Stvarno možete da gubite na težini ako jedete pravu hranu, takozvane, namirnice koje sagorevaju masti.

Dakle, ako imate malo više kilograma nego što bi trebalo, a nemate baš neku naročito izraženu želju da se mučite dijetama, nemojte da brinete, imamo rešenje za vas. Postoji način da ubrzate bazalni metabolizam tako što ćete redovno i normalno da jedete, takozvanu, termogeničnu hranu.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Monstruo Estudio
Monstruo Estudio

Termin deluje malo komplikovano, ali njegovo značenje je vrlo jednostavno – to je hrana koja ubrzava dnevni metabolizam ili omogućava da konzumirate više kalorija nego bilo koja druga jer njeno varenje zahteva veći napor vašeg organizma. To ne znači da je hrana teška, naprotiv, već da je bogata vlaknima, vodom i hranljivim materijama koje aktiviraju unutrašnje metaboličke reakcije u našem telu.

Pročitajte i ovo: Hoćeš da smršaš?! Znam kako!

Evo o kojoj hrani se radi!

Zeleni čaj

Katehini, aktivne supstance koje se nalaze u zelenom čaju, predstavljaju prirodni antioksidans koji održava ćelije mladima i poboljšava metabolizam ubrzanim sagorevanjem kalorija. Možete da pijete zeleni čaj tokom dana u velikim količinama i bićete lepši i zdraviji, ne samo vitkiji.

Pročitajte i ovo: Tajne mladalačkog izgleda poznatih glumica

Annies Spratt
Annies Spratt

Crni luk

Ne samo da ojačava imunološki sistem, nego je i fundamentalna namirnica u borbi protiv viška kilograma zahvaljujući visokim vrednostima fitoestrogena, koji uzrokuju brže izbacivanje tečnosti iz organizma i uklanjanje viška tečnosti koja izaziva celulit. Takođe, pomaže da se održi konstantan nivo šećera u krvi.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Savet iskusnih kuvara kako da ne ronite suze dok ga ljuštite – napunite usta vodom, bez gutanja, i držite vodu u ustima sve vreme dok ljuštite luk. Proverite pa nam javite da li deluje trik.

Webvilla
Webvilla

Brokoli

Kad dođe do potrebe da se ubrza metabolizam, brokoli je saveznik broj jedan u tom cilju. Imajući u vidu njegovu antikancerogenu moć, bilo bi zaista glupo da ga ne uvrstite u svoju redovnu, svakodnevnu ishranu. Razlog više je što igra vrlo važnu ulogu u pročišćavanju organizma jer pomaže dosta u dobrom funkcionisanju creva i eliminisanju toksina.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

preparing-healthy-fitness-broccoli-pie-with-basil-picjumbo-comLosos

Smatra se masnom ribom, ali njegova mast je dobra za naš organizam zbog visokog sadržaja Omega 3 masnih kiselina, koje su veliki saveznik mozga i sagorevanja masti.

Pročitajte i ovo: Kako hormoni diktiraju promene u organizmu

Špargle

Špargle su odličan dijuretik, pomažu da se eliminišu toksini i drugi nepoželjni sastojci, poznati kao negativne kalorije hrane. Ukoliko ih jedete svakodnevno, pomoći će vam da lakše održite optimalnu hidriranost tela i blistavost kože, kao i vitkije telo.

Pročitajte i ovo: Najbolje vežbe za zatezanje tela

Ako ih skuvate sebi za doručak nakon pijanke, kad ne možete da dođete sebi od mamurluka, bićete zadivljeni njihovim dejstvom u roku od samo pola sata. Ne verujte, proverite.

asparagus-1307604_1280Nana

Čak i nana koju dodajete u Mohito može da vam pomogne u mršavljenju, ako izuzmemo sav šećer koji koktel sadrži. Možda je čaj, ipak, bolja varijanta!

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

Čaj od nane je naročito dobar za skidanje masnoće sa stomaka, koja se, fakat, najteže skida, tako da vam preporučujemo da ujutro po ustajanju popijete šoljicu čaja od nane, što će vam, takođe, pomoći da se brže i lakše razbudite. Preporučuje se deset listića nane u jednoj šoljici čaja i uspeh je zagarantovan. Bez šećera, naravno.

mint-793078_1280Ananas

Ananas je jedan od najpoznatijih i najmoćnijih saveznika u sagorevanju masti, istovremeno i u borbi protiv celulita. Takođe, ubrzava varenje, pražnjenje energije i čišćenje rganizma. Pored toga, vrlo je ukusan i odlična je zamena slatkišima. Predstavlja odličnu užinu.

Pročitajte i ovo: Stvari koje razumeju samo mršave žene

pineapple-1602345_1280Zelena salata

Jedite zelenu salatu svaki dan, poželjno na početku obroka, jer ima dve prednosti – bogata je vlaknima koji pomažu regulisanje rada creva, što održava ravan stomak, a drugo, daje osećaj sitosti. To će vam pomoći da ne jedete previše hleba, ugljenih hidrata i slatkiša.

Pročitajte i ovo: Bugarska ruža – eliksir visokih vibracija

green-salad-1498632_1280Crvene ljute papričice

Ako volite ljutu hranu, u velikoj ste prednostu u ovoj igri, jer papričice sadrže aktivnu komponentu kapsaicin, koja stimuliše lipolizu ili metabolizam masti. Pored toga, smanjuje apetit. Duplo dobro! Dodajte je u sva jela!

Pročitajte i ovo: Detoksikacija na balkanski način

paprika-671959_1280Celer

Celer je jedna od namirnica sa negativnim kalorijama. To znači da ima više kalorija koje telo koristi za varenje hrane, nego onih koje se unose u organizam.

Pročitajte i ovo: Šta je keto dijeta i kako funkcioniše

Zbog toga je odličan saveznik u smanjenju apetita i namirnica koju obavezno treba da stavite u lonac svakodnevno.

soup-greens-869075_1280