Sveži sok od organski gajene pomorandže, bez celuloze, bistri, može da ima važnu ulogu u upravljanju nastanka bubrežnog kamenca i može se smatrati opcijom za pacijente koji imaju netoleranciju na kalijum citrat.

Cedite sok na klasičnom ručnom istiskivaču, rotacijom, ako želite da imate najbolji efekat. Ovaj sok ima, pre svega, aromu, svežinu, punoću i druge pozitivne efekte. Miksirani sok je manje ukusan i ima ometajućih uticaja zbog oksidacije.

Prof. dr Staniša Stojiljković

Pasterizovani sok pomorandže, pored nedostataka koje trpi preradom, mora da ima garantovani -deklarisani sastav. Stoga je on pouzdaniji sa aspekta garancije sastava proizvoda.

Pročitajte i ovo: Kiseli kupus, esencijalni probiotik – sve o njegovim svojstvima i koristima

Ne zaboravimo da se pomorandže mogu tretirati širokim spektrom herbicida, među kojima je najozlogašeniji glifosat  (glyphosate). Zato, ako stalno koristite pomorandže (bez garantnog sastava) budite oprezni, ako ne znate sastav na herbicide i druge hemijske i hormonske dodatke.

Pročitajte i ovo: Fermentisana hrana jača protok krvi i erekciju

Odavno je potvrđeno prisustvo fungicida Karbendazima u svežim plodovima pomorandže  (Kanada, Amerika, Brazil).

Pročitajte i ovo: Spremanje hrane u aluminijumskoj foliji štetno po zdravlje – sve što treba da znamo o pravilnoj upotrebi

Zbog svoje jake toksičnosti i postojanosti, Karbendazim je bio zabranjen u Australiji, većini zemalja Evropske unije i SAD. Sokovi od pomorandže uvezeni iz Brazila u Australiju i SAD prošli su opsežnu proveru pre nego što su bili dostupni za ljudsku potrošnju. Međutim, Velika Britanija i Portugalija (Evropean Union baza podataka o pesticidima 2015) i zemlje kao što su Kina, Brazil i Indija još uvek imaju dozvolu proizvodnje i upotrebe Karbendazima u raznim vrstama formulacije.

Pročitajte i ovo: Novi trend u ishrani: Fermentisana hrana – šta je i zašto treba da počnemo da je jedemo

Istaživanja su dokazala da Karbendazim izaziva embriotoksičnost, apoptozu, teratogenost, neplodnost, hepatocelularnu disfunkciju, efekte razgradnje endokrinog sistema, poremećaje hematoloških funkcija, mutagene i aneugene efekte. Takođe je dokazano da je Karbendazim poremetio strukturu zajednice mikroba u različitim ekosistemima.

Sok od pomorandže, poput kalijum citrata, smanjuje koncentraciju mokraćne kiseline u mokraći i povećava aktivnost inhibitora (proizvod stvaranja) brusita (kalcijum fosfat). Međutim, sok od pomorandže povećava mokraćni oksalat i ne menja izlučivanje kalcijuma, dok kalijum citrat smanjuje urinarni kalcijum, ne menjajući mokraćni oksalat.

Pročitajte i ovo: Dragocena svojstva kefira i zašto je dobro da ga jedemo

Stoga, soku od pomorandže nedostaje sposobnost kalijum-citrata da smanji zasićenost kalcijum oksalatom u urinu. Sveukupno, sok od pomorandže trebalo bi da bude koristan u kontroli  (nefrolitijaze) kamenca i mokraćne kiseline.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da jedemo nar? Moćno voće koje vraća organizam u pogon nakon velike iscrpljenosti!

Mnoge studije sugerišu da je povećana potrošnja kalijuma iz voća i povrća povezana sa povećanom mineralnom gustinom kostiju. Ovaj dokaz, u kombinaciji sa dokazima metaboličkih studija i nekoliko kliničkih ispitivanja, sugeriše da kalijum u ishrani može poboljšati zdravlje kostiju.

Jedna šolja soka od pomorandže sadrži 496 miligrama kalijuma.

Pročitajte i ovo: Dobre i loše strane upotrebe meda – dobro proverite koje su pre konzumiranja!

Sa druge strane, jedna šolja čaja od šipurka (šipka) sadrži 533 miligrama kalijuma. Šipurak je prirodni proizvod koji gotovo da nema pesticida i insekticida. Znatno je bogatiji oligoelementima, mineralima, kiselinama i pektinima.

Pročitajte i ovo: Kako da proverite kvalitet meda, da li je pravi ili veštački?!

Važno je da znamo da krompir ima veliku količinu kalijuma i sadrži oko tri puta više ovog vitalnog hranjivog sastojka od pomorandže srednje veličine. To iznosi oko 1.467 miligrama po porciji krompira, ili 31 odsto vašeg dnevnog preporučenog unosa.

Posebno je važno da znamo da sveži sok od krompira sadrži kalijum citrat koji ima diuretička svojstva koja pomažu u čišćenju bubrega i sprečavaju stvaranje mineralnih kristala u njemu.

Pročitajte i ovo: Ako želite da imate vitku liniju, trebalo bi da (više) jedete semenke

Kalijum je elektrolit koji pomaže u regulisanju telesnih tečnosti i podržava funkciju mišića. Elektroliti, takođe, pomažu vašim bubrezima da filtriraju krv. Svež sok krompira, bez celuloze, poznat je u iskustvenoj medicini Indijanaca za jačanje organizma.

Pročitajte i ovo: Šta jesti za borbu protiv lošeg raspoloženja kada su dani kratki

Bubrežni kamenci nastaju kada minerali i druge hemikalije u urinu postanu previše koncentrisane. Vremenom se ovi kristali vezuju tako da formiraju kamen.

Ljudi koji su imali bubrežni kamen izloženi su velikom riziku za ponavljanje nastanka kamena u bubrezima i savetuju se da uvedu promene u način ishrane i način života kako bi usporili stopu stvaranja novog kamenja.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – Najbolje je da pijemo bioaktivnu vodu!

Pazite, međutim, na šećer, jer on može povećati rizik od stvaranja bubrežnog kamenca.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija na balkanski način

Radite na tome da smanjite natrijum u ishrani (pogotovo iz mineralnih i pitkih voda) i da kombinujete hranu bogatu kalcijumom sa hranom bogatom oksalatima.

***

Jednodnevnu radionicu o detoksikaciji organizma, u okviru koje će biti reči i o izradi i konzumiranju svežih sokova, prof. dr Staniša Stojiljković organizuje 28. januara, u Beogradu. Za sve informacije o seminaru javite se na telefon 064 211 96 60.