Ne dopustite da se ovakve stvari ušunjaju u vaš odnos!

Većina nas je svesna otvorenih i eksplicitnih slučajeva verbalnog zlostavljanja. Nakon opuštajuće večere u vašem lokalnom, italijanskom restoranu, čujete sredovečnog muškarca na parkingu kako se dere na svoju sredovečnu partnerku: “Požuri, matora spodobo, ili te ostavljam na parkingu!”

Photo by Joel Overbeck on Unsplash

Zaprepastili ste se. “Wow”, mislite, “To je jedan nezdrav odnos. Tako sam srećna što nemam takvu vezu.” Ali onda počnete da razmišljate o sopstvenom odnosu i pitate se je li zaista sve baš mnogo drugačije. I uhvati vas grč u stomaku.

Verbalno zlostavljanje može biti vrlo suptilno. To može biti delom zato što mnogi nisu sigurni jesu li u takvoj vezi. Ali zar je to verbalno zlostavljanje koje svakodnevno doživljavate sa svojim partnerom? Ili je to nešto drugo – čak i nešto zdravo i normalno?

Predstavljamo vam nekoliko manje poznatih primera verbalnog zlostavljanja – suptilnijih od gore navedene epizode, ali ipak jasni slučajevi verbalnog zlostavljanja, čak i ako nisu uvek priznati kao takvi.

#1 Ignorisanje ćutnjom

Vaš romantični partner nije raskinuo sa vama, ali uprkos nekim dokazima tekućeg odnosa s vama, potpuno vas ignoriše. Ne odgovara na vaše poruke, telefonske pozive ili mejlove. Ili, ako živite zajedno, ne odgovara kad razgovarate, odnosno, pokušavate da razgovarate s njim. Uprkos tome što ne postoji ništa “verbalno” u slučajevima takvog ponašanja, oni su još kako slučajevi verbalnog zlostavljanja – i to, prilično teški oblik. Ne reagirajući na neku osobu ili namerno zanemarivanje te osobe je vrsta verbalnog zlostavljanja. Ili, ako vam se ne sviđa ta terminologija, nazovite ga emocionalnim ili psihičkim zlostavljanjem.

Photo by Haley Rivera on Unsplash

#2 Pasivno-agresivno ponašanje

Postoji previše slučajeva pasivno-agresivnog ponašanja o kojima bi moglo da se govori, ali mi ćemo ovde da pomenemo samo jedan primer: Predate izveštaj svom šefu. On ili ona čita i kaže da ste uradili dobar posao (kompliment), ali dodaje da je izveštaj “skoro dobar kao Perin” (suptilna uvreda).

Druga verzija: napravite njegov omiljen kolač, a on vam kaže da je odličan, skoro kao njegove mame.

Photo by Erik Lucatero on Unsplash

#3 Čitanje misli

Vaš ljubavni partner ponaša se kao da zna bolje od vas kakva ste vi osoba. On ili ona sa velikom sigurnošću govori vam da ste “nezreli”, “nepouzdani” ili “lenji”. Jedan pokazatelj da je reč o verbalnom zlostavljanju je da postoji nedostatak citiranih i verodostojnih dokaza.

Svrha verbalnog zlostavljanja je da vas jako osudi, pogodi i uvredi, bez pravednog suđenja. Partner ili kolega mogu da vas nazovu “neodgovornim”, “nedoslednim” ili “nekompententnim”, a da ne pružaju nikakve dokaze. Da su izneli dokaze, to bi moglo da bude poštena kritika. Bez dokaza, nazovimo je samo onim što jeste – verbalno zlostavljanje.

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

#4 Uključi – isključi ponašanje

Vaš partner svaki čas raskida sa vama zbog gotovo bezveznih stvari, poput suptilnih razlika u mišljenju ili blago neprijatnog ponašanja koje mu ne prija. Stalno raskidanje, bez konkretnog razloga i povoda i ubrzo ponovno mirenje s partnerom/kom, kao da ništa bilo nije, zapravo je vrsta zlostavljanja. U vrlo jasnom smislu, to je verbalno zlostavljanje jer one strašne reči koje kad čuješ, znaš da je kraj, probodu te kao mač posred stomaka svaki put, iako znaš da, zapravo, ništa ne znače. Vrište u utrobi svaki put. Kidaju je na sitne komade.

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

#5 Seksualno komentarisanje drugih osoba

Vaš ljubavni partner okreće se za svakom privlačnom osobom suprotnog pola koja prođe pored vas. To vas povređuje, a time i zlostavlja, pogotovo ako je namerno učinjeno. Ali to nije verbalno. Kada je verbalno zlostavljanje, zvuči ovako:

Ona: Baš je bio dobar film! Mnogo mi se dopao!

On: Drago mi je to čujem. Glavna glumica je tako jebozovna. Kakve noge ima, pa to je neverovatno!

Ona: Da … nije loša.

Romantično ili seksualno razgovaranje o drugim ljudima kada ste u ekskluzivnom partnerskom odnosu (bez pristanka ili učestvovanja treće osobe) verbalno je zlostavljanje. U većini slučajeva, to boli partnera. Obično ga čini, ili nju, inferiornim, manje vrednim. Pričanje o zgodnim drugim ženama, ili mišićima drugih muškaraca, nije dobar model ponašanja. To je psihološki štetno. To je verbalno zlostavljanje, čak i bez jasne namere.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.