Mršavite kao svetac! Redovi Poljske katoličke crkve su, nakon letovanja za oslobađanje od stresa, ponudili sada Poljacima novi hit – kurseve mršavljenja u manastiru uz post po specijalnim dijetama svetaca.

Skidanje viška kilograma u manastiru posebno je popularno među Poljacima u vreme posta pred Uskrs i već sada u nekim od manastira više nema mesta, iako pohvalni komentari zadovoljnih vernika, najčešće sa porukom „smršao sam toliko i toliko kilograma bez muke i osećam se super“, privlače sve veći broj onih nezadovoljnih kilažom, prenosi Beta.

Naked woman photo created by Anastasia Kazakova - www.freepik.com
foto by Anastasia Kazakova – www.freepik.com

„Slobodna mesta imamo samo za klasična okupljanja pred Uskrs. Za dijetu svete Hildegarde već mesec dana unapred sva mesta su rezervisana“, rekao je poljskom listu Metro Jakub Litva iz manastira reda benediktinaca u Krakovu.

Pročitajte i ovo: Kako da održite formu na odmoru bez žrtvovanja

Post, odnosno dijeta Svete Hildegarde bazirana je na pecivu i testeninama, a najveći konkurent joj je dijeta Svetog Danijela.

„Tokom posta Svetog Danijela jedemo samo ono što i biblijski Danijel, dakle voće i povrće“, objasnio je sveštenik Pjotr.

Pročitajte i ovo: Koliko sati treba da spavate da biste smršali: odgovor stručnjaka

Poljaci, uz dobru volju da smršaju, u manastir moraju da ponesu veliku šolju za biljne čajeve, termofor, sportsku odeću za vežbanje i, naravno, Bibliju, a poljskom listu monasi nisu odgovorili da li na mršavljenje mogu kod njih i ateisti. Katolički redovi u Poljskoj, gde se 98 odsto stanovništa izjašnjava kao vernici, nastoje da drže korak sa vremenom i mršavljenje po dijetama svetih nije njihov prvi uspešni biznis plan.

Pročitajte i ovo: Jednom nedeljno jedite šta god hoćete, čak i kada ste na dijeti – evo zašto

Veoma popularni su dočeci Nove godine u manastirima, a takođe, već godinama letovanja u tišini manastira, meditaciji, bez računara i mobilnih telefona, koje su kaluđeri širom Poljske otvorili za sve umorne od stresa urbanog života, pa i za ateiste.