Dopuna ishrane simbioticima poboljšava zdravlje, bori se protiv raznih bolesti i čak može pomoći u smanjenju simptoma povezanih sa intolerancijom na hranu. Saznajte kako funkcionišu i koje prednosti imaju.

Ponekad je dovoljno samo pojesti brioš i kapućino ili picu da se creva uznemire i patite od nadimanja, bolova u stomaku, zatvora ili, naprotiv, dijareje? Nedostatak nekih hranljivih materija u ishrani, stres, ali i frenetični ritmovi života, mogu poslati mikrobiotu dođavola, skup svih mikroorganizama prisutnih u crevima, uključujući i bakterije koje su u stanju da utiču na različite funkcije organizma.

Kada je sastav mikrobiote izrazito neuravnotežen, odnosno, broj bakterija koje pomažu da se osećate dobro je znatno manji od broja loših mikroorganizama, povećava se rizik od oboljevanja od raznih vrsta poremećaja, počev od crevnih do poremećaja raspoloženja.

Tokom najintenzivnijih perioda, crevima će možda biti potrebna dodatna pomoć. U ovom slučaju, za rebalans vašeg “ekosistema” korisno je kombinovati uravnoteženu ishranu i zdrav način života sa suplementima na bazi probiotika.

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – poremećaji u ishrani su složena mentalna oboljenja

Za pravilnu upotrebu savet je da birate proizvode na bazi živih i vitalnih mlečnih fermenata, koji imaju dokazanu efikasnost uključujući bifidobakterije i laktobacile, koji se u najnaprednijim suplementima na bazi simbiotika povezuju sa prebioticima.

Prednosti?

Pročitajte i ovo: Kako da pokrenemo energiju zimi

Zahvaljujući svom sinergijskom delovanju, prebiotici i probiotici su u stanju da maksimalno izbalansiraju crevnu floru. U stvari, oni ne samo da favorizuju proliferaciju dobrih bakterijskih sojeva koji već naseljavaju creva i onih koji se uzimaju kroz suplement, već i poboljšavaju njihov biodiverzitet.

Uzimani na prazan stomak jedan ili dva meseca, podstiču zdravlje i psihofizičko blagostanje za 180 stepeni.

Zato će vam možda trebati upravo sada.

Health photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Foto by wayhomestudio, Freepik.com

Patite od intolerancije na hranu?

U nekim novijim studijama primećeno je da promene u mikrobioti mogu da pogoršaju simptome u vezi sa unosom određene hrane, u slučaju problema sa malapsorpcijom hranljivih materija i intolerancije na hranu, uključujući i laktozu, koji se javljaju ne samo kod crevnih simptoma, kao što su nadimanje, bolovi u stomaku, dijareja i zatvor, ali i umor, glavobolja i razdražljivost.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

Konkretno, uočeno je da bi promena u biodiverzitetu creva zahvaljujući integraciji određenih bakterijskih sojeva kao što su laktobacili i bifidobakterije, mogla da proizvede korisne efekte u ovim slučajevima.

Baby photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Često jedete van kuće?

Da li jedete sendvič u hodu za ručak svaki dan i stalno se prežderavate grickalicama i čipsom tokom pauza?

„Loše crevne bakterije su posebno „pohlepne“ na rafinisane šećere i zasićene masti“, kaže nutricionista Valentina Širo. Shodno tome, ako je vaša dnevna ishrana u poslednjem periodu bila posebno bogata njima, velike su šanse da imate neuravnoteženu mikrobiotu.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Rizici? Mnogi.

„Promenjena bakterijska flora favorizuje prekomernu težinu, metabolički sindrom, upalna stanja, ali i nedostatak hrane“.

Dobre crevne bakterije su takođe uključene u asimilaciju mnogih hranljivih materija.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija na balkanski način

„Oni podstiču apsorpciju proteina, esencijalnih hranljivih materija za zdravlje mišića, kalcijuma, dragocenog za održavanje kostiju jakim i sprečavanje osteoporoze, i gvožđa, korisnog za držanje podalje od anemije.

Woman photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Pod stresom ste i neraspoloženi ste?

Da li ste pod pritiskom tokom ovog perioda, da li malo spavate i jedete u žurbi?

Takođe u ovim slučajevima bi moglo biti od pomoći da se creva ponovo nasele dragocenim prijateljskim bakterijama kroz integraciju simbiotika, koji ih zahvaljujući prisustvu prebiotika kao što je inulin, njihova omiljena hrana, čine brojnijim i jačim.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da jedemo čokoladu?

„Frenetični ritmovi mogu da promene pravilno funkcionisanje creva, ali i ravnoteža same crevne mikrobiote može zauzvrat uticati na centralni nervni sistem i odgovor na stres kroz proizvodnju određenih hormona.

Promena crevne flore pogoduje smanjenju neurotransmitera koji regulišu raspoloženje i emocionalno blagostanje, uključujući serotonin, koji sintetišu ćelije creva“, objašnjava stručnjak.

Woman photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Često se borite sa prehladama & infekcijama?

Mikrobiota takođe igra važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju imunog sistema.

„Ćelije creva koje proizvode određene molekule sposobne da brane zdravlje od opasnosti virusa i bakterija, odgovornih za bolesti i zaraze, pod snažnim su uticajem bakterija koje ga naseljavaju“, objašnjava nutricionista.

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

Shodno tome, da biste imali jaku i otpornu mikrobiotu i imuni sistem i da biste smanjili rizik od prehlade, upale grla i infekcija, suplementacija može biti korisna.

Isto važi i ako ste bili bolesni i dugotrajno uzimali lekove kao što su antibiotici, koji takođe uništavaju mnoge korisne bakterije u borbi protiv patogena.