Kako bi se izbeglo šminkanje teškim metalima, čišćenje kože naftnim derivatima ili mazanje tela nano-česticama, treba koristiti organske preparate.

Proizvodnja i prodaja prirodne kozmetike u Srbiji je u povoju i sudeći prema sastojcima koji se koriste, lako je zaključiti da na kožu ne treba stavljati ono što ne može da se pojede.

Organska kozmetika koja se u domaćoj proizvodnji izrađuje u manjim količinama, konačno postaje sve popularnija na ovim prostorima.

Pročitajte i ovo: Korisni saveti kako da održavate svoju kožu i kosu blistavo sjajnom, svežom i zdravom

Prirodna kozmetika u Srbiji može da se kupi kod nekoliko domaćih proizvođača.

Nature photo created by master1305 - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Najrasprostranjeniji proizvodi su prirodni sapuni, a na tržištu se mogu naći i prirodne kreme za lice i telo, kreme za brijanje, sapun za veš, dezodorans, ulje za sunčanje i slično.

Organski sapuni se uglavnom prave od eteričnih ulja, mlevenog bilja i lekovitih trava. Tu su sapuni sa cimetom, tamjanom, lavandom, nanom.

Pročitajte i ovo: Prirodni botoks: Pozdravite se sa borama ako jedete grožđe

Teže mirisne note su rezervisane za sapune za brijanje, dok one slatkaste, poput ruže i jasmina, služe za negu lica i tela.

Glavni sastojak prirodnih sapuna su glina i bazna ulja od palme, masline, soje, susama, suncokreta, dok je kod industrijskih sapuna i gelova za tuširanje to SLS, koji je veoma štetan.

Pročitajte i ovo: Joga lica – vežbe za mladoliko lice

SLS isušuje kožu, stvara svrab i perutanje, a organski sapuni, izrađeni isključivo od biljnih ulja, su izuzetno blagi, nežno čiste kožu, ne isušuju je, nego je dodatno hidriraju zbog maslinovog ulja i prirodnog glicerina koji nastaje tokom izrade, pa najčešće nije potrebno dodatno mazanje tela nakon tuširanja.

Pink photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Proizvodnja i prodaja prirodne kozmetike i sapuna kod nas je još uvek u povoju, ali, kako vreme prolazi, ljudi se sve više informišu i upoznaju sa prednostima prirodnih proizvoda, pa zainteresovanost, a samim tim i prodaja, vremenom rastu.

Pročitajte i ovo: Kako da vaše noge izgledaju blistavo i zategnuto za sezonu letnjeg razgolićivanja

Sapuni proizvedeni od kozijeg mleka, namenjeni su za jako suvu i osetljivu kožu sklonu ekcemu i psorijazi, dok oni sa eteričnim uljima cimeta, kafe i maka, pojačavaju cirkulaciju.

Stručnjaci napominju da u koliko niste u situaciji sebi da priuštite organsku kozmetiku, možete u zamenu za pastu za zube da koristite propolis u ulju, ili kokosovo ulje koje je odličan antiseptik.

Pročitajte i ovo: Božanstveni piling za lice i telo

Dok za negu kože preporučuju susamovo hladno ceđeno ulje, koje omekšava, hidrira i podmlađuje kožu čitavog tela.

Organska šminka se još uvek ne proizvodi u Srbiji, ali je u drugim zemljama ima, posebno u skandinavskim, gde su sve popularniji organski frizerski saloni, ali s obzirom na to da je papreno skupa, „lakše“ je ne šminkati se.

Woman photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Svi otrovi u kozmetici

Sastojci naše omiljene (industrijske) kozmetike su uglavnom hemikalije potencijalno opasne po zdravlje.

Pročitajte i ovo: Kako da pripremite lice za sunčanje

Naime, telo svake žene kroz redovnu negu i ulepšavanje postaje domaćin neverovatnih 515 različitih sintetičkih otrova, koji mogu da prouzrokuju kožne i respiratorne probleme, ozbiljne hormonske poremećaje, sterilitet, pa čak i rak, navode stručnjaci iz kompanije „Bionsen“.

Pročitajte i ovo: Rashladite telo pilingom

Stručnjaci navode primer parabensa, konzervansa koji se najčešće koristi, a proizvođači ga stavljaju u kozmetiku kako bi joj produžili rok trajanja.

Ova hemikalija, koja se može naći u više od 16.000 proizvoda, uključujući i kreme za lice, paste za zube, šampone, gelove za kosu i brijanje – apsorbuje se u telu od 20 do 60 odsto.

People photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto FREEPIK.COM

Šampon – Prosečan broj hemikalija: 15; najviše zabrinjava natrijum sulfat lauril, tetranatrijum i propilen glikol. Mogući neželjeni efekti – iritacija očiju.

Senka za oči – Prosečan broj hemikalija: 26; najviše zabrinjava politilen tereftalat. Mogući neželjeni efekti – neplodnost, hormonski poremećaj, oštećenja organa.

Pročitajte i ovo: Put do savršeno lepe kože lica

Karmin – Prosečan broj hemikalija: 33; najviše zabrinjava polimentil metakrilat. Mogući neželjeni efekti – alergije.

Parfem – Prosečan broj hemikalija: 250; najviše zabrinjava benzaldehid. Mogući neželjeni efekti – uzrokuje iritaciju kože, grla i očiju, mučninu, povezuje se sa oštećenjima bubrega.

Rumenilo – Prosečan broj hemikalija: 16; najviše zabrinjava etilparaben, metilparaben, propilparaben. Mogući neželjeni efekti – osip, iritacija, hormonski poremećaj.

Puder – Prosečan broj hemikalija: 24; najviše zabrinjava: polimetil metakrilat. Mogući neželjeni efekti – alergije, pad imunog sistema.

Pročitajte i ovo: Anticelulit ulje iz kućne radinosti

Dezodorans – Prosečan broj hemikalija: 15; najviše zabrinjava izopropil miristat, benzaldehid. Mogući neželjeni efekti – iritacija kože, očiju i pluća, glavobolja, vrtoglavica, respiratorni problemi.

Losion za telo – Prosečan broj hemikalija: 32; najviše zabrinjava metilparaben, propilparaben, politilen glikol, koji je takođe pronađen u saniranim sredstvima za čišćenje rerne. Mogući neželjeni efekti – osip, iritacija, hormonski poremećaj.