Hipotireoza je vlo čest poremećaj rada štitaste žlezde.

Štitasta žlezda je mala endokrina žlezda oblika leptira, smeštena u dnu vrata i odgovorna je za sintezu hormona koji imaju bitnu ulogu u funkcionisanju osnovnog metabolizma tiroksina i tri-jod tironina, uobičajeno ih obeležavamo sa T3 i T4.

Snežana Jović, farmaceutkinja i aromaterapeutkinja

TSH stimuliše ovu proizvodnju, a njega proizvodi hipofiza.

Kada osoba ima hipotireozu, to znači da njena štitasta žlezda više ne luči dovoljno hormona T3 i T4, što dovodi do usporavanja bazalnog metabolizma.

Simptomi hipotireoze se razlikuju od osobe do osobe, nekad na njih ne obraćamo pažnju ili simptome pripisujemo drugim oboljenjima.

Pročitajte i ovo: Emocionalni ekvivalenti bolesti

Najčešće dolazi do neobjašnjivog debljanja, povećane osetljivosti na hladnoću, stalnog osećaja umora i magle u glavi, opstipacije, poremećaja raspoloženja do depresije, bolova u zglobovima, grčeva u nogama, neredovnih menstrualnih ciklusa, opadanja kose, usporenog pulsa, a nekad i pojave guše u podnožju vrata.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Ako štitasta žlezda ne funkcioniše kako treba, kaže se da je to primarna hipotireoza, ali ako je poremećaj povezan sa neskladom hipotalamus-hipofiza, reč je o tirotropnoj insuficijenciji, ili sekundarnoj hipotireozi.

People photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto FREEPIK.COM

Faktori koji izazivaju hipotireozu su nedostatak joda u ishrani (bez obzira na to što je so jodirana), nedovoljna resorpcija joda (blokirana korišćenjem preparata sa fluorom, bromom, hlorom koji potiskuju jod), autoimuna bolest Hašimoto koja može aktivirati imuni sistem do potpunog uništenja štitaste žlezde, neki lekovi (amiodaron, litijum), lečenje radioaktivnim jodom, zračenja, zagađenja spoljne sredine, posebno teški metali, hronični stress, itd.

Pročitajte i ovo: Kako hormoni diktiraju promene u organizmu

Neophodno je lečenje, jer nelečena hipotireoza može imati teške posledice, kao što su miksedem (oticanje lica), teške depresije i u najtežim slučajevima – koma.

Na suptilnom (simboličkom) nivou, oblik štitaste žlezde – leptir je simbol sazrevanja i metamorfoze.

Pročitajte i ovo: Insulinska rezistencija – kad su ćelije gladne, a struk sve širi

Neravnoteža štitaste žlezde se može povezati sa nemogućnošću da kažete ili radite ono što želite i osećajem da se niste ostvarili. To dovodi do emocionalnih blokada.

People photo created by cookie_studio - www.freepik.com
Foto FREEPIK.COM

Leptirova životna lekcija poziva nas da otvorimo knjigu svog života, listamo stranicu po stranicu i pustimo najdublje želje da ih vidimo i izrazimo.

Jedite puno sezonskog voća i povrća punog vitamina i minerala.

Pročitajte i ovo: Problemi štitne žlezde – žudnja za duhovnim rastom

Cejlonski cimet stimuliše endokrini system (1 kašičicu dnevno dodati u hranu, napitak, ilikonzumirati kao čaj)

Hranu koja sadrži selen (brazilski orah, masna riba, semenke bundeve), cink, vitamin D, B12 (ili koristiti suplemente), kao i hranu bogatu jodom (alge, morski plodovi, ribe, jaja, raž, zob, suvo voće).

Pročitajte i ovo: Problemi sa jajnicima – blokiranje ženske kreativne sile

Aminokiselina L-tirozin stimuliše štitastu žlezdu i povećava proizvodnju hormona T3 i T4.

Grickanje kašičice lista mirođije petnaest minuta pre jela, tri puta dnevno, tokom tri meseca pomaže u stabilizaciji štitne žlezde i čvorova na njoj, i kod hiper i hipotireoze.

Foto Freepik.com

Ajurveda preporučuje Ašvagandu, Schisandru, Guggul (Commiphora mukul) i vežbanje joge.

Pročitajte i ovo: Kako nam nedovršenosti kradu energiju

Izbegavajte goitrogenu hranu koja usporava aktivnost štitaste žlezde, a to su proso, kikiriki, lešnici, orasi, zatim biljke koje pripadaju porodici kupusa (kupus, brokoli, karfiol, kelj) koju treba da jedete isključivo termički obrađenu, a nikako svežu jer se kuvanjem inaktiviraju goitrogeni), rotkvicu, ren, batat, seme gorušice, nefermentisanu soju, rafinisanu hranu na bazi šećera (kolači), prženu hranu, gotova jela, senf, gazirana pića i rafinisana ulja.

Pročitajte i ovo: Prolećni umor – beg od realnosti i promena

Izbegavajte duvan, kao i da budete pasivni pušač, jer u cigaretama ima dosta otrovnih proizvoda, uključujući tiocijanat i piridin, koji mogu ometati pravilan rad štitaste žlezde.

Izbegavajte endokrine rupture, odnosno, supstance koje mogu dovesti do endokrinih poremećaja, a nalaze se u kozmetičkim proizvodima (ftalati, parabeni), u hrani (pesticidi, plastična ambalaža) i vodi za piće (hlor), u sredstvima za higijenu doma (varikina i slično).

Foto: Freepic by Prostooleh

Etarska ulja koja pomažu

ZELENA MIRTA (Myrtus communis)

KARANFILIĆ (Eugenia caryophyllus)

Po francuskom aromaterapeutu Hipotireoza (Baudoux) 2

HE karanfilić 1 ml

HE Zelena mirta 2 ml

Pročitajte i ovo: Depresija kao neispoljena energija

Uzeti 2 kapi smeše na 1/4 komada šećera od trske ili na kašičici maslinovog ulja, tri puta dnevno pre obroka.

Možete napraviti ulje za masažu kombinujući ova dva etarska ulja i blago masirati štitastu žlezdu dva puta dnevno.

Obavezno koristite etarska ulja za smanjenje stresa (LAVANDA, SMILJE, SANDAL, TAMJAN, POMORANDŽA) u aromatičnoj kupki ili opuštajućoj masaži.