Pekarski kvasac je najpogubniji za naš organizam iako nije na listi aditiva, jer on vezuje kiseonik u crevnoj flori, zahteva veliku količinu vode, troši za preradu dragoceni kompleks B vitamina, izaziva fermentaciju i gasove u želucu i stvara uslove za gljivična oboljenja.

Sa njegovim kumulativnim unosom preko pekarskih proizvoda koji ga sadrže treba biti oprezan. Stoga, treba biti oprezan i sa velikom količinom praška za pecivo, jer on sadrži polifosfate i druge dodatke koji u velikim količinama negativno deluju na naš organizam.

Prof. dr Staniša Stojiljković, redovni profesor na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu

Za jednu veliku grupu mlinskih i pekarskih proizvoda, keks, kolače, testenine, brzo smrznute i srodne proizvode dozvoljena je upotreba boja, konzervansa, emulgatora, antioksidanata, stabilizatora, zgušnjivača, sredstava za želiranje, regulatora kiselosti, kiseline i baze, supstance za sprečavanje zgrudnjavanja, sredstva za postizanje klizavosti, pojačivača ukusa, zaslađivača, modifikovanog skroba, stvari za poliranje, sredstava za zadržavanje vlage, sredstava za tretiranje brašna, sekvestranta (sredstava koji vezuju jone metala), učvršćivača, povećivača zapremine i dr.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

Pomenimo neke od njih!

Regulatori kiselosti

Oni služe za podešavanje i održavanje kiselosti ili baznosti namirnice, i to tako da se dodavanjem kiseline podiže, a dodavanjem baznih materija smanjuje stepen kiselosti. Tako se produžuje trajnost proizvoda i reguliše ukus. Najčešće se upotrebljavaju limunska kiselina (E-330), vinska kiselina (E-334) i njihove soli.

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – Poremećaji u ishrani su složena mentalna oboljenja

Sredstva za sprečavanje zgrudnjavanja

Ova sredstva dodaju se praškastim ili zrnastim namirnicama. U njih ubrajamo vosak (E901 – E-904), magnezijumove soli masnih kiselina (E-470b), kalcijum fosfat (E-341) i silikate (E-551 – E-559). Dodaju se mlinskim i pekarskim proizvodima, keksu, kolačima i dr.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Pojačivači ukusa su sredstva koja ističu ili poboljšavaju delovanje prisutnih aroma. Najpoznatiji pojačivači ukusa su glutamati (E-621 – E-625).

Zaslađivači

Zamenjuju šećer u namirnicama namenjenima dijabetičarima u mnogim proizvodima sa smanjenim brojem kalorija, na primer finim pekarskim proizvodima.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Veštački zaslađivači mogu biti i po nekoliko stotina puta slađi od šećera, nemaju gotovo nikakvu  acesulfam-K (E-950), aspartam (E-951), ciklaminska kiselina (E-952), saharin (E-954), taumatin (E-957) i neohesperidin DC (E-959). Zamene imaju u odnosu na šećer oko 40 odsto manje kalorija, a malo su slađi od šećera, pa se namirnicama dodaju u gotovo istim količinama kao šećer.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Zamene za šećer su sorbit (E-420), manit (E-421), izomalt (E-953), maltitol (E-965), laktitol (E-966) i ksilitol (E-967). Posebno je interesantna E955 sukraloza koja je oko 320 do 1.000 puta slađa od saharoze (stonog šećera).

Sredstva za poliranje

Ona služe za dobijanje glatke i sjajne površine, za zaštitu namirnice od isušivanja i kvarenja. To su razni voskovi i smole (E-901 – E-904). Nanose se na proizvode uranjanjem, raspršivanjem ili mazanjem. Na površini namirnice stvaraju čvrsti elastični sloj.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

Sredstva za poliranje dodaju se prelivima finih pekarskih proizvoda, snek proizvoda, a služe i za tretiranje kore svežih agruma, egzotičnog voća, dinja, jabuka, krušaka, i za poliranje sirove i pržene kafe u zrnu.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o ishrani tokom posta

Sredstva za zadržavanje vlage

Vezivanjem vode sredstva za zadržavanje vlage sprečavaju isušivanje proizvoda te tako omogućuju zadržavanje svežine i karakteristične konzistencije proizvoda. Najčešće se upotrebljava sorbitol (E-420) i glicerol (E-422). Dopuštena je upotreba u proizvodnji svih pekarskih proizvoda.

Sredstva za tretiranje brašna

Ova sredstva dodaju se brašnu u svrhu poboljšanja tehnoloških svojstava brašna. Neka od sredstava koja se smeju dodavati brašnu su: E-300, E-327, E-335, E-336, E-337, E339, E-340, E-341, E-343, E-450, E-451, E-452, E-467, E-472a, E-483, E-500, E-503, E516, E-517, E-520, E-521, E-529, E-574, E-575, E-920, E-927b.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da jedemo čokoladu?

Oni pripadaju različitim grupama aditiva i imaju različito dejstvo. Na primer E-170 je sredstvo za sprečavanje zgrudnjavanja brašna, E-300 (askorbinska kiselina) je antioksidans i sredstvo za tretiranje brašna, E-339 – E-341, E-450 – E-452 su regulatori kiselosti, E-472a i E-473 su emulgatori.

Aditivi u brašnu za hleb i pecivo

Oni olakšavaju obradu testa, skraćuju proces prerade, omogućavaju prerađivanje sirovina nižeg kvaliteta, doprinose boljem vezivanju vode u testu, poboljšavaju poroznost proizvoda, povećavaju zapreminu konačnog proizvoda, produžavaju trajnost i svežinu.

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

Tretirano brašno ne upotrebljava se samo za hleb i pecivo nego i za sve ostale mlinske i pekarske proizvode, keks, kolače, testenine, brzosmrznute i srodne proizvode.

Pročitajte i ovo: Insulinska rezistencija – kad su ćelije gladne, a struk sve širi

Sekvestranti

To su sredstva koja u namirnicama vezuju jone određenih metala i čine ih neaktivnima. Budući da metali pospešuju kvarenje namirnica, sekvestranti imaju ulogu sredstava za konzervisanje. Osim toga pojačavaju delovanje antioksidansa pa se koriste u proizvodima koji sadrže masti ili ulja kojima se dodaju antioksidansi.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo

Najčešće se koristi polifosfat E-341, E-450, i to u finim pekarskim proizvodima. Primećujemo kada uhvatimo neki metalni predmet da se intenzivira miris ruku.

Makarone

Često se zbog zadržavanja konzistencije u makaronama dodaju sredstva za očuvanje oblika posle kuvanja, koja makarone čine elastičnim. To su uglavnom neki makromolekuli, koji zadržavaju oblik testenina posle kuvanja.

Pročitajte i ovo: Šta je, zapravo, kafa bez kofeina?

Namirnice kojima je dozvoljeno dodavanje prehrambenih aditiva

 • mlinski i pekarski proizvodi keks, kolači, testenina, brzo smrznuti i srodni proizvodi
 • proizvodi od mesa stoke za klanje, divljači i peradi
 • mleko i mlečni proizvodi, sladoled i puding
 • voće, povrće, gljive i proizvodi od njih

Pročitajte i ovo: Emotivno prejedanje

 • ribe, školjke, rakovi i proizvodi od njih
 • jestiva ulja, masti, margarin, majonez, umaci, prelivi, kakao-proizvodi, proizvodi slični čokoladi, krem-proizvodi i bombone

Pročitajte i ovo: Da li je kokosovo ulje otrov ili čudotvorni lek?

 • alkoholna pića
 • bezalkoholna osvežavajuća pića
 • pivo i bezalkoholno pivo
 • supe, koncentrati za supe, koncentrati za umake, dodaci jelima i srodni proizvodi
 • začini
 • sirće

Pročitajte i ovo: Šta se dešava sa telom ako preskočite doručak

 • jaja i proizvodi od jaj
 • kafa, proizvodi na bazi kafe i njihove prerađevine
 • čajevi
 • pekarski kvasac

 • prašak za pecivo, vanilin šećer i šećer u prahu, prašak za puding, kremovi, deserti, – snek proizvodi (čips, flips…)
 • senf

Pročitajte i ovo: Anoreksija – glad za životom

 • so
 • veštački zaslađivači
 • hrana za bebe i decu
 • hrana za posebne prehrambene potrebe (ili „dijetetske namirnice”)

Pročitajte i ovo: Psihološki uzroci poremećaja ishrane – anoreksija i bulimija

Namirnice kojima je zabranjeno dodavanje prehrambenih aditiva

 • neprerađenoj hrani (smatra se da je to ona koja nije podvrgnuta nikakvoj obradi koja bi dovela do bitne promene prvobitnog stanja hrane)
 • medu

Pročitaj i ovo: To što malo jedeš, ne znači da ćeš da smršaš! Naprotiv! Evo i zašto!

 • neemulgovanim uljima i mastima biljnog i životinjskog porekla
 • maslacu
 • nearomatizovanom pasterizovanom i sterilizovanom mleku (uključujući i UHT sterilizovanom) i pavlaci bez obzira na sadržaj masnoće u originalnom obliku

Pročitajte i ovo: Voli svoje telo – saveti za ravan stomak

 • fermentisanim nearomatizovanim mlečnim proizvodima i svežem siru
 • prirodnim mineralnim vodama i izvorskoj vodi
 • kafi i ekstraktu kafe (osim aromatizovanih instant proizvoda), nearomatizovanom čaj

***

Edukacija o detoksikaciji hrane

Trajanje edukacije: 12 sati aktivnog rada (2 x 6 sati)

Edukaciju drži: Prof. dr Staniša Stojiljković

Termini edukacije: 22. i 23. jun 2019. god.

Mesto: Knjeginje Ljubice 12, Beograd

Program edukacije

 1. Aditivi u hrani, kozmetici i farmaciji (njihove prednosti i mane)
 2. Izrada MAPE organizma na osnovu spoljašnjih manifestacija
 3. Prolazak hrane kroz organizam i njegova veza sa sistemom disanja
 4. Intenzivni program detoksikacije i oporavka organizma – generalni servis organizma
 5. Kritički osvrta na Heliobakter pilori, Kandidu albikans, eksceme, gasove i nadimanja, alergene i netoleranciju na hranu
 6. Priprema hrane na zdraviji način (povrće, meso, riba, orašasti plodovi, pečurke, slatkiši,semena, slane grickalice)
 7. Izrada fermentisanih proizvoda na bazi probiotskih starter kultura (hleba, peciva, kolača, povrća, napitaka-boze)
 8. Nega kože i higijena tela (nega i ishrana kože, kupanje u kadi i njegov značaj, tuširanje i njegov značaj, utrljavanje tela vlažnom tkaninom i njegov značaj)

Broj polaznika ograničen.

Za više informacija obratite se na telefone: 018 221320, 0642119660, 0641343429