Predstavljamo vam knjigu “Stovarište” Sergeja Trifunovića u izdanju Geopoetike! 

“Stovarište” je autobiografska proza Sergeja Trifunovića ispresecana pesmama (Sergej je autor svih pesama, osim dve) i ilustrovana crtežima dece.

Svestran u zahtevima prema sebi, Sergej Trifunović ih je vremenom, jedan za drugim, ispunjavao: od glume, muzike, preko dobrotvornog pomaganja deci do socio-političkog megafona, stigao je i do književnosti. Ovaj meditativni smiraj mu, čini se, leži. U njemu je prikazao sve svoje javne, ali, što je važnije, i skrivene emocije; kao i analitičnost, kreativnu percepciju, skromnost, bespoštednost u analizi samoga sebe… Znani i neznani S.T.

STOVARIŠTE, Sergej Trifunović, Geopoetika

Rezultat: pomalo autobiografija, a više biografija o sebi (ono kada pišete o sebi kao o drugome). AutoBiografija kroz druge i preko drugih. A najviše putopis po isprepletanoj Amero-Srbiji, od Beograda i nazad, preko Pariza, Amsterdama, Njujorka i Los Anđelesa, ali i Los Aranđelovca. To su predeli tela. Sve drugo u ovoj knjizi predeli su duše. I njena prozno-poetska scenografija. A onda – “Pick up the pieces and go home” (Gold Dust Woman, Fleetwood Mac): posle velike igre, kao da je pokupio pinkle i otišao kući. U novu potragu. Ali, S.T. nas upozorava da se ne plašimo; “preti” da neće postati pisac. No, i da samoga sebe izneveri (što mu ne bi bio prvi put), oprostilo bi mu se.

Vladislav Bajac

Ne posedujem podatak da li Sergej doručkuje uranijum, ali nije tajna da žestokom energijom i dalje tutnji kroz geografiju, karijeru i život. Talenat ga voda na razne strane i omogućava da vidi, upozna, čuje i zapamti mnogo od velikana sveta u kome se najbolje oseća. Nešto od tog emotivnog tovara lepo je deponovao u Stovarište. To je učinio galantno, zavodljivo, strasno i iskreno. Kad nekoga voli i poštuje, to nema ni cenu ni meru…
Stovarište je knjiga koju valja doživljavati svim čulima: rečenice možete okusiti, stihove vikati na ulici, odlomci zvuče kao muzika, a sve vreme gledate kadrove iz filmova koji čekaju da budu snimljeni.

Peca Popović, iz Predgovora

***

Sergej Trifunović je rođen 2. septembra 1972. u 9.40 ujutro, u Mostaru. Devica sa podznakom u Škorpiji, Mesecom u Raku. Nikako da zapamti gde su mu Mars i Venera. Završio je samo osnovnu školu. Posle drugog razreda gimnazije, upisao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, koji takođe nije završio. No, to mu ne smeta da sebe smatra glumcem. Kao mali, žalio je što je rat iza njega, jer je žarko želeo da razgoni fašiste po šumama. Voli svašta, ne voli štošta. Iza njega je svašta, ispred njega, još svaštije. Ne bojte se, nema nameru da postane pisac.