Difenil-etri i druga jedinjenja broma kojima se produžava vek tapaciranog nameštaja, kada se nađu u krvi žena mogu znatno umanjiti šanse začeća.

Te materije ulaze i u sastav rezervnih delova za automobile i elektronske uređaje, što dodatno povećava šanse za njihovo taloženje u krvi.

Hemijska jedinjenja koja se koriste u proizvodnji tapaciranog nameštaja, rezervnih delova za automobile i elektronike mogu lišiti žene radosti materinstva.

Naučnici američkog Univerziteta Berkli obavili su istraživanje koje je pokazalo da se u krvi žena mogu gomilati polibromovani difenil-etri (PBDE) ili takozvani antipireni.

Blonde girl photo created by lookstudio - www.freepik.com
foto by lookstudio – www.freepik.com

U pitanju su jedinjenja broma koja sprečavaju paljenje materijala pri zagrevanju, zbog čega se njima tretiraju vatrostalni materijali, mebl štofovi, izolacije u elektronici…

Postoji više od 200 takvih jedinjenja, a njihovo nagomilavanje u organizmu često se dovodi u vezu sa narušavanjem funkcije jetre i štitne žlezde.

Izučavanjem uticaja tih jedinjenja na ljudsko zdravlje u poslednje vreme ozbiljno se bavi Svetska zdravstvena organizacija.

Stručnjaci te organizacije utvrdili su da se te štetne materije najviše nagomilavaju u organizmu žena koje najviše vremena provode kod kuće, kao i telu dece i mladih.

Istraživanje američkih naučnika pokazalo je da difenil-etri, nagomilani u krvi žena, znatno snižavaju njihove šanse da zatrudne.

Osim toga, te materije utiču na nivo polnih hormona, zbog čega se kod trudnica povećava opasnost od pobačaja.

Zbog mogućeg štetnog uticaja na zdravlje ljudi, u Evropi je primena komercijalnih antipirena zabranjena još tokom devedesetih godina prošlog veka, objavljeno je na Internet sajtu Izvestia.ru.

Ipak, mnogi proizvodi koji su proizvedeni pre zabrane i dalje ugrožavaju zdravlje stanovnica jer se nalaze u domovima širom kontinenta.