Goruća tema za danas je post!

Kako je mnogo nedoumica oko toga šta je post, koje je njegovo značenje, kako treba da se hranimo tokom posta i kako post deluje na naš organizam, rešili smo da se obratimo stručnjaku, prof. dr Staniši Stojiljkoviću, koji će nam pomoći da otkrijemo sve što treba da znamo o postu.

Pre svega, šta predstavlja post?

Post je voljno uzdržavanje od jela (hrane), ili, od jela i pića za određen vremenski period. Post može biti potpuni, potpuno uzdržavanje od jela, ili delimični, uzdržavanje samo od neke vrste hrane. Post može biti danonoćan tokom perioda posta, kao u pravoslavlju, ili se može upražnjavati samo u određeno doba dana, kao kod muslimana. Kratkotrajni medicinski post se može upražnjavati radi detoksikacije organizma, najčešće pre nekih operativnih zahvata.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

Ima li post nekog značaja sem verskog?

Post je od početka razvoja ljudske vrste praktikovan. On ima izuzetno fiziološko i nadasve psihološko značenje. Za vreme posta i uzdržavanja od ”teške hrane”, organizam može izvršiti detoksikaciju sveobuhvatnim pristupom organizmu.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Da li treba da se pripremo za post, s obzirom na to da je naša ishrana bazirana na mesu?

Uravnotežen organizam u slučaju praznih creva može izdržati par sati bez hrane, jer tada koristi unutrašnje reserve energije. Neuravnotežen organizam, koji u crevima ima previše stalno gladnih patogena, stalno će biti gladan. Post ima za cilj da eliminiše ove patogene, a ne da ih slatkišima i testeninama razmnožava. Tada post gubi smisao.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Potrebno je da pripremimo sebe makar delimično pre posta. Post radi posta nema smisla, ni sa fiziološkog, niti duhovnog stanovišta. Post je isključenje, a ne zamena.

Ako je post isključenje odgovarajuće ”teške” i uključivanje tzv. lakše hrane, kod narušenog digestivnog trakta mogu se javiti nelagodnosti, slabost i iscrpljenost organizma. Često kada su ovakva pitanja, odgovaram sportski, da li se može trčati maraton bez priprema.

Pročitajte i ovo: Kako krstašice utiču na rad štitaste žlezde

Organizam koji nije praktikovao post treba pripremiti za post. Kako? U početku, nedelju do dve pre početka posta treba polako redukovati ishranu, a kasnije isključiti neku vrstu proizvoda (meso, mlečne proizvodi ili slatkiše).

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Osobe koje tokom posta dobiju afte po ustima ili izrazito beo jezik, treba da u daljem toku posta isključe slatkiše ili ih svedu na minimum.

Ko sme da posti, a ko ne?

Ranija praksa uzdržavanja od posta bila je kod trudnica ili težih bolesnika, ili pak, kod osoba koje psihološki ne mogu da prihvate post. Ipak, o religijskom oslobađanju od posta ili njegovoj korekciji odlučuje duhovnik koji prati porodicu u dužem vremenskom intervalu.

Pročitajte i ovo: Kako hormoni diktiraju promene u organizmu

U savremenim uslovima, zbog prevelikog broja hemijskih sredstava, koja su uključena u lanac ishrane, kozmetike ili farmaceutike, znatno su složeniji uslovi procene oslobađanja od posta. Teško je i duhovniku i lekaru proceniti upravo zbog složenosti problema.

Pročitajte i ovo: Kako krstašice utiču na rad štitaste žlezde

Post podrazumeva uzdržavanje od odgovarajuće vrste hrane, koje povlači za sobom korišćenje unutrašnje rezerve energije organizma. Kako u savremenim uslovima imamo veliki broj neželjenih supstanci u organizmu, tada se one povlače iz deponija i mogu da izazovu nekada pozitivnu, nekada negativnu reakciju. Upravo zato je potrebno novo znanje za novo vreme.

Kako deluje post na organizam čoveka, šta je pozitivno, a šta negativno u tome?

Post može u fiziološkom smislu mnogo pomoći organizmu. Post ga čisti fizičkog balasta, potom, stvara uslove za duhovno čišćenje, što je suština posta.

Pročitajte i ovo: Stvari koje razumeju samo mršave žene

Bez fiziološkog pročišćenja, ne može se ostvariti duhovno pročišćenje. U završnoj fazi posta čovek oseća lakoću, radost i pozitivan odnos prema životu i okruženju.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

Negativnost u postu je prvo, ako je čovek fizički i psihološki nespreman na uzdržavanja od odgovarajuće vrste hrane i loših misli, tada može imati prolazne krize. Veliki nedostatak u savremenim uslovima je supstitucija, odnosno, zamena neke vrste hrane u postu, kao na primer (postan kaškavalj, posne kobasice, posni slatkiši, itd.). Mi u postu možemo praviti sir, ne samo od soje, već i od pasulja, kukuruznog brašna i pirinča.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija na balkanski način

Palmino ulje ima znatno više zasićenih masnih kiselina koje otežavaju rad jetre, čime otežavaju funkciju posta. Post nije zamena, već ISKLJUČENJE, zarad produhovljenja.

Pročitajte i ovo: Bugarska ruža – eliksir visokih vibracija

Savremena posna hrana nekada ima više aditiva od standradne hrane. Margarin je postan, ali znatno opasniji od maslaca. Veštačke boje, mirisi, arome su znatno opasnije od prirodnih. Zato se u postu, pre svega, treba uzdržavati od slatkiša koji su glavni uzročnici nastanka kandide.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

Peciva, hleb i drugi konditorski, posni proizvodi mogu imati značajan broj ometajućuh supstanci. Post treba da ima za cilj fiziološko uravnoteženje organizma koje stvara uslove za duhovno-mentalno prosvećenje.

Pročitajte i ovo: Šta je keto dijeta i kako funkcioniše

Organizam u postu, pored hrane koju uzima, treba da koristi i unutrašnje reserve. Ako on uzima slatkiše, tada će biti onemogućeno korišćenje unutrašnjih rezervi i post neće biti uspešan. Biće zadovoljena forma, bez suštine. Stalno moramo imati na umu da je za novo vreme potrebno novo znanje.

Kako da se posle posta vratimo na uobičajenu ishranu?

Postepenim uvođenjem hrane koja je u postu bila isključena. Tako, na primer, možemo napraviti sarme ili punjene paprike sa znatno manje mesa. Možemo napraviti leskovačku mućkalicu sa veoma malo mesa. Možemo pojesti pitu sa manje masnoća i manje sira, itd.

Pročitajte i ovo: Šta je, zapravo, kafa bez kofeina?

Jednostavno, sami procenjujemo, ako posle posta konzumiranjem ”mrsne”, odnosno, mesnate i ostale isključivane hrane, osećamo pospanost i težinu pri preradi hrane vršimo korekciju. Bitno je da odmah posle obroka, u principu, ne koristimo slatkiše i kafu.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da jedemo čokoladu?

Glavno pitanje – kako izgleda pravilna ishrana na postu? Koje namirnice da odaberemo?

Teško je naći zajednički imenilac za populaciju koja posti, jer je više faktora uključeno. Ali evo mogućih predloga. Uključite više povrća, sa manje peciva i hleba.

Pročitajte i ovo: Pet različitih vrsta keto dijeta

Smanjite zimnicu koja sadrži esenciju ili sirće na bazi esencije – turšiju i kisele krastavce.

Koristite što više kiseo kupus, kao salatu, glavno jelo-podvarak ili slično.  Spremite kiseo kupus sa dimljenim šaranom. Možete kukuruz šećerac izdinstati na pari, procediti ga, dodati belo kukuruzno brašno i upržiti u ulju. Uz čorbe i supe ponekad dodajte malo rena.

Pročitajte i ovo: Što više jedete ove namirnice više mršavite

Smanjite količinu suvog voća. Jedite ga sa pečenim jabukama ili kruškama. Pravite bozu i pijte bozu. Pojedite nekada kao međuobrok orahe i hleb. Stavit ponekad u kuvana jela iseckani vinov list. Koristite više mahunarke i tikvice.

Pročitajte i ovo: Sve čari Adamski dijete

Pijte domaće sokove i jedite domaće kompote. Napravite posne palačinke. Palačinke mogu par dana stajati u frižideru. Možete ih jesti sa domaćim pekmezom, kao slatkiš. Ali ih možete  premazati dinstanim lukom, krompirom, pirinčem, ajvarom, semenkama po želji, preklopiti i u suvom tiganju ispeći.

Pročitajte i ovo: Emotivno prejedanje

Ispecite susam da postane aromatičan, na suvo, u tiganju, stalno mešajući. Ohlađeni susam pomešajte sa krupnom morskom solju, zamrznite na par sati, a potom sameljite u mlinu za kafu. Tom mešavinom solite jela. Ponekada supe, čorbe obogatite rasolom od kiselog kupusa, koga čuvate u frižideru.

Šta da pijemo tokom posta?

Bozu, kompot, domaći sok i vodu po potrebi. Ko pije alkohol, čaša crnog vina je deo jelovnika. Pošto u postu često koristimo previše dehidrirane hrane, slatke ili slane grickalice, nalivanjem povećavamo zapreminu crevne flore. Svako nalivanje je opomena da negde grešimo u konzumiranju hrane. Žvaćite hranu da se ne biste bez potrebe nalivali.

Pročitajte i ovo: Trodnevna dijeta za lifting lica i eliminaciju toksina iz kože

Šta može da zameni životinjske proteine u ishrani tokom posta?

Delimičnu zamenu u vreme posta vrše mahunarke, zrnevlja, orašasti plodovi, riba i dr. Stvar je u inventivnosti svakog ko priprema jelo. Sir od mahunarki je, takođe, bitan. To može biti tofu sir od soje, ali i sira od pasulja, semena suncokreta i drugih dodataka koga u perspektivi možemo proizvesti.

Možete li da nam date predlog jelovnika za jedan dan?

Doručak: Dinstano ili grilovano povrće  sa pirinčem (šargarepa, praziluk) sa ili bez ulja. Blago začinjeno.

Ručak: Postan pasulj. Po želji, može biti sa povrćem ili bez. Ređi pasulj se lakše vari od ukuvanog i zapečenog.

Večera: Punjene paprike ili tikvice sa rendanim krompirom, kiselim kupusom, susamom i orasima.

Užina ili desert: Pečene jabuke sa medom.

Koristite sveže voće sat pre obroka ili par sati posle obroka.

Da li je važno kako kombinujemo namirnice, radi balansirane ishrane?

Da, važno je i složeno. Na ovako složena pitanja odgovaram analogijom. Saobraćaj možemo urediti ako su saobraćajnice u funkciji, ako su automobili ispravni i ako su vozači savesni. U protivnom, biće gužve i udesa.

Pročitajte i ovo: Kako da se pravilno hranimo tokom proleća

Da li je obavezno biti jedan dan tokom nedelje na vodi? Kako se post na vodi odražava na organizam, nenaviknut na takav režim?

Ko nije navikao na ovakav režim treba da se navikne. Zašto? Neke osobe toliko imaju gladnih i proždrljivih neprijatelja u crevima, koji ih ”glođu” kada nema hrane u crevima. Treba češće praktikovati, makar mesečno jedared, post na vodi.

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

Poznato je da se mnogi ugoje na postu jer navale na hleb i džem. Kako to izbeći i čime zameniti slatkiše?

Post je fizološko i duhovno energetsko prosvećenje. U postu, pored poznate hrane koja se isključuje, treba ograničiti količinu svih oblika slatkiša, testenina, hleba i ostalih kondiktorskih proizvoda. Za savremeni post treba menjati filozofiju pristupa postu, ne manuelno izbegavanje zabranjene hrane.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo

Bitno pravilo za ne povećanje telsne težine je ne spavati posle obroka!