Određene hemijske supstance upravljaju protokom krvi preko odgovarajućih ventila.

Sirov fermentirani kiseli kupus pomaže tim hemikalijama i drugim potrebnim elementima koji su potrebni da izvrši ovu funkciju.

Prof. dr Staniša Stojiljković

Kad parovi razgovaraju o tome da imaju “hemiju” zajedno, ko je znao da je to tako tačan opis?

Pročitajte i ovo: Kiseli kupus, esencijalni probiotik – sve o njegovim svojstvima i koristima

Mozak šalje signale NANC ćelijama u arteriji. NANC ćelije oslobađaju azotni oksid (NO). Azot oksid deluje kao signalni molekul i u obližnjim ćelijama stimuliše enzim zvan gvanilat ciklaza. Gvanilat ciklaza pretvara hemikaliju koja se zove GTP (guanosine triphosphate) u drugu hemikaliju koja se zove cGMP (cyclic guanosine monophosphate).

Pročitajte i ovo: Novi trend u ishrani: Fermentisana hrana – šta je i zašto treba da počnemo da je jedemo

cGMP izaziva opuštanje mišića u zidovima arterija. Ovo opuštanje povećava protok krvi. U međuvremenu, PDE (phosphodiesterases) dekomponuje cGMP i vraća ga ponovo u GTP.

Pročitajte i ovo: Dragocena svojstva kefira i zašto je dobro da ga jedemo

Postoji ciklus – gvanilat ciklaza pretvara GTP u cGMP, a PDE pretvara cGMP u GTP. Azot oksid pokreće ciklus. cGMP se proizvodi sve dok mozak šalje poruke preko nervnih vlakana u arteriji, koja stvaraju azotni oksid i održavaju ciklus. Kad mozak prestane da šalje signal, cGMP nestaje jer ga PDE deaktivira.

Pročitajte i ovo: Ako želite da imate vitku liniju, rebalo bi da (više) jedete semenke

Na ovaj način mozak može uključivati i isključivati ventile kad god želi.

Pa kako se to odnosi na erekciju?

Pročitajte i ovo: Dobre i loše strane upotrebe meda – dobro proverite koje su pre konzumiranja!

Kad se mozak probudi, on šalje signal u penis. Nervne ćelije u penisu corpora cavernosa počinju da stvaraju azotni oksid, što dovodi do stvaranja cGMP. cGMP uzrokuje širenje arterija u corpora cavernosa, uzrokujući da se puno krvi uliva u penis. Dodatna krv u koju teče, penis se naduvava kao balon. Javlja se erekcija.