Prevremena ili preuranjena ejakulacija jedan je od najčešćih seksualnih problema kod muškaraca.

Najčešće se opisuje kao nemogućnost odgađanja ejakulacije do trenutka kad je to za oba partnera poželjno. Definicija preuranjene ejakulacije je subjektivna. Dok neki muškarci ejakuliraju uz vrlo malo seksualne stimulacije, obično neposredno nakon penetracije, a neretko i pre, nekima je prerana ejakulacija nakon 5-10 minuta seksa.

Prava preuranjena ejakulacija jest stanje kad muškarac ne oseća da će da ejakulira sve dok se to ne dogodi, što znači da ne drži pod kontrolom uzbuđenje kad ima erekciju ili dok prodire u vaginu.

Uzrok preuranjene ejakulacije

Kod mnogih muškaraca može da se uoči strah da neće biti u stanju da zadovolje partnerku ili strah od poraza i nadmoći partnerke. Osećaj krivice i strah da se ne pročuje mogu značajno uticati na ponašanje muškarca sa ovim problemom. Prerana ejakulacija može da bude povezana i sa Parkinsonovom bolešću, oštećenjem kičme ili upotrebom nekih lekova.

Kad i kako se javlja prevremena ejakulacija?

Većina muškaraca iskusila je ovaj problem tokom svog seksualnog života. Najčešća je među adolescentima, ali pogađa seksualno aktivne muškarce svih dobi.

Preuranjena ejakulacija se vrlo često javlja tokom prvog seksualnog iskustva i u tom slučaju se obično javlja zbog straha i nervoze. Većina muškaraca postupno nauči da kontroliše svoj orgazam.

Seksualno ponašanje je takođe važno. Mlađi muškarci brže ejakuliraju nego stariji jer s iskustvom nauče da kontrolišu ejakulaciju.

Preuranjena ejakulacija može da se dogodi tokom predigre, za vreme penetracije ili pre ili kasnije tokom snošaja, a u svakom slučaju pe nego što partnerka doživi orgazam. Sram i osećaj poniženja i manje vrednosti mogu da dovedu do izbegavanja seksualnih odnosa. Partnerke muškaraca s prevremenom ejakulacijom po pravilu su nezadovoljne tako da nisu retke preljube i prekidi veza zbog seksualnog nezadovoljstva.

Što može da se učini kako bi se odgodila ejakulacija?

Uspeh može da se postigne lekovima, različitim tehnikama štipanja ili zastajanjem i nastavljanjem. Seksualni terapeuti savetuju parovima da prošire svoje seksualne aktivnosti i uključe tehnike koje ne zahtevaju nabrekao penis, te je zadovoljenje partnerke potpuno moguće i nakon što je muškarac doživeo vrhunac.

Kad se pažnja odmakne od penisno-vaginalnog seksa, strah ljubavnog para se obično dovoljno smanji da dopušta veću kontrolu ejakulacije i seksualni odnos dužeg trajanja.

Masters i Johnson metoda

Masters i Johnson metoda služi upravo tome. Metoda zahteva mnogo strpljenja i vežbe, ali je vrlo delotvorna.

Može da se početi s masturbacijom. Dovedite sebe do tačke blizu orgazma i prestanite, te se opustite pre nego nastavite sa seksualnim odnosom. Svaki put kad to uradite, primaknite se orgazmu sve bliže i bliže sve dok ga više ne možete kontrolisati.

Ponavljanje ovog postupka mnogo puta u različitim prilikama pomoći će vam da naučite gde je vaša tačka vrhunca. Jednom kad upoznate svoju tačku gde “nema povratka” možete da usmerite partnerkinu stimulaciju tako da doživite orgazam.

Najbolji je način vežbanja ove metode zajedno s partnerkom do koje vam je stalo, iako možete da se pripremate i sami. Sa svojom partnerkom (ili partnerom) isprobajte seksualnu stimulaciju koja ne uključuje penetraciju, kao masturbacija i oralni seks te postupno vežbajte dostizanje tačke neposredno pre ejakulacije.

U tom trenutku signalizirajte partnerki da prestane (laganim stiskanjem ili zvukom) te dopustite sebi  delimični gubitak erekcije. Ponavljajte to više puta. Ove korake potrebno je da vežbate više dana pre pokušaja vaginalnog seksa.

U trenutku kada ste spremni za vaginalni seks, lezite na leđa i kažite partnerki da vam dopusti sporu penetraciju. Čim osetite da ste blizu ejakulacije, pokažite partnerki da se nežno podigne prema gore. Malo se opustite i počnite ponovo. Uskoro bi trebalo da možete da kontrolišete svoju ejakulaciju i uživate u seksu.

Iako je ova metoda vrlo delotvorna, može da se desi da prođu nedelje pre nego što uspete da to postignete. Važno je da budete strpljivi i ne stavljate velik pritisak na situaciju. Ako ne uspete odmah, potrebno je još truda. Radi se o procesu za koji je potrebno vremena.

Tehnika stiskanja

Ova tehnika je varijacija Masters i Johnson metode. Partnerka pri jakom uzbuđenju, neposredno pre vašeg orgazma, čvrsto stisne prstima glavić penisa, u trajanju od 15-20 sekundi.

To će da vam spreči ejakulaciju, ali može da se desi da vam opadne erekcija.

Palac se stavlja s donje strane krune glavića na frenulum (mali komadić kože na udubljenju glavića) dok prvi i drugi prst treba da budu na glaviću s gornje strane. Stisak tera krv iz penisa i na taj način smanjuje erekciju. Ovu metodu treba da isprobate tri puta tokom odnosa. To znači da vaša partnerka treba da vas dovede do uzbuđenja ponovnom stimulacijom pa onda opet primeniti tehniku stiskanja.
Ovu tehniku možete isprobati ako Masters i Johnson metoda sama ne deluje.

Tehnika mirovanja

Kad vam je penis u vagini, ne smete da se pomerati ni vi ni partnerka niti da činiti ikakve pokrete. Treba samo da se koncentrišete na osećaj koji imate i proživljavati ga onakvim kakav jeste.

Kad vam se učini da ste blizu ejakulacije, izađite iz partnerke. Nakon ponovnog uzbuđenja s partnerkom učinite isto. U početku je teško ovladati ejakulacijom, ali je samo pitanje vremena kad će vam to poći za rukom. Može da se dogodi da erekcija počne da opada dok mirujete u vagini i tada bi bilo dobro da zamolite partnerku da počne malo da se pomiče ili stiska vaginalne mišiće. Ako više volite, sami izvedite nekoliko kretnji dok vam penis ponono ne očvrsne. Penetracija treba da se ponavlja nekoliko puta tokom odnosa.

Ostale tehnike

Desenzitizirajuće kreme su proizvodi koji mogu da se nađu na tržištu i koji navodno umanjuju osećaj koji muškarac doživljava tokom seksualnog odnosa, te na taj način on duže traje. Muškarci ove proizvode često drže ograničavajućim jer smanjuju užitak.

Masturbacija je tehnika koju mnogi mladi muškarci koriste kako bi povećali kontrolu nad seksualnim odnosom. Smatra se kako masturbacija pre seksualnog odnosa smanjuje želju koju muškarac oseća čime se povećava kontrola. Ova tehnika, međutim, nije vrlo delotvorna jer je količina uzbuđenja samo jedan od uzročnika koji doprinose ovom stanju.

Kondomi su delotvoran način smanjenja količine stimulacije tokom seksa. Neki muškarci kažu kako im kondom pomaže u kontroli prerane ejakulacije jer im smanjuje uzbuđenje. Ako jedan kondom ne smanjuje stimulaciju dovoljno, može se staviti još jedan. Osim toga, kondomi štite od neplanirane trudnoće i polno prenosivih bolesti pa su sigurno vredni korišćenja.

Tipični misionarski položaj gde je muškarac iznad partnerke nije najbolja poza dok pokušavate da ostvarite kontrolu nad ejakulacijom. Pokušajte s ležanjem na leđima, dozvoljavajući partnerki da upravlja odnosom. U ovom položaju mnogo ste opušteniji i možete lakše da vodite svog partnera.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.