Iako je otprilike polovina svetske populacije ženskog pola, često se čini da muškarci razumeju iznenađujuće malo o menstruaciji i menopauzi.

To ne znači da svi muškarci moraju u potpunosti da razumeju menopauzu – i da se suočimo sa tim, ko to razume? – ali moglo bi biti od pomoći muškarcima koji imaju žene u svojim životima da nauče malo više o tome šta se dešava sa menopauzom. Ceo proces je neugodan, za početak, pa bi malo empatije bilo lepo i nadasve poželjno.

Pročitajte i ovo: Besparica i ljubav

Muškarci ovog sveta: Znamo da vam je stalo do nas, pa je vreme da poboljšate svoj IQ o menopauzi!

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Idemo redom

Počnimo sa osnovama: menopauza se zvanično javlja kada žena potpuno prestane da ima menstrualni ciklus. Međutim, proces dolaska do te tačke može potrajati dugo. U stvari, počinje u dobi od 20 godina, kada se menstrualni ciklus žene postepeno skraćuje do perimenopauze.

Pročitajte i ovo: Kako da znaš da se sprema da raskine sa tobom, da te ostavi!

Iako naučnici znaju da postoje mnogi faktori u igri, uključujući hormone, nisu potpuno sigurni u uzrok menopauze. Opšte je prihvaćeno, međutim, da je menopauza direktno povezana sa sve manjim brojem jajnih ćelija koje žena ima kako stari.

Photo by Everton Vila on Unsplash

Čekaj: Koja je razlika između perimenopauze i menopauze?

Međutim, bez obzira na uzrok menopauze, evo nekoliko stvari koje žene – i muškarci – mogu očekivati od iskustva:

#1 Budite spremni za duge staze

Oh, mislili ste da je menopauza značila da ste na čistom? Razmislite ponovo, jer se menopauza ne dešava samo preko noći. Menopauza zapravo počinje perimenopauzom, koja može potrajati godinama.

Pročitajte i ovo: Partnerski odnos je najsloženija vrsta odnosa

Žena ne može da odahne jer je bezbedno prošla menstruaciju sve dok ne bude bez menstruacije više od godinu dana, kaže Meri Eselman, 54, spisateljica iz Šarlotsvila u Virdžiniji i autorka knjige „Kako se ovo dogodilo? Pesme za one koji više nisu tako mladi.”

Pročitajte i ovo: Zaljubljeni smo! Dakle, treba da se venčamo?!

“Za mnogo godina perimenopauze, menstruaciju možete dobiti bilo kada – 10 dana nakon što ste je upravo dobili ili 120 dana nakon što ste je upravo dobili”, objašnjava ona. „To je igra pogađanja. Takođe je ponekad mrlja, ponekad gejzir.”

Photo by Andrew Dong on Unsplash

#2 To nije nešto kroz šta samo „prođete“

Esselman strastveno upozorava žene (i muškarce) da menopauza nikada nije nešto kroz šta jednostavno „prođete“. Umesto toga, primećuje ona, proći ćete kroz godine perioda mucanja, lošeg sna, čudne anksioznosti i ne tako zabavnih promena raspoloženja.

Pročitajte i ovo: Kako otpustiti staro da bismo udahnuli novo

„Ne možemo to prećutati“, kaže ona. „Starenje nije apstrakcija, to je stvarna stvar, a deo onoga što se nadam da ću uraditi je da pomognem mlađim ženama da nauče više o tome pre nego što ih udare u glavu – menopauza i drugi savršeno prirodni (ali prilično ometajući) aspekti starenja kao žena.”

Photo by Amber Zewert on Unsplash

#3 Svaka žena drugačije doživljava menopauzu

Nijedna žena i nijedan menstrualni ciklus nikada nisu slični, tako da je važno da muškarci shvate da neće svaka žena iskusiti iste stvari na isti način. Žene imaju različite poglede na svoje menstrualne cikluse i različite nivoe udobnosti sa svojim telima. Svi ovi faktori utiču na njihovo iskustvo u menopauzi.

Pročitajte i ovo: Suptilni, ali bolni obrasci verbalnog zlostavljanja

Laurie Pea, koja je iskusila menopauzu iz prve ruke, kaže da joj se život čini vanvremenskim.

„Više ne mogu da pratim svoje dane i noći prema svom ciklusu i živim bez neke vrste granica“, kaže ona.

#4 Nije uvek bolje od menstruacije

Iz muške perspektive, moglo bi izgledati kao da bi žena bila potpuno srećna da se reši mesečne pojave koja je primorava da krvari iz vagine. Ali izgled može da vara.

Pročitajte i ovo: Emotivno nedostupni muškarci – tako blizu, a tako daleko

„Nije uvek bolje“, upozorava Viktorija Frejzer. „Po mom iskustvu, osećala sam se kao da demencija i pubertet imaju dete zajedno!“

Photo by Amanda Sandlin on Unsplash

#5 Doći će do fizičkih promena sa kojima se možete teško nositi

Menopauza može izazvati mnoge fizičke simptome, uključujući glavobolje, gojaznost, suvoću vagine i promene u kosi. Iako Mišel Nati, 51, priznaje da je pozitivno nikad ne razmišljati o menstruaciji, nedostaci su daleko veći od prednosti nošenja belog donjeg rublja 24/7.

Pročitajte i ovo: Emocionalna zavisnost – koji je tvoj ljubavni fiks?!

Nati takođe kaže da su se fizički simptomi talasa vrućine, magle u mozgu, plača i debljanja u stomaku osećali kao da su došli „niotkuda“.

Photo by Meg Sanchez on Unsplash

#6 PMS ne nestaje uvek

Ako mislite da menopauza znači reći sajonara na muku kakva je PMS, razmislite ponovo. Nati i drugi poput nje otkrivaju da umesto da preskaču život u postmenopauzi bez PMS-a, menopauza je bila kao jedna duga nedelja pre menstruacije.

Pročitajte i ovo: Seen ili – tretman ćutanjem u toksičnim odnosima

„[To je] kao PMS bez olakšanja“, kaže ona.

Photo by Tord Sollie on Unsplash

#7 Biće pomeranja

„Uvek sam bila mršava, ali sa 54 godine imam šlaf koji se ne pomera oko struka“, primećuje Eselman. „Očekivala sam povećanje telesne težine u određenoj meri, ali ne i pomeranje težine, privlačenje gravitacije na sve, od jabučnih obraza (pretvarajući ih u čeljusti) do moje divne vagine.

Pročitajte i ovo: Opsesija kao početak rešavanja problema u odnosima

Dakle, muškarci, kada više ne idete s tokom stvari, možda biste mogli da naučite da pustite da stvari padnu gde mogu.

Photo by Matthew Kane on Unsplash

#8 Odlazak u teretanu je od suštinskog značaja – ili, barem, manje uživanja

Jedna nuspojava menopauze je da neke žene imaju tendenciju da dožive usporeni metabolizam.

Pročitajte i ovo: Zašto muškarci vole mlađe žene

„Iako je nikad više menstruacija bila velika blagodat, ogromno povećanje telesne težine koje se desilo (uprkos tome da nema povećanja u ishrani!) nije moj omiljeni deo ovog iskustva“, kaže Lorraine Berri, druga žena koja je podelila svoje iskustvo u menopauzi.

Photo by Elvis Ma on Unsplash

Kako pomoći ženi da pređe kroz menopauzu

Dakle, gospodo, evo nekoliko sjajnih saveta za održavanje zdravih odnosa sa ženama u vašem životu, posebno tokom menopauze.

Pročitajte i ovo: Seksualnost – nepoznata neverbalna komunikacija

Kada su u pitanju promene raspoloženja: Pomozite joj da prevaziđe promene raspoloženja tako što ćete shvatiti da nisu usmerene protiv vas. Ponekad je dovoljno da zajedno gledate omiljenu emisiju ili da je počastite danom u spa centru da olakšate opterećenje.

Pročitajte i ovo: Zašto ostavljamo one koje volimo?

Kada je u pitanju seks: Budite svesni da se njeno telo menja. Zajedno sa tim, njeno samopouzdanje u vezi sa telom, seksualni nagon i seksualno zadovoljstvo takođe se mogu promeniti. Budite spremni da razgovarate o ovim stvarima s poštovanjem i pronađite načine da im pristupite kao par.

Pročitajte i ovo: Kako dolazi do devijacije energije kod depresivnih stanja?

Kada je u pitanju njeno telo: Podelite razlike koje vidite da se dešavaju u vašem telu. Godine utiču na sve nas, i za nju je dragoceno da zna da nije jedina koja prolazi kroz promene.

Kada je u pitanju samopouzdanje: Podržite je u vežbanju ako i kada to želi, ali ako želi da uživa u odličnom obroku, dobro je nahranite i recite joj da je lepa. Jer ona to jeste!