Adamski dijeta ili Adamski metod ishrane dobio je ime po francuskom naturopati i osteopati koji ga je izumeo, a ime mu je Frenk Laporte Adamski.

Ovaj način regulacije ishrane poboljšava sveukupno funkcionisanje i zdravlje organizma. Nastao je pre skoro 30 godina.

Adamski dijeta nije bazirana na proračunu kalorija, ali obećava da će nam pomoći da izduvamo stomak, doprineti našem boljem varenju i da ćemo uz ovaj metod ishrane uspeti da izgubimo na težini kroz pravu kombinaciju hrane tokom dana.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija na balkanski način

Kako funkcioniše?

Uspešnost Adamski dijete zasniva se na različitom vremenu varenja određenih namirnica, što se svodi na razlikovanje, takozvane, brze i spore hrane.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

U brzu hranu spadaju, na primer, svo voće, paradajz, paprika, čili i jogurt, dok se sporom hranom smatraju hlebovi, testenine, riba, meso, mlečni proizvodi i povrće.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Postoji i, takozvana, neutralna hrana, u koju spadaju namirnice poput crnog luka, plavog patlidžana, bosiljka i kafe, koja ubrzava varenje ostale dve kategorije namirnica.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Važno je da se tečnost ne konzumira tokom obroka brze i spore hrane.

Ukratko, Adamski metod ishrane je više od dijete jer se pre može svrstati u neki oblik re-edukacije u načinu ishrane koji je vrlo lako pratiti i za koji nam nije potrebna neka naročita filozofija, kalkulator, spiskovi i šeme ili dodatni skupi preparati i aparati.

Pročitajte i ovo: Najbolje vežbe za zatezanje tela

Uz Adamski način ishrane njen tvorac kaže da možemo da počnemo da primećujemo prve rezultate već posle tri, četiri dana pridržavanja ove metode.