Evo nekoliko veoma iznenađujućih otkrića o stanju kože tokom trudnoće. Zaista, naša koža takođe trpi posledice.

Pročitajte i ovo: Šta da očekujete kad očekujete porođaj sa 40+

Nikome nije novost da, kako godine prolaze, starimo. Ali izgleda da u jednom trenutku možemo postati mlađi. Zaista, prema istraživanju sprovedenom prepiskom između istraživača sa Medicinskog fakulteta Jejla, Univerziteta u Kaliforniji i Instituta za psihijatriju Maks Plank u Minhenu, objavljenom u časopisu Cell Metabolism i prenetom od strane Le Mondea, starimo dok nosimo život, ali se podmlađujemo tokom porođaja.

Pročitajte i ovo: Kako održati trudnoću sa 40+

Da bi sproveli ovu analizu, istraživači su koristili prethodnu studiju iz Opšte bolnice u Masačusetsu, objavljenu 2023. godine, koja je utvrdila da su određeni fiziološki stresori, kao što su određene bolesti, hirurške operacije ili trudnoća, povezani sa molekularnim starenjem.

Nekoliko godina podmlađivanja tokom porođaja?

Dakle, ako je trudnoća povezana sa ubrzanim biološkim starenjem, sa porođajem, bilo bi suprotno.

Pročitajte i ovo: Psihološki aspekti trudnoće u zrelim godinama

Da bi to dokazali, istraživači su sproveli prospektivnu kohortnu studiju u okviru istraživačkog programa o razvoju, zdravlju i bolesti na Univerzitetu u Kaliforniji.

Pročitajte i ovo: Kako do trudnoće posle 40-te

„Podaci su dobijeni iz uzoraka krvi uzetih od 119 žena u ranoj, srednjoj i kasnoj trudnoći, kao i iz četvrtog uzorka krvi uzetog otprilike tri meseca nakon porođaja od 68 ovih žena“, možemo primetiti na početku studije.

Neverovatna otkrića

Naučnici to potvrđuju: „Trudnoća je pozitivno povezana sa biološkim starenjem“.

Pročitajte i ovo: Kako kineska tradicionalna medicina može da pomogne u začeću i trudnoći

Tokom trudnoće, biološka starost budućih majki se povećava za otprilike 0,7 do 2,52 godine. Međutim, tokom porođaja postoji obrnut efekat. Tako vidimo smanjenje od 3 do 8 godina između trudnoće i posle. Ali ovo povećanje ili gubitak starosti takođe zavisi od nekoliko faktora, na primer od telesne mase ili dojenja.

Pročitajte i ovo: Pripreme za porođaj – oslobađanje od straha

Međutim, biće neophodna dodatna istraživanja da bi se „utvrdilo da li se promena u biološkom uzrastu majke primećena tri meseca nakon porođaja održava tokom vremena i da li se ovi efekti akumuliraju tokom uzastopnih trudnoća“, kažu istraživači. studija.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o postporođajnoj depresiji

Ako se naša koža podmlađuje nakon porođaja, obratite pažnju na mesece koji slede. Zaista, noći će biti veoma (vrlo) kratke sa malom bebom.