Sutra, u utorak, 5. jula, u 20:30, počinje ceremonija svečanog  otvaranja 45. SOFEST-a.

Kroz otvaranje festivala u Sopotu vodiće nas Zoran Kesić – voditelj satirične emisije “24 minuta”, koji će premijerno izvesti “himnu SOFEST-a” koju je pripremio za ovu priliku.

sofest_defile2014Uz Kesića, kroz ceremoniju svečanog otvaranja vodiće nas i naša poznata manekenka Anđelija Vujović.

Oni će predstaviti filmske ekipe koje će kroz publiku prodefilovati na fijakerima i najaviti prošlogodišnju dobitnicu nagrade za najbolju filmsku muziku – Bilju Krstić, koja će nastupiti uz orkestar Bistrik.

Publici će se obratiti i Mirjana Karanović, čiji film otvara ovogodišnji festival. Nakon toga će uslediti tradicionalni vatromet.

Takmičarski deo festivala počinje u 21.30 projekcijom filma “Dobra žena” Mirjane Karanović.

Od prošle godine, SOFEST je festival filmskih profesija na kome će stručni žiri dodeljivati plakete „Sunce Sofest-a“ i novčane nagrade za kameru, montažu, scenografiju, kostim, muziku i dizajn zvuka.

Žiri će raditi u sastavu Jovan Joca Jovanović – reditelj, Damjan Radovanović – snimatelj i Željko Antović – scenograf.

Novčane nagrade su namenjene i za nagradu publike za najbolju glumicu, najboljeg glumca i najbolji film.

fb_BS_cover_SofestProšle godine, Sofest je bio u znaku našeg najistaknutijeg kompozitora filmske muzike, Zorana Simjanovića, dok je ove godine fokus na filmskoj kameri.

Božidar Bota Nikolić, naš čuveni direktor fotografije, biće nagrađen novouspostavljenom Statuetom slobode za doprinos filmskoj umetnosti. Božidaru Nikoliću treba zahvaliti za doprinos svim našim omiljenim, kultnim filmovima- Dečko koji obećava, Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug, Balkanski špijun, Tri karte za Holivud i preko 50 drugih.

Izložba, koncert i žurka desiće se 8. jula u Staroj Vodenici u Nemenikućama kod Sopota. Uz koktel i sedenje na senu, pod vedrim nebom oko Stare Vodenice, moći ćete da se podsetite omiljenog filma Božidara Nikolića (i Duška Kovačevića) – Balkanski špijun! Izložba plakata filmova koje je Božidar Nikolić snimio i režirao, biće postavljena u Vodenici. U okviru izložbe, biće prikazan i njegov TV film Svečana obaveza, u kome glavnu ulogu tumači Bata Živojinović, velikan naše filmske scene koga se Sopot i na ovaj način priseća. Omiljeni beogradski di džej Ewox biće zadužen za filmsku atmosferu pod zvezdama na obroncima Kosmaja.

Filmovi koji će se takmičiti na Festivalu: Dobra žena, Bez stepenika, Pored mene, Apofenija, Igra u tami, Braća po babine linije, Porodica, Sizif K, Vlažnost, Procep, Smrdljiva bajka, Otadžbina, Otvorena.