Sezona je godišnjih odmora, aktivnog putovanja, neretko, avionom.

Ovim prevoznim sredstvom prilično udobno i brzo se (do)putuje, ali da bi sve proteklo u najboljem redu, trebalo bi da povedete pažnju o određenim detaljima.

Među nakitom, cipelama, odećom, jaknama i parfemima, molimo vas da povedete računa o dređenim stvarima koje nikada ne bi trebalo da nosite u avionu iz više razloga – da ne biste usporili ukrcavanje, to jest, aerodromsku kontrolu ili patili od razlike u pritisku, to jest, neudobnosti.

Šta treba da obučte za putovanje avionom nije samo pitanje estetike, nego, pre svega, upotrebne vrednosti, udobnosti i optimizacije vremena i postupaka sigurnosti. Pored nakita, grudnjaka i parfema, postoji sedam stvari koje treba izbegavati po svaku cenu (i odgovarajuća mudrija alternativa).

#1 Veliki nakit, mnogo nakita

Nakit, naročito metalni nakit, usporiće vas, ali i ostale putnike, u prolasku do aviona zbog uspostavljene procedure sigurnosnih postupaka, posebno ako ga ne možete lako i brzo ukloniti. Zato, bolje da takav nakit držite u ručnom prtljagu, na radost vašu, vaših saputnika, a i aerodromske kontrole.

To se, takođe, odnosi i na mnogo sitnog metalnog nakita.

Poštovanjem uspostavljene procedure pokazujete kakav odnos imate i prema sebi, koliko poštujete sebe i svoje vreme. Sem ako ne želite da posebno privučete pažnju na sebe.

#2 Tesna odeća

Bilo da se radi o pantalonama, suknjama, haljinama, jaknama, helankama ili majicama, izbegavajte usku odeću iz prostog razloga – kada se popnete na veliku visinu, što avionom radite, telo nabrekne i uska odeća sprečava pravilnu cirkulaciju krvi i protok tečnosti u organizmu.

Ugledajte se na svetske zvezde i modele koje uvek u avionu možete da vidite u širokim pantalonama. Mislite da je to bez razloga?! Razmislite dvaput!

#3 Neudobni grudnjaci

Nema ničeg goreg od osećaja bolnih ramena ili pritisnutih grudi dok sedite u avionu. Bolje je da odaberete sportski grudnjak bez žica. Push-up ostavite za neke druge prilike.

#4 Šorcevi, mini suknje i majice na bretele

Iz tri razloga – postoji osnovana sumnja da ćete se smrznuti u avionu zbog određenih standarda klimatizacije aviona, vaša koža biće u kontaktu sa mnogim površinama problematične čistoće, na koju ne možete da utičete, a pored toga, ne preporučuje se da budete gole kože zbog sigurnosnih procedura u slučaju požara ili evakuacije.

#5 Parfem

Kada ste u avionu, delite vazduh sa mnogim ljudima u poprilično malom ili, u svakom slučaju, ograničenom prostoru. Stoga, imajte na umu da ono što je lepo za vas, može da bude mučenje za druge, kao i problem za one koji pate od astme ili problema sa disanjem. Zadržite se na dezodoransu.

#6 Visoke potpetice i japanke

Ovde se radi, pre svega, o sigurnosti – visoke potpetice, natikače, papuče ili japanke bi vas značajno usporile u slučaju nužde, a ako ste, recimo, zakasnili na let i treba da ubrzate tempo da ne biste propustili let, trčanje kroz aerodromske hodnike, po klizavim podovima, neće vam biti najprijatnije u takvoj vrsti obuće. Mnogo rizikujete! Odlučite se na udobnu i praktičnu obuću.

#7 Kabaste jakne

Ukoliko odlučite da sedite u takvoj vrsti jakne, bili biste teško pokretljivi, što je vrlo neudobno i rizično u kriznim situacijama, a pored toga, smanjujete i oduzimate životni prostor onima koji sede pored vas, što je vrlo nepristojno. Niko nije platio punu cenu karte da bi sedište delio sa vašom ogromnom jaknom.

Pored toga, ako odlučite da je skinete tokom leta, takva vrsta odeće zauzima mnogo mesta u odeljku za odlaganje ručnog prtljaga. Povrh svega, mogli biste da prouzrokujete odlaganje da se svi smeste na vreme, a tako i poletanje aviona.

U svakom slučaju, kada se oblačite za putovanje avionom uvek treba da imate na umu da bi trebalo da budete što jednostavnije i praktičnije obučeni, kako biste što brže prošli sve aerodromske kontrole i lako i brzo se smestili u avionu, kao i da što manje ometate druge putnike u istom.