Znate za izreku da ste ono što jedete? Pa, isto to moglo bi se reći i za vašu kosu!

Kvalitet vaše kose umnogome odražava vaše zdravstveno stanje, koje, sa druge strane, zavisi od vaše ishrane. Kao što i sami možete da vidite, sve je povezano.

Da biste imali zdravu, kvalitetnu, sjajnu i gustu kosu, preporučujemo vam da dole navedene namirnice uvrstite u vaš svakodnevni jelovnik.

Pročitajte i ovo: Kako da koristimo korektor prema savetima profesionalne šminkerke

market-897990_640Kada se radi o zdravlju vaše vlasi, dolazimo do zaključka da je redovno unošenje proteina ključno za njihovo zdravlje. A u lososu ih mnogo ima! Pored proteina, losos obiluje Omega 3 masnim kiselinama i vitaminom D, koji, takođe, pomažu u očuvanju zdravlja vašeg vlasišta.

Pročitajte i ovo: Kako da vaše noge izgledaju blistavo i zategnuto za sezonu letnjeg razgolićivanja

Ukoliko više volite sardine od lososa, slobodno napravite zamenu. Pastrmka je, takođe, odličan izbor!

Pročitajte i ovo: Kako da zalečite proširene pore

Ukoliko preferirate živinu od ribe, slobodno navalite na sve iz tog roda, jer, pored proteina, živinsko meso bogato je cinkom, gvožđem i vitaminom B12, a sve ovo zajedno pomaže u rastu kose i sprečava prekomerno opadanje kose.

chicken-583761_640Sočivo je odličan izvor proteina, kao i gvožđa, cinka i biotina. Pored toga, vrlo je jeftino i lako se sprema kao varivo, dodatak mesu ili glavno, kuvano jelo, nešto kao grašak.

Pročitajte i ovo: Put do savršeno lepe kože lica

Jaja, jer obiluju proteinima. Pored toga, sadrže vrlo bitne minerale, uključujući i gvožđe, koje je ključno za zdravu vlas kose. Ukoliko primećujete da vam kosa pojačano opada, sasvim je moguće da vam nedostaje gvožđa u organizmu.

egg-1510449_640Slatki krompir, koji se sada, sve češće, može naći i na našim pijacama, sadrži dosta beta karotena, koje naše telo pretvara u vitamin A, koji poboljšava zdravlje kose na ćelijskom nivou. Ukoliko ne nađete slatki krompir, šargarepe bar ima u izobilju.

Pročitajte i ovo: Rešite se celulita brzo i efikasno

Ne zaboravite da popijete svaki dan po jednu čašu ceđenog soka od šargarepe. Kajsije, takođe!

carrot-juice-1623157_640Borovnice, kao i ostalo bobičasto voće, su od velikog značaja za zdravlje kose jer krvni sudovi, koji snabdevaju hranljivim materijama folikule vlasi, imaju veliku korist od njihovog vitamin C, jer svo bobičasto voće obiluje ovim značajnim vitaminom.

Pročitajte i ovo: Maska protiv opadanja i za negu svih tipova kose

berries-1546125_640Spanać je davno nazvan super hranom s dobrim razlogom. Značajan je izvor gvožđa, beta karotena, vitamina C i folata. Sve te hranljive materije značajne su za ishranu folikula vlasi, kao i zdravlje tkiva vlasišta.

Pročitajte i ovo: Maska za detoksikaciju kose

Kad se zasitite spanaćem, zamenite ga keljom jer ima slična svojstva, kao i brokoli. Na dnu liste, mada ne manje hranljiva i bitna je blitva, koja sadrži dosta vitamin C i gvožđa.

Posle mesec dana ishrane sa ovim namirnicama, javite nam kakva vam je kosa!