Na male ekrane vraća se hvaljena HBO serija o izdaji, porodičnim problemima, zlostavljanju, okrutnom majčinstvu, smrti, vanbračnom sinu i opakoj kraljici vina. Druga sezona serije Big Little Lies počinje da se prikazuje je u nedelju, 9. juna, u 21 sat na HBO kanalu.

Nakon debija 2017. godine, serija, koja se ponosi glumom superzvezda Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Laura Dern, Shailene Woodley i Zoë Kravitz, brzo je postala fenomen. Prva sezona je gledaoce uvela u naizgled savršene živote (i zaista zapanjujuće domove – po izgledu) vrlo bogatih porodica u mestu Monterey, da bi potom čekićem razvalila njihove ulickane fasade jer perfect life is perfect lie.

Na osnovu istoimenog romana Liane Moriarty, Big Little Lies u početku je zamišljena kao jednosezonska miniserija, koja je pokrivala ceo roman – uključujući i završetak koji oduzima dah – u sedam epizoda. Međutim, iako je serija iscrpela svoj originalni materijal, HBO je razumljivo želeo da kapitalizuje njenu popularnost i naručio je, uz pomno ispitivanje kritičara, drugu sezonu. Ko bi ispustio iz ruke takvu zlatnu koku?!

Pročitajte i ovo: Žene koje previše vole

Nova sezona ima pomalo drugačiju atmosferu, barem u ranim epizodama (samo su prve tri epizode poslate kritičarima na pregled). I to nije samo zato što je serija Big Little Lies izašla iz okrvira originalnog materijala, ili zato što se božanstvo poznato kao Meryl Streep pridružuje glavnim glumicama. Takođe je malo lakša i prizemljenija. Ovog puta čini se da je priča manje usredsređena na šokantne zaokrete i zlobne ispade glavnih junakinja, a više na njihove unutrašnje živote.

Pročitajte i ovo: Zašto previše volimo?

No, “drugačije” ne znači lošije, ili manje zabavno. Fokus Velikih, Malih Laži samo se pomerio; sada ima više štofa i više komplikacija u životima tih žena.

Pročitajte i ovo: Kakav tip muškarca privlači žene koje previše vole?

Evo tri stvari koje treba da znate o drugoj sezoni.

#1 Centralna misterija druge sezone serije Big Little Lies još uvek se odnosi na Perija … i njegovu mamu

Ulog u drugoj sezoni Big Little Liesa je neznatno manji i malo lakši u poređenju sa prvosezonskom “Who killed Perry Wright?” misterijom i Perijevom istorijom porodičnog zlostavljanja. Sada, “Monterey 5” – kako su Celeste, Renata, Madeline, Jane i Bonnie prozvali, zato što su sve bile prisutne na Audrey i Elvisovoj tematskoj priredbi kada je Perry umro u finalu sezone – moraju da se suoče sa posledicama. Pokušavaju da nastave dalje sa svojim životima, posle onoga što se dogodilo dok su čuvale svoju malu, belu laž da je Perry slučajno pao i poginuo, nakon što je napao Celeste.

Pročitajte i ovo: Kako da žene koje previše vole skrenu fokus sa Njega na sebe?

Izuzimajući naglu promenu kursa, čini se da neće biti značajne smrti u drugoj sezoni. Ali još uvek postoji centralna zagonetka – Mary Louise Wright (Streep, koja je fantastična) došla je u Monterey iz San Francisca kako bi pomogla u odgajanju svojih unuka, Celestinim i Perryjevim blizancima. Kroz ulogu Meryl Streep vidimo kako ona snishodljivo bocka i ponekad nespretno pokušava da provocira Celeste i ostatak ekipe Montereya 5 ne bi li joj dale odgovore o njenom mrtvom sinu, ali postoji nešto očigledno zlobno što vreba ispod nevine fasade Mary Louise.

Pročitajte i ovo: Ženomrzac, najromantičniji muškarac na svetu

U prvoj sezoni serije Big Little Lies je neprestano sugerisano da se čudovišta ne rađaju, nego stvaraju, i da roditelji oblikuju svoju decu, bez obzira na to žele li ili ne (vidi: jedan od Celestinih i Perryjevih sinova povređuje Amabellu u prvoj sezoni, očigledno na osnovu modela ponašanja preuzetog od tate i njegovog zlostavljanja mame). I sa svime što znamo o Perryju, bilo bi sasvim razumljivo da Mary Louise ima neke skrivene kosture u svom ormaru, koji samo čekaju da izmile napolje.

Pročitajte i ovo: Zašto ženomrzac potajno ili otvoreno mrzi žene?

#2 I dalje ima dosta sočnih scena u drugoj sezoni, zahvaljujući Renati Klein (i Lauri Dern)

Prva sezona Big Little Liesa delovala je na nekoliko različitih nivoa. U središtu serije bilo je misteriozno ubistvo. Pored toga, bili su slojeviti i bolni privatni životi spolja besprekornih Monterey-ovih mama. Povrh svega toga, bilo je površnih čarki koje su te elegantne, bogate žene imale jedna sa drugom, što je otvaralo sasvim suprotni, nadasve zabavni ugao, u odnosu na mračni, oštri deo serije.

Pročitajte i ovo: Kako se ponašaju ovisnici o ljubavi, romantici i vezama?

U prvim epizodama druge sezone serije Big Little Lies sitničavost dostiže svoj vrhunac.

Umesto da se Renata i Madeline okrenu jedna protiv druge, priča ih udružuje protiv uprave Osnovne škole Otter Bay, jer se njihovi učenici drugog razreda neobjašnjivo uče tome da je Charlottein vebsajt zapravo o zaštiti životne sredine.

Pročitajte i ovo: Kako da ostvarimo vezu u kojoj ćemo se osećati kao celovita ličnost i slobodno voleti?

Potpuno sam svesna koliko je smešan ovaj scenario. Nemojte da ubijete donosioca poruke!

Pa, ipak, zatekla sam sebe kako vrištim od smeha kada Renata Klein (Dern fenomenalno ušla u ulogu Renate i dala joj neprikosnovenu važnost ove sezone), koja se bavi nekim privatnim finansijskim previranjima, shvata da su svi ovi razgovori o klimatskim promenama istinski potresli Amabellu. Svako ko je gledao Renatu kako bljuje vatru u prvoj sezoni, zna da osoblje Otter Baya ima nešto da im natovari na vrat.

Pročitajte i ovo: Lako mi je da oprostim drugima, ali kako da oprostim sebi?!

“Dekonstruisala si moju malu devojčicu na sitne komade”, procedi Renata, u apsurdnoj i smešnoj replici.

Takođe, postoji nagoveštaj da ćemo naposletku videti kako Renata, nazvana “Meduzom iz Montereya”, predaje dužnost upravnice Otter Baya, Mary Louise – koja se, uprkos svom poniznom ponašanju, čini sasvim sposobnom da se bori za sebe i nosi sa svime.

Pročitajte i ovo: Koje greške u ljubavi žene najčešće prave? I zašto?!

#3 Najveća snaga serije su od prvog trenutka bile njene glumice, a u drugoj sezoni su još bolje!

Možda je najuzbudljiviji razvoj u drugoj sezoni serije Big Little Lies to što svaki lik dobija na svojoj dubini, što omogućava Witherspoonovoj, Dernovoj i Kravitzovoj da daju još impresivnije uloge.

Pročitajte i ovo: Za žene koje bi sve uradile za svog muškarca

Nemojte da me pogrešno shvatite – apsolutno sam živela za prepirke na dečjim rođendanskim proslavama između Witherspoonove Madeline i Dernine Renate u prvoj sezoni. Međutim, često su Nicole Kidman (igrajući Celeste) i Shailene Woodley (igrajući Jane) sadile mnogo dublje korenje u seriji svojim emotivno teškim rolama.

Pročitajte i ovo: Kako to da se neko nikada ne preboli?!

To emocionalno jezgro priče podiže se u drugoj sezoni, pošto su žene prisiljene da prihvate, internalizuju i nose se sa posledicama Perryjeve smrti. Likovi Kidmanove i Woodleyjeve najviše su u interakciji sa čudovištem u prvoj sezoni, ali sada Kravitzova Bonnie mora da se nosi sa teretom da je upravo ona ta osoba koja ga je zapravo gurnula niz stepenice. Mora da ima poverenja u Madeline i Renatu, Celeste i Jane, žene sa kojima gotovo da i nije imala bilo kakvog odnosa u prošlosti. Naročito ne dobrog.

Pročitajte i ovo: Porodični programi koji koči razvoj ličnosti

I Madeline, koja je nekada prezirala Bonnie, mora da čuva svoju tajnu, a takođe, pruža i snažnu podršku Bonnie, koja se suočava sa velikim traumama, da sleti na mekanu podlogu. Dodajte tom izazovu Madeline koja mora da se pozabavi svojim bračnim problemima koji proizlaze iz njene nevernosti.

Pročitajte i ovo: Koje kvalitete ima pravi zavodnik?

Witherspoonova zla interpretacija Madeline bila je upečatljiva u prvoj sezoni, ali njena je izvedba mnogo tananija i obazrivija u drugoj sezoni. Trenuci zlobne devojke još uvek su prisutni, ali sada ima mnogo više ljudskosti i ranjivosti u u njenom liku.

Pročitajte i ovo: Žene se zaljubljuju u junake, a muškarci u sfinge

Kako sada stvari stoje, isto se može reći i za Big Little Lies sezonu dva – izgleda kao da zapaljivu misteriju, namenjenu širokim narodnim masama, sada zamenjujemo za priču koja je manje živahna, ali ne i manje srčana, i još uvek je apsolutno zadovoljstvo gledati.

Pročitajte i ovo: Intimne partnerske stvari o kojima ne bi trebalo da pričate sa prijateljicama

Big Little Lies, sezona dva, ima svoju premijeru u nedelju, 9. juna, u 21.00 sat, na HBO.

Obavezno gledajte jer to su priče svih nas žena. Spolja gladac, a iznutra jadac, bol, tuga, usamljenost i iskonska, duboka potreba za ljubavlju i bliskim prijateljstvom.