Čak i manja odstupanja u radu štitaste žlezde tokom trudnoće mogu kao posledice imati pobačaj, prerano rođenje, pa čak i nepravilan razvoj mozga fetusa.

Stručnjaci, međutim, nisu saglasni povodom stava da li je testiranje neophodno svim budućim majkama ili samo u slučajevima povećanog rizika. Rezultati brojnih studija sprovedenih od 1999. godine pokazali su da smanjena aktivnost tiroidne žlezde može dovesti do raznih komplikacija u trudnoći, prenosi AP.

Dok se teži slučajevi leče hormonskim pilulama, slaba je evidencija o promenama koje izazivaju manji poremećaji u aktivnosti te žlezde.

Pročitajte i ovo: Ženske dojke – kako da ih negujemo i očuvamo njihovo zdravlje

Američki naučnici preispitali su podatke o pola miliona trudnica. Od onih koje su se testirale, iznenađujuće veliki broj, čak 15 procenata, imale su tiroidnu žlezdu sa umanjenom aktivnošću, što je pet puta više od prethodnih procena.

Ovi rezultati su delimično posledica i promena u dijagnostici tog zdravstvenog problema, navodi se u studiji koja je objavljena u Žurnalu kliničke endokrinologije i metabolizma.

Pročitajte i ovo: Kako do trudnoće posle 40-te

Ovi nalazi postavljaju zadatak nauci da odgovori na pitanje da li je u blažim slučajevima reč o pukom trošenju novca na dijagnostikovanje, testiranje i lečenje.

Tiroidna žlezda, poznata i kao štitna, smeštena je u vratu i luči hormone koji regulišu metabolizam ostalih tkiva i igra važnu ulogu u održavanju zdravstvenog stanja.
Povećana aktivnost tiroidne žlezde ubrzava telesne funkcije uzrokujući simptome kao što su gubljenje težine, nervoza, anksioznost, poremećaj rada srca i problemi sa vidom.

Međutim, češći problem je smanjena aktivnost ove žlezde, koji dovodi do simptoma poput umora, povećanja telesne težine, depresije i isušivanja kože.

Takođe, jedna od posledica nepravilnog rada žlezde može biti povećan nivo holesterola.

Pročitajte i ovo: Kako održati trudnoću sa 40+

Dok doktorka Elizabet Pirs, poznati endokrinolog Bostonskog medicinskog centra, smatra da bi se, nezavisno od toga da li je reč o pacijentu ili članu njene porodice, uvek odlučila za medicinski tretman, akušeri su skeptičniji po pitanju lečenja.

Procenjeno je da 20 miliona Amerikanaca ima poremećaj u radu tiroidne žlezde koji, ako je dovoljno ozbiljan, može uticati na bolesti srca, osteoporozu i neplodnost.

Pročitajte i ovo: Šta da očekujete kad očekujete porođaj sa 40+

Problemi sa ovom žlezdom pogoršavaju se kako godine prolaze, daleko više utiču na žene, a tokom trudnoće javljaju se dodatne tegobe.

Dovoljna količina hormona koje štitna žlezda luči važna je za pravilan razvoj mozga fetusa naročito tokom prvog tromesečja, ali i na sprečavanje pobačaja i preranog rođenja.

Pročitajte i ovo: Psihološki aspekti trudnoće u zrelim godinama

Naučnici se uglavnom slažu da bi trudnice sa znatno smanjenim lučenjem tih hormona trebalo da budu podvrgnute lečenju, a tretman se sastoji od pilule koja se pije jednom dnevno za koju je već utvrđeno da je potpuno bezbedna za majku i plod.

Predmet novijih istraživanja je da li manje ozbiljni slučajevi nose rizik. Pri tome, preliminarni rezultati jedne britanske studije ukazuju da nije primećeno uvećanje inteligencije dece ako je majka bila lečena.

Najvažniji je test krvi, jer čak i trudnicama sa ozbiljnim problemom simptomi mogu da promaknu

Američki lekari nestrpljivo čekaju rezultate slične studije koju su sproveli, a koja će im biti dostupna 2015. godine.

Pročitajte i ovo: Kako kineska tradicionalna medicina može da pomogne u začeću i trudnoći

Savet Američkog koledža za akušerstvo i ginekologiju preporučuje testiranje samo onim ženama koje osećaju simptome i koje su pre trudnoće već imale probleme sa tiroidnom žlezdom ili dijabetesom.

Američki savez za lečenje poremećaja tiroidne žlezde, ipak, predlaže testiranje svih budućih majki starijih od 30 godina, sa uvećanim žlezdama, onih koje su imale problema u predhodnim trudnoćama i onih koje su gojazne.

Pročitajte i ovo: Pripreme za porođaj – oslobađanje od straha

Trebalo bi da trudnice povedu i računa o unosu joda koji je veoma važan za pravilan rad tiroidne žlezde.