Spavanje je prirodna pojava promenjenog stanja svesti i smenjuje se u pravilnom ritmom sa stanjem budnosti.

Ta cikličnost ova dva stanja predstavlja jedan od najznačajnih bioloških ritmova. Funkcionisanje čoveka van tog ritma ili pak nedostatak sna, u slučaju da dugo traje, može dovesti do niza zdravstvenih poremećaja.

Navešćemo samo neka od njih.

Pre svega, javljaju se ozbiljne posledice u sferi moždanih funkcija. Svima su poznati razdražljivost, omamljenost, dekoncentracija, nedostatak pažnje i zaboravnost nakon neprospavane noći. Ako se deprivacija sna nastavi, u opasnost dolaze delovi mozga koji kontrolišu govor, pamćenje, racionalno zaključivanje, planiranje i osećaj za vreme.

Nedostatak sna ne samo da ima posledice na kognitivno funkcionisanje, nego se negativno odražava i na emocionalno i na fizičko zdravlje.

Istraživanja su pokazala da je gubitak sna povezan i sa gojaznošću s obzirom da se u snu otpuštaju supstance koje su povezane s apetitom.

Epifiza, žlezda koja luči melatonin

Epifiza ili pinealna žlezda je zbog njenog položaja još poznata po nazivu kao ”treće oko”, naime, nalazi se kod šeste čakre koja je centar duhovne i fizičke energije. Njen položaj je između obe moždane hemisfere, u samom geometrijskom centru mozga. Veličine je zrna graška i oko nje je malo jezerce likvora.

Bogata mreža krvnih sudova obezbeđuje joj stalni dotok krvi i kiseonika od kojih zavisi njena funkcija. Veća količina krvi u ljudskom organizmu se doprema jedino u bubreg.

Uz melatonin tu je koncentrisan i „hormon sreće“, serotonin.

Stav moderne nauke prema epifizi je pretrpeo metamorfozu – od potpunog zanemarivanja njenog značaja, tj. shvatanja da se radi o zakržljanom organu do stava koji je aktuelan poslednjih nekoliko decenija – da se radi o maloj ali najverovatnije najznačajnoj hormonalnoj žlezdi.

Ono manje poznato je da epifiza luči i supstancu DMT, do čega je u svojim istraživanja došao dr Rik Strasman. Njegova knjiga na tu temu ima za podnaslov ’DMT – duhovni molekul’. Ta supstanca omogućava ljudima da uđu u astralna putovanja i putovanja u druge dimenzije i dovodi do šire spoznaje prave prirode stvarnosti.

Iako je ova tema daleko šira, mi smo je samo malo dotakli da bi bliže objasnili zašto epifizu nazivaju još ’portal svesnosti’ i ’vrata percepcije’, odnosno, kapija iza koje se krije tajna našeg višeg bića.

Postoje dva velika neprijatelja funkcionisanju pinealne žlezde, a to su elektromagnetno zračenje iz okoline kome smo sve više izloženi i fluorid koji se dodaje pijaćoj vodi.

I ako je ona zaista sedište duše i portal svesnosti, čovečanstvu je takoreći zatvoren prirodni put ka samospoznaji. A spomenimo samo jednu radnju iz uobičajne svakodnevnice – dugo sedenje ispred kompjutera direktno blokira rad epifize.

Melatonin je hormon koji reguliše biološki sat. Sa dolaskom noći izaziva pospanost. Preko dana njegovo lučenje opada i to nas drži budnim i svežim.

Mnoge aktivnosti čoveka kao i niz fizioloških procesa zavise od smene svetlih i tamnih perioda. Sve biološke vrste žive u skladu sa tim tzv. cirkadijalnim ritmom koji je uslovljen smenom dana i noći i koji je pod kontrolom biološkog časovnika smeštenog u hipotalamusu.

Biološki časovnik pokreću svetlosni signali koje oko registruje i šalje kroz optički nerv u hipotalamus. Ako ti signali javljaju da je nastupila noć, hipotalamus izdaje nalog epifizi da luči melatonin. Svetlost sa druge strane izaziva komandu za prekid tog lučenja. Uloga epifize u regulisanju biološkog časovnika je otkrivena tek 50-ih godina prošlog veka. Kasnije je melatonin ušao u upotrebu kao sredstvo koje poboljšava kvalitet sna, a uzima se oko sat vremena pre odlaska na spavanje.

Upotreba melatonina je vrlo korisna u slučajevima narušenog cirkadijalnog ritma – noćni rad, promena vremenskih zona, kod potreba da se ranije zaspi zbog pripreme za ozbiljniju mentalnu ili fizičku aktivnost. U tim situacijama melatonin može da se uzme strateški u određenim trenucima.

Da bi se željeni ritam sna i budnosti učvrstio u prirodnom ciklusu noć-dan, potrebno je kombinovati večernju dozu melatonina s izlaganjem svetlu u što ranijem delu dana.

Melatonin sprečava pojavu degenerativnih bolesti i usporava starenje

Zbog ovog njegovog svojstva, melatonin nazivaju i potencijalnim eleksirom mladosti.

Postepeno smanjivanje lučenja melatonina tokom starenja dovelo je do opravdane pretpostavke da je manjak tog hormona jedan od uzroka pojave degenerativnih bolesti, pa čak i maligniteta (posebno se njegov nizak nivo dovodi u spregu sa rakom dojke i prostate), dijabeta, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Dokazano je da nivo melatonina direktno utiče na stanje imuniteta. Dokazano je i da melatonin ima snažno antioksidantno dejstvo, a o urušavajućem delovanju slobodnih radikala na ljudski organizam pristižu stalno novi dokazi.

Iz svega proizilazi da su melatonin i zdrav san koji je važan za njega, izuzetno bitni za ljudsko zdravlje na svim nivoima. Izbor naše ordinacije u tom pravcu je upotreba melatonin u homeopatskom obliku i kombinacija eteričnih ulja kao najprirodnijeg oblika za postizanje unutrašnjeg smirenja na kraju dana.

***

Autorka teksta: dr Dobrinka Arbanovski, internista i specijalista kvantne medicine, Holitimed

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.