Prvo je mrzite. Potom, ocenjujete i sudite. Onda, kad procenite i da nije tako loša, počinje da vam se dopada. Naposletku, kad je upoznate i shvatite da vas je rešila bede ili još gore, da je u istim *ovnima u kojima ste vi bili, zavolite je!

Sve smo prošle kroz tu situaciju, na više ili manje sličan način i sve znamo koliko zastrašujuća može da bude čak i sama pomisao na novu devojku ili ženu našeg bivšeg partnera, a kamoli njeno stvarno postojanje. Verovale ili ne, neke su čak uspele i da dosegnu nivo ‘najbolje prijateljice’’.

silhouette-820479_1280

Ceo taj proces, od spoznaje do upoznavanja i zbližavanja sa novom osobom u životu našeg bivšeg partnera, može da se svede na šest koraka u probijanju granica.

Obrni, okreni, gotovo svaka od nas je prošla tim putem, i to više puta u svom životu!

Najpre idu šok i neverica!

Potajno se nadate da do toga nikada neće doći. Da će ostati večno da živi sam, bez nade da posle vas može ikada više da nađe novu partnerku koja bi mogla da zauzme vaše mesto. Ili bar, ako do toga ipak dođe, vi ćete do tada biti u happily ever after vezi sa novim izabranikom.

Ali do toga neminovno dolazi. Kao što grom zna da udari iz vedra neba, tako vaš bivši dragi postavlja sliku sa novom voljenom osobom u svom životu. Pominje je u postu i taguje i vi istog trenutka klikćete na njen profil da vidite ko je ta kučka. Pardon, osoba. Kad ono, ima toliko selfija na Instagramu da pored nje Kim Kardašijan izgleda kao da se stidi kamere.

I da li je moguće da joj je koža tako savršeno zategnuta ili je samo čarobnica filtera?!

Obično konsultujete tri do četiri prijateljice kako biste konzilijarno utvrdile da li je zaista toliko privlačna ili vam se samo od straha pričinilo. Naravno da je svaka od njih potvrdila da ste vi mnogo privlačniji od nje i da vam ona nije ni do kolena.

90210

Sledi, polu-jezivo proganjanje

Prvo što uradite nakon prijateljskog konzilijuma je da kontaktirate vašeg second best frienda, nikog drugog do čika Gugla! Kroz pretraživač pretresate ceo njen život, uzduž i popreko. Do kraja pretrage, kao na dlanu, hronološki pregledno imate celu njenu istoriju zapošljavanja, omiljenih turističkih destinacija i pregled različitih frizura kroz godine.

Takođe, znate da li više voli kuce ili mace. Iako vam je jasno da njen trenutni styling nije njeno najbolje izdanje, užasno vas nervira što se ona tako lagodno s tim nosi, da gušenje koje osećate oko vrata postaje nepodnošljivo.

I povrh svega, da li je moguće da je on sada u vezi sa mačkarkom?! Ugh…

Neminovno naletanje!

Kad-tad, a obično je to ubrzo po otkrivanju užasne informacije, desiće se da naletite jedna na drugu. Jer broj zajedničkih prijatelja koji imate neminovno će dovesti do spajanja na nekom od veselja tih istih zajedničkih prijatelja, koliko god virtuelni bili.

Dakle, upoznajete je na proslavi i deluje vam fino. Ključna reč – nekako fino.

Definitivno ima lep osmah i vešta je u komunikaciji. I stvarno, bogati, kratka kosa joj dobro stoji. U stvari, ispostavlja se da zaista izgleda prelepo, a i da je kraljica filtera. Naime, fotografkinja je. Vaš bivši blista dok vas upoznaje, a sve na šta vi možete da mislite je koliko je ona, zapravo, divna.

Pominje kako imate zajedničku prijateljicu (mada, da budemo iskreni, vi ste to već znali, iz proganjačke misije), koja vas izuzetno ceni i jako lepo govori o vama.

E, tu se već pokrivate ušima jer počinjete da se osećate bedno zbog svega (lošeg) što ste pomislili o njoj i poganih predubeđenja koja ste stvorili u svojoj glavi. Još kad vam uputi kompliment, kaže kako imate izvrsnu figuru i da bi više nego išta volela da ima tako zategnute, duge noge kao vi, ali je suviše lenja da bi vežala, osećate se kao pravo *ovno.

bonding

Potencijalno, čudno zbližavanje

Ni sami ne znate zašto, valjda zbog nametnutog osećaja krivice, ničim izazvano, pozivate je da vam se pridruži na časovima joge na koje nameravate da krenete.

Da lakše prođete kroz novo, neizvesno iskustvo, pozivate najveću, potencijalnu, neprijateljicu?! Wow, baš pametno i taktično od vas! Luda, zbunjena, šta li?!

Naravno da ste mogli i sami da odete na tu *ebenu novu vrstu joge ali ona je bila tako fina i ljubazna, kad je pohvalila vaš izgled, da jednostavno niste imali kud. Dužnost vam je bila…valjda.

Bilo kako bilo, čas je konačno gotov, tokom kog ste sve vreme čekirali njenu zadnjicu. I ona vama kaže kako dobro izgledate?! Hm..kakva lukava zloća! I još, kao, ne vežba?! Ma koga ona…?!

Elem, čas je gotov, spremili ste se da zdimite čim pre ali vas ona poziva da zajedno nešto prezalogajite. Zvuči logično, zar ne?! Mada, to i nije tako loše, čisto da proverite da li je zaista tako fina kao što se predstavlja. Da nevolja bude veća, hvatate sebe kako počinje da vam se sviđa sve više. Volite iste filmove, kupujete cipele na istom mestu i volite istog muškarca. Dobro, ne baš u isto vreme. Ali se zajedno smejete na njegov račun, kada su njegova mama i vožnja u pitanju.

girls-839809_1280 (1)

Neočekivano druženje se nastavlja!

Nastavljate da se redovno viđate svakog vikenda na vežbanju. Uskoro, predlaže da vas upozna sa njenim najboljim prijateljem i još nekim kolegom. Počinjete da se dopisujete. Već ste friendice na Fejsu. Naravno, još od one prve večeri jer prijatelje drži uz sebe, a neprijatelje još bliže. Idete zajedno kod pedikira i manikira. Sretnete se i na kafici posle posla, a nekada vam se i vaš bivši pridruži. Čak je pomalo i ljubomoran na vašu ‘vezu’’ i koliko se dobro zabavljate.

Ko je treće prase ovde – vi ili on?!

bridesmaids

Venčanje?!

Šta je sledeće?! Da držite zdravicu na njihovom venčanju?! Oh, wait..nije valjda?! Ma nemoguće?! Deveruša ste na venčanju vašeg bivšeg?! OMG! Pa da li je to moguće?! Dok dižete čašu, u čast ljubavi njihove, svi se smejulje znajući pozadinu cele priče.

Nije valjda da ćete biti i kuma njihovom prvorođenom?! Pa vi ste prava šampionka asertivnih odnosa! Sa srećom! Trebaće vam!