Aditivi imaju različite funkcije. Između ostalog, omogućavaju izradu proizvoda različitih struktura, poput kreme, gelova, paste, losiona, rastvora, lakova, štapića, pudera i aerosola.

Obezbeđuju proizvodima njihovu dugoročnu fizičku stabilnost za transport i skladištenje, inhibiraju razmnožavanje plesni, kvasce i bakterije, povećavaju hemijsku stabilnost osetljivih aktivnih materija prema atmosferskom kiseoniku i utiču na senzornu percepciju, kao na primer, konzistencija, disperzija na koži, miris i boja.

Prof. dr Staniša Stojiljković

Oni zapravo nisu potrebni za negu kože kao takvi, mogu čak da budu stresni ili kontraproduktivni u tom pogledu, ali mogu imati i sinergetske efekte zajedno sa drugim aktivnim agensima.

Pročitajte i ovo: Sunčajte se bezbedno i izbegavajte kreme za zaštitu od sunca

Voda

Jedan od najčešće korišćenih kozmetičkih dodataka je voda koja se ponekad naziva i „profitol“ sa namigivanjem, jer je definitivno najisplativiji dodatak zbog niske cene sirovina.

Voda je osnovni sastojak emulzija i u kombinaciji sa emulgatorima doprinosi kapiranju disperzije lipidnih materija (O / V emulzija) namenjenih nezi kože i na taj način znatno olakšava njihovu primenu na koži.

Pročitajte i ovo: Zablude i nedoumice u vezi sa sunčanjem

Osim toga, voda igra važnu ulogu kao polarni rastvarač za (hidrofilne) aktivne agense i aditive. U kombinaciji sa aktivnim agensima koji zadržavaju vlagu, sadržaj vode u proizvodima ne samo da privremeno povećava vlažnost kože, već čak i na merljivoj dugoročnoj osnovi.

Konzervansi

Proizvodi koji sadrže vodenu fazu su podložni mikroorganizmima, dok na proizvode bez vode praktično neće uticati hidrofilni mikroorganizmi. Dakle, proizvodi koji sadrže vodu uglavnom će biti sačuvani. Preduslov za efikasnost konzervansa jeste da se oni s jedne strane adekvatno rastvaraju u vodi i imaju dovoljan afinitet prema lipidnoj fazi, dok se mikroorganizmi sležu na interfejs sitnih kapi emulzije.

Pročitajte i ovo: Kako da budemo zdravo preplanuli

Parabeni

Parabeni su konzervansi koji se nalaze u svemu, od sapuna preko losiona do šminke. Ako u sebi ima vode, verovatno ima parabena. Primeri upotrebe: metilparaben, propilparaben, izopropilparaben i izobutilparaben. Manje koristite proizvode sa parabenima.

Formaldehid

Formaldehid se koristi kao konzervans u kozmetičkim proizvodima. Preporučuje se izbegavanje ili korišćenje sa malim koncentracijama. Formaldehid je toksičan, negativno utiče ne samo na kožu, respiratorne i vidne organe, već šteti i nervnom sistemu i genetskom sastavu organizma u celini.

Pročitajte i ovo: Kako da pripremite lice za sunčanje

Emulgatori

Što se tiče fizičke stabilnosti emulzija, emulgatori koji znače grupu površinski aktivnih materija koje kombinuju vodenu i lipidnu-masnu fazu igraju značajnu ulogu. Po količini, oni su često navedeni odmah posle vode i lipidnih supstanci za negu kože.

Pročitajte i ovo: Rešite se celulita brzo i efikasno

U hemijskom pogledu, ova grupa aditiva pokazuje najveću raznolikost određenih osobina. Za njihovu efikasnost u specifičnim karakteristikama proizvoda, kao što su njihova molekularna težina, kritična koncentracija micela (CMC), njihova HLB vrednost (hidrofilno-lipofilni balans), temperatura fazne inverzije (PIT) i molekularna geometrija igraju važnu ulogu.

Ove karakteristike su, takođe, važne za procenu njihove tolerancije na koži: što je manja molekulska masa i veća kritična koncentracija micela, veća je verovatnoća za iritirajuće nuspojave na osetljivoj koži. To se, takođe, odnosi i na površinski aktivna sredstva koja su usko povezana sa emulgatorima i koja se koriste u proizvodima za čišćenje.

Pročitajte i ovo: Prirodni preparat za sjajnu, bujnu i lepršavu kosu

Alternativa uobičajenim emulgatorima su prirodne supstance koje formiraju membrane, poput ceramida i fosfatidilholina. Oni formiraju slojevite lamelarne strukture u kremama sličnim barijernim slojevima kože, oslobođeni su gore navedenih nuspojava i savršeno se integrišu u fiziologiju kože.

Pročitajte i ovo: Anticelulit ulje iz kućne radinosti

Nedostatak su veći troškovi proizvodnje u poređenju s konvencionalnim proizvodima, ali treba imati na umu da oni pružaju odličnu kombinaciju pozitivnih karakteristika aditiva i aktivnih sredstava.

Antioksidanti

Grupa antioksidansa, takođe, istovremeno pruža kombinaciju aditivnih i aktivnih svojstava. Tako vitamini C i E, kao i njihovi derivati, štite osetljive sastojke kozmetičkih proizvoda od atmosferskog kiseonika i slobodnih radikala.

Pročitajte i ovo: Holivudska anticelulit maska za telo

S druge strane, pružaju koži specifične efekte. Nasuprot tome, sintetički proizvedeni fenolni antioksidanti, kao na primer, Butilirani hidroksitoluen (INCI: BHT) moraju se svrstati samo u dodatke.

Supstance koje kontrolišu konzistenciju

Osim emulgatora koji pored specifičnih funkcija utiču i na konzistenciju proizvoda, koriste se dodatni aditivi za kontrolu konzistentnosti formulacija. To mogu biti sredstva za zgušnjavanje, poput ksantana, karagenana, alginata ili hemijski modifikovanih jedinjenja celuloze. Oni formiraju strukture slične gelu koje učvršćuju vodene rastvore i emulzije proporcionalno njihovoj koncentraciji.

Pročitajte i ovo: Celulit – kada vas prošlost drži u nekretanju

Zbog lako ponovljivih svojstava sintetičkih polimera, poliakrilati su postali prihvaćeni i mogu se prepoznati u INCI po nazivu natrijum karbomer. Nakon prodora kreme oni praktično ostaju ravnodušni na površini kože. Poliakrilati se mogu modifikovati tako da daju tiksotropne ili funkcije brzog loma, što znači da se ukapavaju nakon širenja ili nakon kontakta sa kožom.

Pročitajte i ovo: Božanstveni piling za lice i telo

Supstance koje se manje ili više automatski šire na kožu, poput sintetičkih estera, izopropil miristata (IPM) ili dizopropil adipata. Prednost proizvoda koji se lako širi može, takođe, biti kontraproduktivna, kao što su, na primer, na područjima poput sluznice oka koja bi trebalo da ostane netaknuta jer mogu doći do iritacije.

Parfemi u kozmetičkim proizvodima

Za senzorno prihvatanje proizvoda, parfem ili miris preparata pokazao se od posebne važnosti. Miris proizvoda se konačno sastoji od mnoštva različitih hemijskih jedinjenja koja je nemoguće posebno navesti. Mogu se naći pretežno niskomolekularna jedinjenja koja lako prodiru u kožu. Stoga, ne čudi da parfemska ulja vode na listi svih alergenih supstanci broj jedan. Zato dermatolozi kod osetljive osetljive kože preporučuju proizvode bez parfema.

Pročitajte i ovo: Kako da vaše noge izgledaju blistavo i zategnuto za sezonu letnjeg razgolićivanja

Na pakovanjima su aromatični principi u parfemima upravo označeni terminom “parfem”. To, ipak, nije od velike koristi za identifikaciju različitih komponenti parfemskih ulja. Rastvarači, odnosno, nosači parfema su najčešće Anisov alkohol, benzil alkohol, kumarin, egenol, hidroksicitronelal, limonen i geraniol.

Boje i pigmenti

Ova grupa supstanci, takođe, sadrži mnogo različitih supstanci. Pigmenti se ponekad koriste za osvetljavanje kreme i paste i na taj način utiču na optičko prihvatanje.

Pročitajte i ovo: Kako da koristimo korektor prema savetima profesionalne šminkerke

U oblasti dekorativne kozmetike, pigmenti se koriste za bojenje kože i stoga zapravo nisu deo aditiva u užem smislu. Ovo se, takođe, odnosi na maskirne proizvode koji pretežno imaju zaštitnu funkciju. Neorganski pigmenti i njihove mešavine proizvoda se široko koriste i ovde su primeri titan dioksida i gvožđe-oksida. U ovom polju se primenjuju i organske boje. Zbog nerastvorljivosti ostaju na površini kože, te će se čišćenjem isprati.

Foto Aleksandra Ostojić

Ftalati

Ftalati se nalaze u šamponu, parfemu, laku za nokte, laku za kosu, higijenskim jastučićima i još mnogo toga.

Pročitajte i ovo: Put do savršeno lepe kože lica

Šta su ftalati? Ftalati su grupa hemikalija koja se najčešće koriste da plastiku učine fleksibilnijom i teže razbiti. Takođe, deluju kao vezivno sredstvo ili rastvarač. Poznati i kao plastifikatori, oni se nalaze u širokom spektru proizvoda i prvi put su uvedeni 20-ih godina prošlog veka kao dodatak polivinilhloridu (PVC) i nekim zdravstvenim proizvodima, poput sredstava za odbijanje insekata.

Pročitajte i ovo: Najbolji crveni ruževi za usne

Izloženost ftalatima je široko rasprostranjena i studije Centra za kontrolu i prevenciju bolesti otkrivaju da su ftalati prisutni u većini stanovništva, posebno među decom i ženama u reproduktivnom periodu.

Pročitajte i ovo: Maska za suvu kosu

Gde se sve nalaze ftalati? Kozmetika i proizvodi za ličnu negu (šampon, parfem, lak za nokte, lak za kosu, sanitarni ulošci i drugo), vinilni podovi, mini roletne i tapete, kabanice, medicinska oprema i uređaji (uključujući kesice za čuvanje krvi i IV cevi), plastične cevi, tuš zavese , plastična folija i ambalaža za hranu, farmaceutski proizvodi, maziva i deterdženti.

Foto Aleksandra Ostojić

Smatra se da ftalati prelaze u prehrambenim proizvodima preko plastike koja se nalazi u ambalaži hrane i u proizvodnim pogonima; hemikalije su pronađene u hrani, posebno u mleku i začinima. Ftalati su rastvorljivi u mastima i uljima.

Ftalati mogu biti uzroki neplodnosti.

Pročitajte i ovo: Maska za detoksikaciju kose

Natrijum-lauril sulfat i Natrijum-Laureth-sulfat

SLS / SLES su površinski aktivna sredstva i koriste u nizu kozmetičkih proizvoda, pre svega, sredstava za ličnu negu, negu kože i kozmetiku, šampon i pastu za zube. To su surfaktanti koji mogu da izazovu iritaciju kože.

Pročitajte i ovo: Kako da negujemo kožu lica tokom jeseni

Krajnje ozbiljan problem je veza natrujum-lauril-sulfata sa nitratima. Naime, on reaguje sa mnogim sastojcima koji se koriste u kozmetičkim proizvodima formirajući nitrozamine, koji su potencijalno kancerogene supstance. Pošto natrijum-lauril-sulfat lako prodire kroz kožu, nitrozamini se apsorbuju putem kože i ulaze u telo. Varijetet natrijum-lauril-sulfata je natrijum-lauret-sulfat (SLES), koji ima slične karakteristike, ali stvara više pene.

Foto Aleksandra Ostojić

Natrijum-lauril-sulfat može da uzrokuje opadanje kose, jer napada folikule. U penama za kupanje “jede” površinsku zaštitu kože i uzrokuje crvenilo i infekciju. Istovremeno, suši kožu skidajući zaštitne lipide sa površine.

Pročitajte i ovo: Krastavac – najbolji prijatelj vaše lepote

Natrijum lauril sulfat može da ošteti imuni sistem, da dovede do razdvajanja slojeva kože i upala kože.

Natrijum-lauril-sulfat je mutagen! Sposoban je da menja informacije u genetičkom materijalu u ćelijama.

Preporučuje se sve ređa upotreba zbog moguće toksičnosti.

Foto Aleksandra Ostojić

 Toluol

Toluol je hemikalija koja se obično nalazi u proizvodima za nokte i bojama za kosu. Treba da ga izbegavamo, posebno trudnice.

Pročitajte i ovo: Sve o podmlađivanju vrata – da li ste kandidat i kad treba početi

Polietilen glikol (PEG)

Polietilen glikol (PEG) korišćen je u mnogobrojnoj verziji kozmetike kao zguščivač, posebno u losionima, šamponima i krema za sunce.

Foto Aleksandra Ostojić

Okibenzon

Kreme za sunce nalazimo u dva različita oblika: hemijski i mineralni filtri. Kreme za sunce na tržištu koje nude zaštitu od UV zračenja mogu da sadrže oksibenzon. Oksibenzon je poznat endokrini disrubuter i može izmeniti funkciju štitne žlezde.

Pročitajte i ovo: PRP – vampirski tretman – u prevenciji i regeneraciji kože

Takođe je povezan sa alergijom na koži. Hemijske kreme za sunce koje ga sadrže treba izbegavati, pre svega, deca. Oksibenzon se tako može naći u ovlaživačima, balzamima za usne i proizvodima za šminkanje.

Dietanolamin

Dietanolamin se koristi u uljima kao nosač, sapunima, šamponima, sredstvima za čišćenje, sredstvima za poliranje, kozmetici i farmaciji.

Foto Aleksandra Ostojić

Takođe se koristi kao intermedijer u industriji gume, kao sredstvo za skidanje vlage i omekšavanje, kao emulgator i sredstvo za raspršivanje u različitim poljoprivrednim hemikalijama. To je poznati kancerogen i respiracijski toksin.

Pročitajte i ovo: Ne možete da spavate, lome vam se nokti, a kosa opada?!

Propilen glikol

On pomaže očuvanju higroskopnosti kozmetike. Njegova prisutnost u kozmetici može izazvati razne kožne bolesti i alergijske reakcije. Ima ulogu kozmetičkog antifriza.

Pročitajte i ovo: Botoks briše bore sa lica

Triklozan ili triklozan hlorofenol

Konzervans koji uništava ne samo štetne, već i korisne bakterije, uništavajući tako prirodnu zaštitnu barijeru tela.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.