Nije tačno da se suprotnosti privlače: prema novim istraživanjima, skloni smo da se uparujemo sa onima koji imaju slične karakteristike kao naše.

Koliko ste puta čuli da se „suprotnosti privlače“?

Pročitajte i ovo: Toksični odnosi – iskustvo koje otvara oči – jesmo li srećniji i pametniji posle njih?

Ova popularna izreka je uvek podsticala romantične nade mnogih ljudi, ali nova naučna istraživanja mogla bi da nas nateraju da preispitamo ovo uverenje.

Studija, koju je sproveo Univerzitet Kolorado u Sjedinjenim Državama i objavljena u časopisu Nature Human Behavior, ispitala je podatke koji obuhvataju skoro jedan vek koji obuhvataju informacije o više od 130 ličnih osobina; uključujući političke sklonosti, starost prvog seksualnog odnosa i potrošačke navike.

Pročitajte i ovo: Kraj ljubavne veze – praktični saveti kako da ponovo stanete na svoje noge

Iznenađujuće, za većinu od ovih 130 karakteristika, svako od nas nastoji da se upari sa nekim sličnim ko deli iste vrednosti i ideale.

Samo u malom procentu slučajeva pojedinci su se opredelili za partnere sa karakteristikama drugačijim od njihovih.

Freestocks.org

Nije tačno da se suprotnosti privlače: nauka objašnjava zašto

Prema mišljenju stručnjaka, ova otkrića bi mogla da revolucionišu način na koji razmišljamo o ljubavnim odnosima.

Dr Met Keler, autor istraživanja, istakao je da „mnogi modeli u genetici pretpostavljaju da je ljudsko parenje nasumično. Ova studija pokazuje da je ova pretpostavka verovatno pogrešna.”

Pročitajte i ovo: Sagorevanje seksualne želje kod muškarca

„Ovi nalazi sugerišu da čak i u situacijama kada osećamo da imamo izbor u vezi sa našim odnosima, možda postoje mehanizmi koji se dešavaju iza kulisa kojih nismo u potpunosti svesni“, kaže doktorka i istraživač Tanja Horvic.

Pročitajte i ovo: LJUBAVNICA – Žena koja je sebi na drugom mestu

Drugim rečima, novo otkriće nas gura da razmislimo o našim ličnim preferencijama i osnovnim mehanizmima odnosa; stoga nas navodi da pažljivije razmotrimo sličnosti kada tražimo romantičnog partnera.

Pročitajte i ovo: BOMBSHELL – Kanibalizam kroz psihičko ranjavanje ili šta se skriva iza narcisoidnog poremećaja ličnosti

Na kraju, iako je izreka „suprotnosti se privlače“ imala trajnu romantičnu privlačnost, čini se da je stvarnost drugačija.

Nauka nas uči da, kada je ljubav u pitanju, možda smo skloniji da pronađemo svoju srodnu dušu među onima koji dele iste karakteristike kao mi.