Sperma, takođe poznata i pod stručnim imenom ejakulat, predstavlja misterioznu tajnu, tabu, gotovo koliko i tamna strana interneta.

Tokom svog života sigurno ste čuli bezbroj mitova o spermi. Jedan od njih je da, recimo, možete da zatrudnite u toploj vodi u kadi, đakuziju, ako je neko tamo ejakulirao. Ili na WC šolji! Niz je sigurno nepregledan, ali pitanje je šta je od svega toga istina, a šta su bapske priče. Mada, babe ponajmanje pričaju o ovoj temi. Stoga, hajde da razgraničimo činjenice od fikcije.

sperium-326157_1280Pre svega, sperma nije ubojita vojna snaga telesnih tečnosti!

Za razliku od nekih bakterija, sperma nije naročito izdržljiva. Dizajnirana je da se deponuje u neposrednoj blizini mesta gde treba da ide da bi ostvarila začeće i brzo umire kada je izložena spoljnoj toploti, hladnoći, promeni pH vrednosti, suvoći, čak i izlaganju običnoj vodi, a kamoli vodi koja se meša sa hemikalijama, a nalazi se u toplim kadama, kao što su, đakuzi kade u wellness centrima ili bazeni.

Tako da nemojte da brinete oko odlaska u tople kupke, za koje mislite da se u njima može naći po koji spermić.

Sa druge strane, treba da brinete. Definitivno treba da brinete. U stvari, verovatno bi trebalo da razmilsite dvaput o svojim životnim izborima ako se nađete u takvoj situaciji. Ali sigurno nećete zatrudneti! Priče o tome kako postoji mogućnost da zatrudnite od sperme koja se nalazi u toploj kadi, kupki ili na sedišti toalet šolje su samo bapske priče.

Ali, ipak, držite se podalje od toplih kada u kojima bi se mogla naći sperma.

sperm-956482_1280

Zbog toga se preporučuje muškarcima, koji brinu o svojoj plodnosti, da vode računa o svom načinu života. Naime, postoje dokazi da marihuana, alkohol i pušenje umanjuju mušku plodnost. Pored toga, provođenje previše vremena u toplim kupkama, takođe, smanjuje broj spermatozoida, a time i plodnost muškarca. Tuširanje je u redu, ali duge, tople kupke nisu.

Ali mnoge druge glasine o tome šta sve umanjuje mušku plodnost su uglavnom neistinite. Kao što su korišćenje mikrotalasne pećnice, fitness vežbanje i konzumiranje gaziranih pića. Tako da je sasvim u redu da se muškarac tušira, dok mu se greje večera u mikrotalasnoj, uz koju će da pijucka nešto gazirano. To, sa druge strane, možda nije dobro za neki drugi aspekt njegovog zdravlja, ali sasvim sigurno ne remeti njegovu plodnost.

Ne, gutanje sperme nije posebno dobro za vaše zdravlje!

sperm-806391_1280Sperma ne sadrži protein, kao ni šećere koji deluju kao energetski izvor koji omogućava spermatozoidima da plivaju. Tako da ne verujemo da ćemo uskoro videti na tržištu proteinske šejkove, za posle napornog vežbanja u teretani, na bazi sperme. Dakle, nema zdravstvenih razloga koji potvrđuju da je dobro da se guta sperma ili da se njome mažete po licu za lep ten! Sem ako vas to ne pali!

Konzumiranje gomile ananasa verovatno neće da učini da njegova sperma ima bolji ukus. Ali vredi probati!

Najbolji primer su špargle. Međutim, ne postoji utemeljeni naučni dokaz da hrana menja ukus sperme. Tako da nemojte da vršite pritisak na svog partnera da jede ananas ili izbegava špargle neposredno pre seksa. Ali možda je vreme za probanje placebo efekta! Probajte, šta vam teško!

Ako pokušavate da zatrudnite, nemojte da se trudite da imate seks bezbroj puta zaredom, naročito, dok je vaš partner na lekovima zbog uvećane prostate.

sperium-319806_1280Deo tečnosti u semenu dolazi od par žlezda koje se zovu semene vezikule, a većina ostatka iz prostate. Obim ejakulirane tečnosti će se smanjiti ako je muškarac dehidrirao i ako je ejakulirao u prethodnih par sati. Neki lekovi, takođe, smanjuju količinu semene tečnosti, naročito, oni koji se koriste za lečenje simptoma uvećane prostate, za, na primer, često ili sporo mokrenje.

Naravno, ako ste zabrinuti za svoju ili spermu svog partnera, obratite se stručnom lekaru.