Brižljivo birajte multivitamine i minerale!

Mnogi su danas u dilemi da li treba koristiti suplemente ako se zdravo hrane i unose dovolјno svežeg voća, povrća i svih onih namirnica koje su blagotvorne za zdravlјe.

U razgovoru sa Aleksandrom Obradović, farmaceutkinjom i holističkom terapeutkinjom, Marina Jablanov pitala je kakav je njen stav prema suplementima.

– Pitanje je koliko su kvalitetne namirnice koje koristimo. Zemlјa je tretirana insekticidima i pesticidima. Samo voće se prska i ono više nema taj kvalitet. Mi ne živimo izolovano udalјeni od industrije i zagađnja…

Pročitajte i ovo: Greške u ishrani koje vas goje, a da i ne znate da ih pravite

Bitno je pomenuti i iskoristlјivost onoga što u sebe unesemo, a to zavisi od zdravlјa digestivnog trakta. To isto važi i za suplemente – šta vredi dobar suplement ako naše telo nije u stanju da ga resorbuje?

Woman photo created by cookie_studio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Kako odabrati suplemente, šta ukazuje na njihov kvalitet?

– Cena ne bi trebalo da bude jedini kriterijum prema kojem ćete birati neki suplement. Zatim je važno kakve su čistoće sirovine od kojih su oni napravlјeni, da li su prirodni ili sintetski i da li su minerali u organskoj vezi. Svakako je važno da vitamini budu napravlјeni od prirodnih sirovina, a da cink, selen, gvožđe ili magnezijum budu organski vezani – tako se povećava njihova iskoristlјivost u organizmu.

Pročitajte i ovo: Da li su nam potrebni antioksidansi?

Bitno je da je proizvođač pouzdan, kakva je tehnologija izrade i kvalitet pomoćnih supstanci. Važan je i način kako se nešto prevede u tabletu, kapsulu ili sirup. Zatim je bitno da li osoba koristi neke lekove, jer ne mogu svi suplementi da idu uz lekove – nekima smanjuju, a nekima pojačavaju dejstvo! Zato konsultujte vašeg lekara.

Kakvo je vaše mišljenje o probioticima i prebioticima?

– Probiotici su veoma bitni za imunitet, jer je zdrava crevna flora jedan od preduslova za zdrav život. Ukoliko je crevna flora poremećena, resorpcija hrane i hranlјivih sastojaka je smanjena, a samim tim i ishrana na nivou ćelija poremećena.

Pročitajte i ovo: Sve bolesti su i bolesti našeg imunog sistema

Saprofitska crevna flora isto predstavlјa liniju odbrane od patogena. Redovnim korišćenjem probiotika, osiguravamo unos korisnih bakterija i podsticanje crevne flore da se obnovi. Uvek je dobro koristiti probiotik sa prebiotikom, koji je neka vrsta hrane za probiotske bakterije – objasnila nam je Aleksandra Obradović.