Nošenje crnog odela Armanija ili Valentina moglo bi povećati vaše šanse da osvojite Oskara. Zlatna i bela slede kao “srećne” boje.

Sujeverje u vezi sa dodelom Oskara: očigledno nošenje crne boje (još bolje sa haljinom koju su dizajnirali Valentino ili Giorgio Armani) može povećati šanse nominovanih da dobiju Oskara.

U stvari, ispostavilo se da je crna najsrećnija boja kada je u pitanju osvajanje statuete, a slede zlatna i bela.

Da bi došli do ovih rezultata Dalston Mill Fabrics koji je prikupio stilske informacije iza svake haljine svih pobednica kategorija za najbolju glumicu i najbolju sporednu glumicu u istoriji Akademije od 1929. kako bi utvrdio koje boje i dizajneri su se najčešće pojavljivali u nošenju onima koji su na kraju večeri držali statuetu u rukama.

Image by Freepik
Image by Freepik

Najsrećnije boje za dodelu Oskara su…

Nošenje crne boje, prema rezultatima ovog istraživanja, povećava šanse za osvajanje Oskara za skoro trećinu: zapravo, 32% najboljih glumica (protagonista i drugih) izabralo je ovu boju.

Drugo mesto zauzima zlato, sa 13% haljina pobednica (uključujući Emu Stoun, koja je 2017. godine osvojila Oskara za La La Land noseći zlatnu haljinu od Givenchy Haute Couture).

Gotovo jednako treće mesto zauzima bela, sa dobrih 12% pobednika – pre svega pominjanje Odri Hepbern, koja je 1954. nosila Givenchy haljinu prilagođenu haljini njenih “Rimskih praznika”.

Sledeće su plava i zelena.

Dizajneri koji donose sreću glumicama koje se takmiče za Oskara

Pored toga, nagradu za najsrećnije dizajnere dobijaju Đorđo Armani i Valentino, koji zajedno čine 14% ženskih statueta.

U 92. izdanju Oskara, obe pobednice su bile obučene u Armani na crvenom tepihu: Rene Zelveger u beloj Armani Prive na jedno rame, Lora Dern u ružičastoj svilenoj haljini koja takođe nosi brend Armani.

Poslednjih godina, međutim, Frensis Mekdormand je sakupila dva Oskara obučena u Valentino, kao i njena koleginica Kejt Blanšet, koja je svoju prvu statuetu osvojila u Valentino haljini.

Ostali srećni dizajneri? Yves Saint Laurent, Chanel, Christian Dior i Gucci, svi po 3%.