Iznad zaliva Termaikos, na samo 11 kilometara od Leptokarije, nalazi se rustično, slikovito, živopisno selo Stari Pantelejmon, prvobitno nastalo u 15. veku, a obnovljeno od strane Nemaca pre nekoliko decenija prošlog veka, kada su počeli da kupuju stare, napuštene ruševine i krenuli sa obnovom napuštenog sela.

Ovo pitoreskno selo kao zalog vremena ili muzej na otvorenom uzdiže se kao kruna iznad zaliva Termaikos, gde se nalaze poznata letovališta Olimpske regije, od Nei Porija, Platamnona, Leptokarije, Olimpik biča do Paralije, na istočnoj padini Olimpa, najviše grčke planine. Na 700 m nadmorske visine, selo se smatra vazdušnom banjom, naročito povoljnih klimatskih uslova za lečenje plućnih bolesti. Legenda kaže da ako provedete nedelju dana u ovom selu podno Olimpa, sve vaše tegobe sa plućnim bolestima će nestati.

Ovde se može jedinstvena čajna mešavina od 35 autohtonih biljaka koje se mogu naći samo na planini Olimp za čišćenje organizma i opšte poboljšanje imuniteta. Takva mu je i cena, jedinstvena, 100gr čaja košta 10 evra. A za plućne tegobe, čaj je mnogo pristupačnije cene, u podnožju 1,5 evro a kod bogova duplo više.

Autorka fotografija: Žana Korolija