Osećate se malaksalo, bez energije, borite se sa ćudljivošću, patite od čestih promena raspoloženja, a sve zbog promenljivog vremena?

Ne očajavajte, ima leka i vaše muke! Predlažemo vam da u svoj jelovnik uvrstite namirnice koje daju energiju i koje će vam pomoći da se bolje osećate tokom promenljive sezone. Takozvanu, superhranu! Popaj je imao svoje čarobno jelo, a vi napravite svoj čarobni jelovnik koji će ojačati vašu vitalnost i podići energetski nivo.

Svaka promena godišnjeg doba veliki je stres za naš organizam, iako mi to tako možda spolja ne doživljavamo. Ukoliko se svesno ne prilagodimo promenom načina života i ishrane, u ovom slučaju, onda se pitamo šta nam je, zašto se osećamo nevoljno, tromo, bez energije i zašto naprasno menjamo raspoloženje.

Pročitajte i ovo: Greške u ishrani koje vas goje, a da i ne znate da ih pravite

Bitno je da prihvatimo da je promenljivi period vrlo izazovno vreme za naš organizam i da se ponašamo u skladu sa tim.

Promene temperature i kraći dani znatno utiču na psihofizičko blagostanje. Oni čine telo ranjivijim i podložnim različitim tegobama. Zbog toga se lako zamaramo, iako smo praktično sasvim zdravi, podložni smo lošem raspoloženju, nervozi i drugim manjim neprijatnostima.

Pročitajte i ovo: Crvena hrana pomaže u mršavljenju – šta jesti i kako funkcioniše

Promene sunčeve svetlosti smanjuju proizvodnju serotonina, hormona dobrog raspoloženja. Nadalje, nagle temperaturne promene olakšavaju napad virusa i bakterija i pojavu klasičnih sezonskih poremećaja, kao što su prehlada i upala grla.

Pročitajte i ovo: Kako da izlečite predijabetes i dijabetes

Za suzbijanje manjih tegoba u ovom periodu može biti korisno usredsrediti se na hranu bogatu vitaminima, mineralima i dragocenim antioksidansima. Stoga, pripremili smo vam spisak superhrane koja je pogodna za konzumiranje naročito u prelaznom periodu, kada vam opadne energetski nivo, a koja će vam pomoći da se osećate bolje i povećavate vitalnost svog organizma.

Losos za jačanje morala

Losos sadrži esencijalne Omega 3 masne kiseline koje su dragocene za naš nervni sistem. U stvari, one doprinose oslobađanju serotonina, hormona dobrog raspoloženja.

Pročitajte i ovo: Zašto ishrana još uvek nije osnov lečenja?

Da bi se osigurao veći sadržaj esencijalnih masnih kiselina bolje je birati ulovljenu ribu, a ne onu uzgojenu.

Heljdom protiv umora

Heljda pruža telu dobru snabdevenost ugljenohidratima sa sporim otpuštanjem koji su korisni za dugotrajnu energiju i odlični su za smanjenje umora.

Pročitajte i ovo: Da li su nam potrebni antioksidansi?

Takođe, sadrži dobru dozu minerala, uključujući kalijum, magnezijum i B vitamine, posebno vitamin B1 i vitamin B2, koji su korisni za osećaj većeg energetskog kapaciteta.

Pročitajte i ovo: Dobre navike u ishrani: Kako da se ne ugojite ako često jedete van kuće

Nemojte se začuditi ako poželite da skočite sa stolite i počnete da trčite. Za početak, kilometar, dva, tri, a nakon nekog vremena i maraton, zašto da ne?!

Bademi za povećanje koncentracije

Bademi pružaju kombinaciju srodnih supstanci neophodnih za pravilno funkcionisanje mozga. Sadrže dobre masti koje pomažu u oslobađanju serotonina, dopamina, noradrenalina, hormona zadovoljstva.

Pročitajte i ovo: Šta da jedete za doručak kako biste ubrzali metabolizam

Zatim, donose triptofan, aminokiselinu koja podstiče opšte dobro stanje organizma i pomaže vam da se osećate bolje.

Zelena salata pomaže u relaksaciji

Zelena salata sadrži vitamine grupe B koji podržavaju nervni sistem i olakšavaju njegovo pravilno funkcionisanje.

Pročitajte i ovo: Šta da jedete, a da se ne ugojite ako kasno večerate

Nadalje, bogata je mineralima, uključujući kalijum i magnezijum, koji vam pomažu da se osećate opuštenije i relaksirano.

Kivi za jačanje odbrambenih snaga

Kivi je rudnik antioksidativnih supstanci koje pomažu u jačanju imunološkog sistema i borbi protiv sezonskih tegoba.

Pročitajte i ovo: Psihološki trikovi koji mogu da vam pomognu da zavarate glad i zaista smršate

Naročito je značajan zbog činjenice da sadrži toliko vitamina C korisnog da se zaštitimo od prehlade i drugih manjih poremećaja izazvanih temperaturnim promenama.