Med ima veoma složen hemijski sastav koji varira u zavisnosti od izvora bilja i podneblja. Upotrebljava se kao hrana i kao lek od davnina.

Da biste bili sigurni da ste kupili pravi, prirodni, kvallitetan med, a ne veštački, ovom prilikom želite da vam ukažemo na tri načina na koje možete da proverite kakav je med koji jedete.

Prof. dr Staniša Stojiljković

Proveru kvaliteta meda, da li je prirodni ili veštački, možete da uradite na tri, vrlo jednostavna načina.

Pročitajte i ovo: Dobre i loše strane upotrebe meda – dobro proverite koje su pre konzumiranja!

U kašiku sipati malo meda. Držati kašiku iznad plamena sveće postepeno je zagrevajući dok med ne proključa. Ako vri i ne menja boju i miris, onda je pravi. Ako potamni ili miriše na šerbet, onda je falsifikat.

Pročitajte i ovo: Saznajte šta se dešava sa vašim telom ako jedete dve mandarine dnevno

Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca. Prirodni med nije lepljiv. Ako je ono što utrljate lepljivo, znači da ima šećera ili drugih zaslađivača u njemu.

Pročitajte i ovo: Insulinska rezistencija – kad su ćelije gladne, a struk sve širi

U dublju posudu-posudu za kafu staviti dve kašike meda. Dodati šest kašika alkohola i postepeno zagrevati na električnom šporetu deset minuta. Ne sme se zagrevati na otvorenom plamenu zbog mogućnosti da se alkohol zapali. Ako se na dnu pojavi beli talog, med je falsifikovan.

Pročitajte i ovo: Što više jedete ove namirnice više mršavite

Provera na sastav je veoma složena (teški metali, makromolekuli kao alergeni, insekticidi i pesticidi i ostali toksikanti).