Poslednji ovogodišnji retrogradni hod Merkura počinje 14. oktobra, sa 11° Škorpije, i završava se 04. novembra, na 25° Vage.

Merkur u retrogradnom kretanju uglavnom se povezuje sa poremećajima u komunikaciji i kvarovima tehničkih uređaja, nervoznom teskobom, kašnjenjem putovanja i izgubljenim stvarima.

Retrogradni Merkur u oktobru / novembru 2020. čini vaše razmišljanje intuitivnim, originalnim, alternativnim i eksperimentalnim. Druženje čini uzbudljivim i prijatnim. Mogući su i neočekivani sastanci sa ljudima iz vaše prošlosti.

Ovaj retrogradni Merkur je dobar za učenje okultnih predmeta, poput astrologije. Neočekivane promene koje utiču na planove, poslovne dogovore i putovanja mogu dovesti do novih uzbudljivih prilika.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o retrogradnom Merkuru

Međutim, treba da budete veoma oprezni kada su u pitanju pravna pitanja, od 16. oktobra do 15. novembra.

Retrogradna faza je samo jedan deo retrogradnog ciklusa Merkura. Čitav ciklus uključuje Merkur koji ide direktno, retrogradno i njegovo ponovno kretanje preko istih stepeni, ili retrogradne zone (25° Vage do 11° Škorpije).

Pročitajte i ovo: RETROGRADNI MERKUR – Sve što treba da znamo o astrološkoj igri GLUVIH TELEFONA

Dve direktne faze su poznate kao periodi senki.

Tri faze retrogradnog Merkura

I Faza od 24. septembra do 14. oktobra – Prva faza senke od ulaska Merkura u retrogradnu zonu do stacionarnog povratka Merkura (25° Vage do 11° Škorpije).

II Faza od 14. oktobra do 04. novembra – Retrogradna faza traje od stacionarnog retrogradnog Merkura do direktno stacionarnog Merkura (11° Škorpije do 25° Vage).

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o SATURNU u VODOLIJI, od 22.03.2020. do 07.03.2023. godine

III Faza od 04. do 20. novembra – Druga faza senke traje od stacionarnog Merkura do napuštanja Merkura retrogradne zone (25° Vage do 11° Škorpije).

Merkur zvanično kreće retrogradno u sredu, 14. oktobra 2020. godine, sa 11°40′ Škorpije.

Aspekti Merkura u retrogradnom hodu

Na svom retrogradnom putu, prvi i jedan od najvažnijih aspekata koje Merkur bude pravio jeste opozicija sa Uranom u Biku. Merkur nasuprot Uranu izazovan je uticaj koji uzrokuje rasejana razmišljanja i neočekivane, uznemirujuće događaje.

Međutim, u isto vreme praviće sekstil sa Mesecom i Venerom koji izglađuju i smiruju nestalni, impulsivni uticaj Urana.

Retrogradnom Merkuru u oktobru 2020. takođe se pridružuju dve srećne fiksne zvezde.

Pročitajte i ovo: Završni prolazak Saturna u Jarcu posle retrogradnog hoda – Sa vrdanjem je gotovo, dužnost zove!

Merkur nasuprot Uranu (2°16′) ima najveći uticaj na retrogradni Merkur u oktobru 2020.

Snažan je uticaj ovog aspekta, a takođe ostaje u orbisu od 2°30′ od 05. do 23. oktobra.

Merkur nasuprot Uranu ubrzava vaše razmišljanje i komunikaciju zbog čega se možete osećati napeto, nervozno i rasejano. Neočekivane vesti i iznenađujući događaji takođe mogu povećati anksioznost.

Ovaj aspekt može otežati obavljanje mentalnih zadataka koji zahtevaju strpljenje i samodisciplinu.

Retrogradni Merkur nasuprot Uranu čini ovo još izazovnijim zbog malog raspona koncentracije i tendencije da se bude lako ometen.

Ovo je povoljno vreme za oslobađanje uma od odgovornosti i ostajanje otvorenog uma. Recimo, ako se bavite naučnim radom, mogli biste doći do novih otkrića, iskusiti bljeskovite uvide ili upoznati nove uzbudljive ljude koji osporavaju vaš način razmišljanja.

Pročitajte i ovo: MERKUR U ŠKORPIJI, reč koja hrabri i kada ubojito zvuči

Ali tokom druženja, važno je pažljivo slušati i dobro razmisliti pre nego što progovorite. Merkur nasuprot Uranu ima naviku da lane stvari koje mogu šokirati i uvrediti.

Takođe, možete osetiti potrebu da instinktivno zauzmete drugu stranu i na kraju se posvađate zbog toga. Zafrkavanje i šale na tuđ račun mogle bi da izmaknu kontroli.

Merkur nasuprot Uranu donosi neočekivane sastanke sa ljudima ili sastanke sa neobičnim ljudima ili onima koji imaju vrlo različito poreklo od vašeg.

Retrogradni Merkur znači da biste mogli da ponovo sretnete nekoga iz svoje prošlosti, ili čak iz prošlog života.

Retrogradni Merkur u oktobru 2020. je problematično vreme za pregovaranje i postavljanje planova i donošenje važnih odluka, posebno o poslovnim pitanjima, putovanjima, deci, braći i sestrama i obrazovanju.

Ako ostanete fleksibilni i prilagodljivi, pomoći će vam ako vaše planove treba promeniti ili ako vam se putovanje prekine.

Pročitajte i ovo: MERKUR U VAGI, odmeren, fin i šarmantan

Ako započinjete putovanje, dvaput proverite rezervaciju, da li ste sve spakovali ili odvezite automobil na servis pre nego što krenete na put.

Takođe se mogu pojaviti kvarovi na računaru, telefonu ili drugi problemi sa elektronikom i svim drugim tehničkim uređajima. Nikako se ne preporučuje da kupujete nove tehiničke uređaje tokom retrogradnom Merkura. Ali jeste pravo vreme za popravke.

Merkur u direktnom hodu bio je nasuprot Uranu 7. oktobra. Dakle, sve stvari koje su od tada ostale nerešene mogu ponovo izbiti u prvi plan kada 19. oktobra Merkur u retrogradnom hodu bude nasuprot Uranu.

Neke nove informacije će možda izaći na videlo, ali konačne odluke će možda morati da sačekaju. Ipak, više informacija može postati dostupno oko 17. novembra kada je Merkur ponovo tačno nasuprot Uranu.

Mesečev sekstil sa Merkurom (0°27′) smanjuje rizik da se nešto pogrešno kaže jer daje dobru intuiciju. Dovodi vas u kontakt sa vašim raspoloženjima i raspoloženjima drugih ljudi. Dakle, trebalo bi da instinktivno znati šta treba reći i kada to reći. Takođe, smanjuje rizik od svađe jer podstiče saradnju.

Retrogradni hod Merkura je uglavnom dobro vreme za ponovno viđanje sa starim prijateljima, ponovno povezivanje sa porodicom i podsećanje na prošlost. Sećanja izviru na površinu!

Pročitajte i ovo: MARS SEKSTIL SATURN, vreme je za akciju

Mesečev sekstil sa Merkurom ima sličan efekat jer poboljšava vaše pamćenje i čini vas osetljivijim i brižnijim. Ovaj aspekt čini ovaj retrogradni hod Merkura dobrim za druženje i razgovor o porodičnim problemima i vezama.

Drugi mogu doći kod vas da podele sa vama svoja osećanja. Možete biti nečije rame za plakanje ili njegov savetnik za vezu. Možete olakšati ljudima svojim intuitivnim razumevanjem i iskrenim zanimanjem za njihove probleme.

Merkurov sekstil sa Venerom (1°29′) je još jedan vrlo društven uticaj jer vam pomaže da izrazite ljubav i naklonost.

I poput Mesečevog sekstila Merkura, smanjuje anksioznost i napetost zbog Merkura nasuprot Uranu. Ovo vam pomaže da se opustite i uživate u većoj harmoniji i bliskijim vezama u odnosima.

Ovaj aspekt takođe poboljšava izglede za poslovne pregovore, jer daje dobro kefalo za brojeve, dobre socijalne veštine i sposobnost pronalaženja win-win situacija. Dakle, impulsivnu, nestalnu i nepredvidivu prirodu Merkura nasuprot Uranu neutrališu Merkurovi sekstili sa Mesecom i Venerom.

Pročitajte i ovo: MERKUR KVADRAT NEPTUN, konfuzija, laži i pogrešne odluke

Neočekivane promene planova, poslovnih pitanja i putovanja sada mogu dovesti do novih uzbudljivih prilika.

Tokom retrogradnog Merkura, oktobra 2020. godine, vaše razmišljanje postaje intuitivnije, originalnije, alternativnije i eksperimentalnije više nego napeto, uznemireno i raspršeno. Vaše reči su više prijateljske, umirujuće i brižnije nego nagle i uvredljive. I druženje uzbudljivije i prijatnije od šokantnog i uznemirujućeg.