Trejsi Koks otkriva za DailyMail zašto se Bond u starom stilu ne bi složio sa današnjim ženama. U novim filmovima žene su Bondu jednake, jednako pametne, sposobne, drske i okretne. Čvrsta spoljašnjost agenta 007 ima dražesne pukotine koje žene smatraju tako neodoljivim.

Dakle, eto vas, gledate svoja posla, vozite se svojim gliserom, kada čovek padobranom iskoči iz aviona i nepozvan sleti u zadnji deo vašeg čamca.

„Zovem se Bond. Džejms Bond,“ kaže on svojim baršunastim glasom, dok ledenoplavim očima skida vaš oskudni bikini. Ko ga ne bi volo?!

Da li mu A) strgneš odeću i vodiš strastveno ljubav sa njim ili B) pretiš da ćeš odmah pozvati policiju?

Ako imate makar jednu kap Bondove devojke u sebi (a zar nema svaka crvenokrvna žena?), odgovor nije samo ‘A’, već dragi-Bože-da ‘A’. Ali šta leži u srcu Bondovog uspeha kod žena? I da li je i dalje tako privlačan u 23 filma kao što je bio kada je Dr No lansirao seksi specijalnog agenta na svet?

Prvi i najubedljiviji razlog zašto žene širom sveta vole Bonda: on uvek kontroliše svaku situaciju (što znači = žena se može osloniti na njega). Bond je u stanju da predvidi svaki pokret loših momaka, zna kako da skija niz planinu bez para skija, zna tačno pravi trenutak da izroni na vrh da spasi devoku (delić sekunde pre eksplozije bombe), i tačan trenutak kada će metak proći kroz zid.

Bond je vrhunski popravljač. On je fizički spreman i ne plaši se da rizikuje. (Da li ste ikada videli Bonda da vozi bilo kako osim da munjevito brzo?).

On je zaštitnički nastrojen, muževan je, ima punu harizme – i to je očigledna dobitna kombinacija.

Bond je preživeo kao ultimativni heroj za mnoge žene jer je lukavo transformisan od super-uglađenog zavodnika stare škole (uber-alfa Koneri Bond) u modernu, oštriju rasu Bonda (tvrdog, ali prijateljskog Daniela Craiga).

I to je takođe dobar posao, jer Bond starog stila jednostavno ne bi bio u skladu sa današnjim ženama.

Postoji red u jednoj od ranih knjiga Iana Fleminga kada Bond (koje igra Šon Koneri na ekranu) kaže „Žene su za rekreaciju“. U starim filmovima o Bondu, žene su bile tu samo kao dekoracija.

U novim filmovima o Bondu (Krejg pa nadalje) one su mu jednake – jednako pametne, vešte i sposobne da mu pariraju u njegovoj sopstvenoj igri.

Krejgov 007 poštuje žene. Ne bi se usudio da se prema njima ponaša kao stari Bond – i ne bi se izvukao ni da pokuša.

Potrebno je više od podignute obrve ili otrcanog ćaskanja da biste odveli novi stil Bond devojke u spavaću sobu.

Dok je Old Bond bio jednodimenzionalan; novi Bond ima intrigantne slojeve.

Postoji tvrda spoljašnjost, ali nagoveštaj ranjivosti koji je promenio Džejmsa od lika do pravog ljudskog bića. On više nije superheroj: vidimo ga povređenog i kako krvari. Čak znamo – šok horor! – šta se dešava u njegovoj glavi.

Znamo da Bond ima traumatičnu, tragičnu prošlost, izmučenu dušu. On je siroče!

Ova nova ranjivost nas čini ne samo da želimo da imamo svoj zli put, već želimo da mu oduzmemo bol i iscelimo ga.

Ako to nije dovoljno da se antena za spasavanje žena koja indukuje hormone bude u punoj pripravnosti, šta je?

Još jedna često zanemarena, privlačna Bondova osobina – uprkos tome što je ženskaroš, Bond je uvek imao dobre odnose sa ženama – one mu se sviđaju.

Njegova veza sa M je centralna za većinu zapleta o Bondu: ona je razlog zašto prihvata opasne zadatke, on želi da joj ugodi i da je impresionira.

M je figura majke (nagoveštaj je u imenu) i ona je neko koga Bond i poštuje i obožava.

Druge Bond žene umiru, ali poslednja scena Skajfola kada M (Džudi Denč) leži i umire u Bondovom naručju, mora da bude najveća od svih.

Ali dosta o Džejmsovim ženskim kvalitetama: svi znaju da je glavni razlog zbog kojeg žene vole Bonda je to što bismo volele da spavamo sa njim.

Ironično, 23 filma i 39 (zvanično licenciranih) romana o Džejmsu Bondu, još uvek nismo ništa mudrije u pogledu toga kakav bi Džejms Bond zapravo bio u krevetu.

On ima dozvolu da ubija, ali da li ima dozvolu da oduševljava?

Niko nikada ne bi mogao nazvati filmove o Bondu pornografskim, a ‘seksualne scene’ imaju tendenciju da prate isti format.

Stari Bond bi zgrabio devojku, ona bi ga odgurnula, bilo bi malo svađe, onda bi je poljubio, ona bi se istopila, rekla ‘O, Džejms!’ a kamera bi izbledela kada bi prava radnja počela.

Očigledno, on se pakleno dobro ljubi, ali što se tiče njegovih drugih tehnika u spavaćoj sobi, to je u velikoj meri prepušteno našoj mašti: vidimo predaju, ali ne i zavođenje.

Pod pretpostavkom da je Bondov seksualni stil u skladu sa njegovim karakterom, zamišljam da bi ovako bilo biti u krevetu sa Džejmsom Bondom:

Pored kreveta su dva savršeno promešana martinija (ne promućkana).

Posle malo ljubljenja u Bondovom stilu, Džejms pomera prekidač da transformiše sobu u romantičnu sobu za seks.

Ovo je mnogo više od prigušenog svetla i seksi muzike; ukusne, erotske slike se projektuju na zidu i iz tajnog odeljka pored kreveta magično se pojavljuje ‘gadžet’ zanimljivog izgleda (komplimenti K).

Džejms instinktivno zna tačno šta želim (nema potrebe za vođstvom sa muškarcem koji je toliko dobar u čitanju govora tela da može reći da li će neko da napadne po malom trzanju prsta).

Njegova tehnika je majstorska: na kraju krajeva, spavao je sa ženama iz celog sveta, svih nacionalnosti (mora da je pokupio nešto, zar ne?).

Naravno, on je glavni… ili jeste? Stari Bond bi bio, ali u Skajfolu, Bond novog stila nudi Moneypenny (mlada, seksi verzija) brijač za brijanje i dozvoljava joj da ga obrije.

Udaljeni su nekoliko centimetara (hoće li se poljubiti?), njegove ruke lebde preko dugmadi njenog gornjeg dela (hoće li ih stvarno otkopčati?)….ali ne.

Ništa se zapravo ne dešava i ništa se ne vidi, ali seksualna napetost pobeđuje živu dnevnu svetlost iz drugih seksi filmova koji ništa ne ostavljaju mašti. Ono što se ne vidi zaista je seksipilnije od onoga što jeste.

Pa hajde da malo zadirkujemo jer je novi Bond očigledno prilično zadirkivan, a zatim ga nastavite sa muškim glavnim nastupom sa najmanje pet promena pozicija, od kojih sve zahteva ogromnu snagu i razne delove nameštaja, nijedan od njih nije krevet.

Tu je postkoitalna cigareta (ili elektronska, ako se držimo moderne teme) i razgovor na jastuku, koji je započeo – naravno – Džejms koji je ispalio fantastično duhovitu dosetku.

To je druga (neodoljiva) stvar u vezi sa Bondom: on je zabavan.

One-line su glavni deo svih filmova o Bondu (neki pametni, neki dostojni zgražavanja) sa 007 koji šarmira sve, od starih dama do agenata koji žele da ga ubiju.

Svi Bondovi su sjajni u šali i fantastičnim flertovima (sećate se putovanja vozom sa Evom Grin u Kazinu Rojal?).

Finale moje scene u krevetu bi bio Bond, kako nehajno ustaje iz kreveta da stane pored prozora – zamamljeni – zamišljeno zureći (sećajući se drugih dirljivih trenutaka seksa sa Bond devojkom) dozvoljavajući mi da iz prvog reda pogledam njegova mišićava ramena, leđa i zadnjicu.

Bond je i zgodan i siguran u svoj izgled i telo.

Nema ni trunke nesigurnosti ili trenutka kada se Bond pita zašto mu toliko žena pada pred noge.

On dobro izgleda i zna to, iako je stari Bond (Koneri) lelujao na ivici arogancije, Krejgov Bond uopšte nije samouveren, osim (hm) na način na koji biste baš voleli da bude.

Samo za donji deo, on postiže 10/10.

Kako je to rekla moja 80-godišnja majka kada sam joj rekla da analiziram privlačnost Džejmsa Bonda: ‘Sasvim je očigledno draga, on zna šta da radi sa ženama.’