Koliko god da vam se činilo teško da održite vaš seksualni život, što zbog određenih strahova, raznih otpora, osećanja besa i neprijateljstva u odnosu, raznih stresova i problema, neusklađenih ritmova i želja, ili dece koja vas prekinu taman kada ste se konačno pokrenuli i zahuktali, nikada ne odustajte od svesnog napora da vaš intimni život sa partnerom održavate dobrim seksom.

Da ponovimo – kada je seks dobar, to je samo 10% braka, ali kada je loš, onda on čini 90% braka – u prevodu, sve pada u vodu ako vam je seks loš.

Josif Fidanovski, psihoseksualni terapeut i savetnik za partnerske odnose

A čak i da nije toliko loš, ali dešava se veoma retko, ili ga nemate uopšte, to takođe može dovesti do prolongiranog nezadovoljstva sa sobom i vezom u kojoj ste trenutno.

Pročitajte i ovo: Šta je to dobar seks?!

Kad sam bio u srednjoj školi, jedna profesorka je imala primetnu promenu raspoloženja, pa je jedne nedelje bila nadrndana, a druge ozarena smehom. Mi smo znali da je seks zaslužan za njeno pozitivno stanje, iako nismo imali stvarne dokaze.?

Pročitajte i ovo: Da li da kažem prijateljici da je muž vara?!

Seks nije magičan sam po sebi, ali on to postaje u dobrom odnosu.

Možda je to najprimetnije kada se partneri iskreno pomire nakon svađe, kada od srca oproste jedno drugom, kada shvate da ratne sekire nisu ono što im je potrebno, onda se energetski putevi otvore, pa malo po malo telo i duša postanu spremni za nešto više – duhovni seks.

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

On predstavlja susret dve osobe koje su pročiščene od misli, kalkulacija, scenarija i tendencija da pokažu i dokažu nešto kroz seks, i duboko prepuštanje najdubljim, iskrenim i autentičnim porivima za telesnim i emotivnim deljenjem sebe sa partnerom kroz sinhronizovani seksualni ples.

Pročitajte i ovo: Seks i hrana – šta jesti, a šta nikako ne, ako hoćete da imate dobar seks

U takvom seksu, dve duše postaju jedno, stvoren je energetski krug, pa ni muškarac se nije potrošio (iako on obično gubi energiju tokom masturbacije i mehaničkog/ telesnog seksa).

Pročitajte i ovo: Najgore stvari koje možete da uradite dok ga oralno zadovoljavate

Seks je izvor prave duhovnosti, jer seks nam je dao život, pa afirmisanje seksa znači biti religiozan u pravom smislu te reči.