Pored toga što je ukusan, patlidžan obiluje korisnim materijama zbog kojih povoljno utiče na zdravlje.

Može se pohvaliti odličnom količinom vitamina, minerala i vlakana uz malo kalorija. Zahvaljujući tome štiti zdravlje, čini figuru zanosnijom, a borama ne dozvoljava da se pojave.

Plavi patlidžan (Solanum melongena) jednogodišnja je biljka iz roda pomoćnica i širom sveta koristi se za razna jela i pite.

Iako ga doživljavamo i pripremamo kao povrće, patlidžan je u stvari voće. Postoji mnogo vrsta ove biljke, a njihovi plodovi razlikuju se u veličini i boji – najčešći su plavoljubičasti, a ima i crvenih, zelenih, pa čak i crnih.

Pročitajte i ovo: Deset valjanih razloga zbog kojih bi trebalo da jedemo grožđe

Pored toga što je ukusan, patlidžan obiluje korisnim materijama zbog kojih povoljno utiče na zdravlje.

Patlidžan se može pohvaliti odličnom količinom vitamina, minerala i vlakana uz malo kalorija.

Pročitajte i ovo: Ako želite da imate vitku liniju, trebalo bi da (više) jedete semenke

Šolja (oko 80 grama) sirovog patlidžana ima 20 kalorija, pet grama ugljenih hidrata, tri grama vlakana, jedan gram proteina, ali i znatne količine mangana, folne kiseline, kalijuma, vitamina K i C.

U manjim količinama sadrži niacin i magnezijum.

Zahvaljujući tako impozantnom sastavu, može se pohvaliti antioksidansima, koji telo štite od slobodnih radikala, što može smanjiti rizik od pojave bora, hroničnih bolesti srca ili raka.

Takođe, eksperimenti na životinjama pokazali su da se loš holesterol povlači pod naletom ovog snažnog čistača krvnih sudova, a, poručuju stručnjaci, ne treba zaboraviti ni da jača srce i smanjuje rizik od pojave srčanog udara.

Pročitajte i ovo: Crvena hrana pomaže u mršavljenju – šta jesti i kako funkcioniše

Ukoliko se uvrsti u redovnu ishranu, patlidžan može da utiče na regulaciju šećera u krvi. Za to su zaslužna vlakna koja netaknuta prolaze kroz digestivni trakt čoveka usporavajući pri tome apsorpciju šećera.

Budući da u njemu nema previše kalorija, odličan je saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma.

Pročitajte i ovo: Greške u ishrani koje vas goje, a da i ne znate da ih pravite

Zbog svega toga, poručuju stručnjaci, potrudite se da patlidžan što češće bude na vašoj trpezi.