Mislite da je lako biti veličina 34, koju niko ne pravi?!

Pre svega, niko ti ne veruje da si dobro jela!

Čak i tvoji najbiži ubeđeni su da si na dijeti i da zato ne uspevaš da dobiješ na težini. Osećaš pritisak da što više jedeš masnoće i ugljenih hidrata, iako te stomak preklinje da prestaneš.

mrsava
Foto Stas Svechnikov

Poremećaj u ishrani postaje tvoj identitet!

Svi okolo brinu o tebi, mada, čak i pored toga, uvereni su da patiš od anoreksije ili bulimije.

Nemoguća misija je da uveriš bilo koga da voliš da jedeš! Voliš kobaje, torte, a tvoj najveći greh je gurmanska pljeskavica. I pored toga, niko ti ne veruje!

Svi misle da samo kolače treba da jedeš! Ako ikada poželiš da pojedeš salatu za ručak, velika je verovatnoća da će te kolega prezrivo pogledati i reći – pazi da se ne ugojiš.

Svi bi te samo tovili! Kad jedeš u društvu sa prijateljima ili roditeljima svog dragog, čak i sa svojim roditeljima, svi te samo nutkaju. Svi osećaju potrebu i dužnost, čak i grižu savesti ako te ne ponude bar tri puta sa svim đakonijama serviranim na stolu. Na kraju ti se stvarno od muke povraća.

Svi saveti o ishrani koje dobijaš tiču se nabijanja kilaže!

Počev od tvojih roditelja, koji, naravno, brinu o tvom zdravlju, preko tetaka i ujni, pa sve do potpuno nepoznatih ljudi, koji se ne libe da ti daju savete, s neba pa u rebra o tome šta i kako treba da jedeš da bi se ugojila, a da ti to nisi ni izustila, niti ih ikada pre u životu videla.

Zaboravi na slikanje u širokom planu sa svojim prijateljicama. Uvek ćeš pored njih izgledati kao špageta. I prvo što će komentarisati si ti, tvoja figura i kako bi trebalo da se ugojiš.

Nema tvoje veličine!

Mnoge žene misle da je tvoja situacija zavidna. Ono što ne znaju je koliko je teško kad nađeš haljinu iz snova i želiš baš nju da obučeš na rođendanskom partiju ali ti stoji kao piletu sise. Prevelika je i široka. Nema tvog broja. I to ne zato jer se prodalo, već se ne pravi u toj veličini. Pa onda moraš da gledaš da li može da se suzi ali tako da ne izgubi formu i kad ćeš doći na red kod šnajderke, ume li ona to i sijaset drugih muka koje druge žene nemaju. Mršavost ograničava.

Igla i konac su tvoji najbolji prijatelji! Uvek pri ruci jer gotovo uvek treba nešto da se suzi. Naporno, zar ne?!

Gde god da kreneš, svi komentarišu tvoj izgled! Neizbežno je postalo da svako ima za pravo da ti sudi, mada bi bolje bilo da pogledaju sebe u ogledalu.

Ne možeš da doniraš krv! Nažalost, ne možeš da pomogneš drugima u nevolji dobrovoljnom donacijom svoje krvi, koliko god retka bila jer je minimalna težina za ženu 50 kg.

Misle da si slaba! Zato što si vitka, misle da nemaš mišića i da bi mogao malo jači vetar da te odnese. A nije baš tako, pogledajmo Novaka Đokovića. Nije sve što oči vide.

Gde god se pojaviš, svi ti mere obim ručnog zgloba i upoređuju sa tvojim. Smara, zar ne?! I to čuđenje koliko je mali, manji od zgloba njihovog deteta od šest godina. Reklo bi se, napredno dete.

Sad su u modi farmerke visokog struka, ali pronaći model koji ti odgovara gotovo je nemoguće.

Pronaći farmerke koje ti odgovaraju je kao da tražiš iglu u plastu sena.

Tvoj izbor garderobe svodi se na helanke i skinny jeans. Posvećena si traženju strečing garderobe jer samo ta vrsta robe može da ti pristaje.

Bez kaiša ne izlaziš na ulicu! Samo on može da skupi ono što je ostalo da landara oko tebe.

Neće se od tebe leba najesti ni fitness treneri ni nutricionisti! Nije da ih nisi redom obilazila, išla na sve moguće sistematske preglede al vajde nema. Neće salce na tebe, pa to ti je!

Ko zna zašto je to dobro. Stoga, prihvati svoje telo i voli ga ludo i bezuslovno, a ostali neka vode svoju brigu!