.

Photo by Jeremy Allouche on Unsplash

Praktično za jednog muškarca neretko je nepraktično za jednu ženu – onu s kojom deli život(ni prostor), ali – na svakome je da na sebe misli i prema sebi bude najbolji što može biti. Nije li?

Pročitajte i ovo: Ogledalce, ogledalce moje, najlepši na svetu ko je: Žena kao meso za zadovoljenje seksualnih perverzija

Kako već rekoh, utiska sam da je prosečna žena u doba korone još više i jače u svim do sada poznatim, od strane društva konstruisanim i nametnutim očekivanjima i ulogama. Rekla bih da je iz tog razloga, među ostalim, ovo (ne)vreme dobro iskoristiti za promišljanje sebe u kontekstu uloga koje se žive, ali i igraju i glume.

Pročitajte i ovo: Šta se krije iza napada panike: Možeš da bežiš, ali od sebe ne možeš da se sakriješ

Možda nema prostora za radikalne promene svake vrste, ali – uvek ima vremena i prostora za napuštanje nekorisnog i odmažućeg. Uvek možete konstatovati i “skenirati” realnost, te primećeno stavljati na nekakav spisak. Uvek možete gledati bolje i slušati pažljivije, biti iskreniji sa sobom i prema sebi.

Život koji živite uvek možete upoređivati s onim koji biste voleli da živite – tako utvrđujete broj preostalih stanica za vožnju.

Photo by Megan Lewis on Unsplash

Dakle, možda ste sada (ili ste oduvek) nešto što ne želite i nikada niste želeli da budete. Možda ste nečija polovina, ili ste i sebe pola. Možda ste u senci njegove blistave karijere, ili neumorno na usluzi svojoj deci.

Pročitajte i ovo: Seksualne nedoumice mladih ljudi – korisno i za roditelje

Možda ste praktična žena, najnepraktičnija za sebe. Možda ste ženica koja do svih dolazi i stiže, osim do sebe. Možda (im) previše dugo verujete da ne možete, ne smete, nećete uspeti. Možda ste i zaboravili kako izgleda pokušavati i uspevati. Možda vam je već više svega dosta. I to je OK, dobro je da je konačno došao i taj trenutak.

Pročitajte i ovo: Suštinske razlike u shvatanju slobode

Snažno nezadovoljstvo i ljutnja umeju da budu vrlo, vrlo dobri pokretači promene. Uvek može drugačije, ali – za to morate drugačije. Da mislite, osećate se, obraćate se sebi i drugima, ponašate se i postavljate, birate i odlučujete, definišete granice.

I, šta kažete? Kada ćete?