S dijetom počinjemo mnogo puta, ali nastavljamo mnogo ređe!

Zašto je to tako, retko ko o tome čak i razmišlja. Stoga, rešili smo da se pozabavimo ovom temom i otkrijemo stvarne razloge zbog kojih nam je toliko teško da zapravo idemo na dijetu, odnosno, sprovedemo je do kraja, to jest, željene težine. Mnogo puta odsanjane, a nikad ne ostvarene. Dakle, u čemu je fora?

Kada kažemo da „od sutra započinjem dijetu“, u to zaista verujemo. U tom trenutku. I stvarno smo rešeni da tako bude. Ali šta se onda desi u (manje od) 24 sata kasnije da izgubimo volju i želju da sprovedemo željeno i umesto toga, izneverimo sami sebe. Opet!

Pročitajte i ovo: Medna dijeta, šta je to i kako ishrana sa medom pomaže u mršavljenju

Kada to izgovorite, puni ste dobrih namera i uvereni ste da je ovo bio poslednji dan radosti i slobode u uživanju u vašoj omiljenoj hrani.

Pročitajte i ovo: Pripremite se za dijetu – Šta bi trebalo da uradite pre nego što počnete sa dijetom, ako zaista hoćete da deluje

Osećate se spremnim da se suočite sa režimom ishrane koji će vas dovesti do toga da budete savršeno oblikovanog tela u željenoj težini, spremni za šepurenje u kupaćem kostimu na plažama Mediterana na leto – ili imajućii u vidu neki drugi važan događaj.

Pročitajte i ovo: Dobre navike u ishrani: Kako da se ne ugojite ako često jedete van kuće

Ali ne. Sledećeg dana ustajete sa dobrim namerama, a zatim iz „U redu, ali važno je da jedem malo bolje …“ obećanje dato samom sebi izbledi i ode u zaborav.

To se događa iz vrlo specifičnih razloga.

Svako od nas voli sebe baš takvim kakav jeste

Verovatno ne započinjemo dijetu ako nam se dopada kako izgledamo, zar ne?! I uzgred, dobro da je tako.

Pročitajte i ovo: Šta da jedete, a da se ne ugojite ako kasno večerate

Želja da započnemo dijetu mogla bi, u stvari, poteći spolja, iz modela koje nam nameće društvo ili iz događaja koji bi se mogli dogoditi u narednim mesecima i za koje treba da budemo u formi. Istina je, međutim, da bismo želeli da ostanemo u svom telu, jer nam to nimalo ne smeta.

Pročitajte i ovo: Šta da jedete za doručak kako biste ubrzali metabolizam

Druga opcija je, i to mnogo češća, da nam je takvo telo kakvo jeste potrebno da bismo se sakrili iza svoje suvišne kilaže, odnosno, u njoj. Svesno ili podvesno, koristimo svoje telo kao oklop i štit od bola (problema, tuge, očaja i sličnih emocija od kojih bežimo jer nismo spremni da se suočimo sa njima). I dokazali sebi da je istina ono što nam unutrašnji saboter šapuće – da nismo dovoljno dobri.

Teško je promeniti navike

Možda imate omiljeno jelo koje kuvate svake nedelje. Ili jela koja jedete ciklično, ali za koja znate da bi trebalo da ih ne jedete, jer nisu pogodna za pravilnu ishranu i da vam nanose više štete, nego koristi, ali ih ipak jedete.

Pročitajte i ovo: Psihološki trikovi koji mogu da vam pomognu da zavarate glad i zaista smršate

Jednostavno, volite i niste spremni da se zarad vitkosti (ili dobrog zdravlja, što je mnogo gora varijanta!) odreknete starih navika.

Pročitajte i ovo: Greške u ishrani koje vas goje, a da i ne znate da ih pravite

Kad god pomislite na dijetu, na umu vam je odricanje, na koje gledate kao na kaznu, i automatski pomislite da će vam nedostajati vaša omiljena hrana, da ne želite da napustite svoje omiljene ukuse i tako ovakve misli odmah blokiraju početak dijete. Osta želja pusta…

Hrana ima umirujuću funkciju

Hrana često preuzima funkciju tešenja ljudi i zbog toga je vrlo teško odvojiti od one hrane koja podiže raspoloženje.

Pročitajte i ovo: Da li su nam potrebni antioksidansi?

U hrani često čovek utoli svoju tugu, bol, beznađe, nesreću, pokušavajući u njoj da nađe sreću, spokoj i zaborav, bukvalno da sve to zatrpa u sebe omiljenom hranom, imajući osećaj da ako sve svoje probleme zatrpa hranom da će oni nekim čudom nestati. A kad se potom pogleda u ogledalo, shvati da ne samo da problemi nisu nestali, nego su još više isplivali na površinu, sa nekim novim problemima (tipa, gojaznost) koje do tada nije imao.

Pročitajte i ovo: Šta gluten može da učini vašoj štitastoj žlezdi?

Hrana poput čokolade, u stvari, sadrži neurotransmiter zvani serotonin, koji se takođe naziva hormonom dobrog raspoloženja, koji deluje na naš centralni nervni sistem, podižući duh i dobro raspoloženje.

Pročitajte i ovo: Kako da izlečite predijabetes i dijabetes

Ova supstanca može vam jednostavno pomoći da ostavite težak dan iza sebe, zaboravite na umor i muke, pa čak i ako se odlučite da zaista započnete dijetu, kvadratić tamne čokolade biće koristan duši i neće uticati na vaše telo.

Ne postoji stvarno znanje o značaju zdrave ishrane

Postoji toliko televizijskih programa, blogova i članaka koji detaljno objašnjavaju posledice loše ishrane. Istina je, međutim, da ne obraćamo pažnju na to ili nismo spremni da prihvatimo činjenice koje bi nas nagonile na promene. O zdravlju, nažalost, razmišljamo tek kada se suočimo sa bolešću, i sve se nadamo da ćemo se i tada nekako izvući, a neretko to baš i ne bude tako lako.

Pročitajte i ovo: Zašto ishrana još uvek nije osnov lečenja?

To mnogo govori o svima nama da fakat imamo površno znanje o tome, ali za koje mislimo da je dovoljno i da sve dobro znamo, stoga, često izostavljamo najvažnije delove.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – Najbolje je da pijemo bioaktivnu vodu!

Rizik da pažljivo slušate stručnjake za ishranu značio bi da ozbiljno započnete da vodite računa o svojoj ishrani, kao i da razmišljate o ishrani na zdrav i uravnotežen način, u skladu sa potrebama vašeg organizma.

U stvari, tada biste shvatili da je mens sana in corpore sano važna životna istina koja dijetu (određeni režim ishrane) povezuje sa mnogo ozbiljnijim razlozima, nego samo estetskim.

Pročitajte i ovo: Crvena hrana pomaže u mršavljenju – šta jesti i kako funkcioniše

Verujemo da vodite računa o tome koje gorivo sipate u rezervoar svog četvoronožnog ljubimca, zar ne?!