Šta je menopauza?

Većina žena ulazi u menopauzu između 45 i 55 godina. Prosečna starost za početak menopauze je 51 godina.

Rana menopauza se obično odnosi na početak pre 45. godine. Prevremena menopauza ili preuranjena insuficijencija jajnika javlja se pre 40. godine.

Menopauza se javlja kada vaši jajnici prestanu da proizvode jajne ćelije, što dovodi do niskog nivoa estrogena. Estrogen je hormon koji kontroliše reproduktivni ciklus.

Neko je u menopauzi kada nije imao menstruaciju duže od 12 meseci. Ali povezani simptomi, kao što su talasi vrućine, počinju mnogo pre menopauze tokom faze koja se zove perimenopauza.

Sve što šteti vašim jajnicima ili zaustavlja proizvodnju estrogena može izazvati ranu menopauzu. Ovo uključuje hemioterapiju za rak ili ooforektomiju (uklanjanje jajnika).

U ovim slučajevima, vaš lekar će vam pomoći da se pripremite za ranu menopauzu. Ali vaše telo takođe može rano da počne menopauzu čak i ako su vam jajnici još uvek u vama.

Image by benzoix on Freepik

Koji su simptomi rane menopauze?

Rana menopauza može početi čim počnete da imate neredovne menstruacije ili periode koji su primetno duži ili kraći od vašeg tipičnog ciklusa.

Ostali simptomi rane menopauze uključuju:

# obilno krvarenje

# preslabo krvarenje

# ciklusi koji traju duže od nedelju dana

# duži vremenski period između ciklusa

U ovim slučajevima, obratite se svom lekaru da biste proverili da li postoje drugi problemi koji mogu izazvati ove simptome.

Drugi uobičajeni simptomi menopauze uključuju:

# promene raspoloženja

# promene u seksualnim osećanjima ili želji

# suvoća vagine

# problema sa spavanjem

# valunzi

# noćno znojenje

# gubitak kontrole bešike

Image by gpointstudio on Freepik

Šta uzrokuje ranu menopauzu?

Postoji nekoliko poznatih uzroka rane menopauze, ali ponekad se uzrok ne može utvrditi.

Genetika

Ako ne postoji očigledan medicinski razlog za ranu menopauzu, uzrok je verovatno genetski. Vaše godine u početku menopauze su verovatno nasleđene.

Znati kada je vaša majka započela menopauzu može dati naznake o tome kada ćete vi započeti svoju. Ako je vaša majka rano započela menopauzu, veća je verovatnoća da ćete i vi učiniti isto.

Međutim, geni govore samo polovinu priče.

Faktori načina života

Neki faktori načina života mogu uticati na to kada počnete menopauzu. Pušenje utiče na estrogen i može doprineti ranoj menopauzi.

Neka istraživanja sugerišu da će dugotrajni ili redovni pušači verovatno ranije doživeti menopauzu. Žene koje puše mogu započeti menopauzu 1 do 2 godine ranije od žena koje ne puše.

Indeks telesne mase (BMI) takođe može da utiče na ranu menopauzu. Estrogen se skladišti u masnom tkivu. Žene koje su veoma mršave imaju manje zaliha estrogena, koje se mogu istrošiti ranije.

Neka istraživanja takođe sugerišu da vegetarijanska ishrana, nedostatak vežbanja i nedostatak izlaganja suncu tokom celog života mogu izazvati rani početak menopauze.

Image by Freepik

Problemi sa hromozomima

Neki hromozomski problemi mogu dovesti do rane menopauze. Na primer, Tarnerov sindrom (koji se naziva i monozomija X i disgeneza gonada) podrazumeva rođenje sa nepotpunim hromozomom.

Žene sa Tarnerovim sindromom imaju jajnike koji ne funkcionišu kako se očekivalo. To često dovodi do toga da prerano uđu u menopauzu.

Drugi hromozomski problemi takođe mogu izazvati ranu menopauzu. Ovo uključuje čistu disgenezu gonada, varijaciju Tarnerovog sindroma.

U ovom stanju, jajnici ne funkcionišu. Umesto toga, menstruacije i sekundarne polne karakteristike moraju biti izazvane terapijom zamene hormona, obično tokom adolescencije.

Žene sa Fragile X sindromom, ili koje su genetski nosioci bolesti, takođe mogu imati ranu menopauzu. Ovaj sindrom se prenosi u porodicama.

Možete razgovarati o mogućnostima genetskog testiranja sa svojim lekarom ako imate preuranjenu menopauzu ili ako imate članove porodice koji su imali preuranjenu menopauzu.

Image by Freepik

Autoimune bolesti

Prevremena menopauza može biti simptom autoimune bolesti, kao što je bolest štitaste žlezde ili reumatoidni artritis.

Kod autoimunih bolesti, imuni sistem greškom smatra deo tela napadačem i napada ga. Upala izazvana nekim od ovih bolesti može uticati na jajnike. Menopauza počinje kada jajnici prestanu da rade.

Epilepsija

Epilepsija je poremećaj napadaja koji potiče iz mozga. Neko sa epilepsijom ima veću verovatnoću da doživi primarnu insuficijenciju jajnika, što dovodi do menopauze. Promena nivoa hormona zbog menopauze može uticati na napade kod osoba sa epilepsijom.

Starija studija iz 2001. godine otkrila je da je u grupi žena sa epilepsijom, oko 14 procenata ispitanih imalo preuranjenu menopauzu, za razliku od 1 procenat opšte populacije.

Image by lookstudio on Freepik

Kako se dijagnostifikuje rana menopauza?

Vreme koje vodi do menopauze naziva se perimenopauza. Tokom ovog perioda, možda ćete imati neredovne menstruacije i druge simptome koji dolaze i prolaze.

Generalno se smatra da ste u menopauzi ako prođete 12 meseci bez menstrualnog krvarenja i nemate drugo zdravstveno stanje koje bi objasnilo svoje simptome. Ovo može biti pokazatelj rane menopauze.

Testiranje za ranu menopauzu

Testovi obično nisu potrebni za dijagnozu menopauze. Većina žena može samostalno da dijagnostikuje menopauzu na osnovu svojih simptoma. Ali ako mislite da imate ranu menopauzu, možda ćete želeti da kontaktirate svog lekara da biste bili sigurni.

Vaš lekar može naručiti hormonske testove kako bi utvrdio da li su vaši simptomi posledica perimenopauze ili nekog drugog stanja. Ovo su najčešći hormoni za proveru:

# Anti-Mullerian hormon (AMH). PicoAMH Elisa test koristi ovaj hormon da bi vam pomogao da utvrdite da li se približavate menopauzi ili ste već dostigli poslednji menstrualni ciklus.

# Estrogen. Vaš lekar može da proveri vaše nivoe estrogena, koji se takođe naziva estradiol. U menopauzi, nivoi estrogena se smanjuju.

# Folikul stimulišući hormon (FSH). Ako su vaši nivoi FSH konstantno iznad 30 mili-internacionalnih jedinica po mililitru (mIU/mL), a niste imali menstruaciju godinu dana, verovatno ste dostigli menopauzu. Međutim, jedan povišen FSH test ne može sam po sebi potvrditi menopauzu.

# Tiroid-stimulišući hormon (TSH). Vaš lekar može da proveri vaše nivoe TSH da potvrdi dijagnozu. Ako imate nedovoljno aktivnu štitnu žlezdu (hipotireoza), imaćete previsoke nivoe TSH. Simptomi ovog stanja su slični simptomima menopauze.

Severnoameričko društvo za menopauzu (NAMS) izveštava da testovi na hormone ponekad nisu od pomoći jer se nivoi hormona i dalje menjaju i fluktuiraju tokom perimenopauze.

Uprkos tome, ako ste zabrinuti zbog znakova menopauze, NAMS predlaže da zatražite potpuni pregled kod svog lekara.

Image by Freepik

Kako se leči ili upravlja rana menopauza?

Rana menopauza generalno ne zahteva lečenje.

Međutim, postoje opcije lečenja koje pomažu u upravljanju simptomima menopauze ili uslovima povezanim sa njom. Oni vam mogu pomoći da se lakše nosite sa promenama u svom telu ili načinu života.

Prevremena menopauza se često leči jer se javlja u tako ranom dobu. Ovo pomaže vašem telu da podrži hormone koje obično proizvodi dok ne dostignete starost prirodne menopauze.

Najčešći tretman uključuje terapiju zamene hormona (HRT). Sistemska hormonska terapija može sprečiti mnoge uobičajene simptome menopauze. Ili možete uzimati proizvode vaginalnih hormona, obično u malim dozama, da biste pomogli kod vaginalnih simptoma.

HRT ipak ima rizika. To može povećati vaše šanse za:

# bolest srca

# moždani udar

# karcinom dojke

Razgovarajte sa svojim lekarom o rizicima i prednostima vaše individualne nege pre nego što započnete HNL. Manje doze hormona mogu smanjiti rizik od ovih stanja.

Image by Drazen Zigic on Freepik

Način života i kućni lekovi

Iako ne možete sprečiti pojavu menopauze, možete preduzeti mere da pomognete svojim simptomima.

Zdrava ishrana i redovno vežbanje mogu pomoći u upravljanju simptomima menopauze. Ako pušite, razmislite o prestanku pušenja da biste takođe kontrolisali svoje simptome.

Postoje različiti dokazi o korišćenju prirodnih proizvoda za upravljanje simptomima menopauze. Neki ljudi više vole vitamine i biljne dodatke u odnosu na konvencionalne lekove. Proverite sa svojim lekarom koji tretman je pravi za vas.

Image by Freepik

Može li se rana menopauza preokrenuti?

Za sada, dostupni tretman može pomoći u odlaganju ili smanjenju simptoma menopauze, ali ne postoji siguran način da se preokrene rana menopauza.

Međutim, istraživači istražuju nove načine da pomognu ljudima u menopauzi da imaju decu.

Naučnici u Grčkoj su 2016. najavili novi tretman koji im je omogućio da povrate menstruaciju i izvuku jajne ćelije od male grupe žena koje su bile u perimenopauzi.

Ovaj tretman je dospeo na naslovnice kao način da se „preokrene“ menopauza, ali malo se zna o tome koliko dobro funkcioniše.

Naučnici su izvestili da su lečili više od 30 žena, starosti od 46 do 49 godina, ubrizgavanjem plazme bogate trombocitima (PRP) u njihove jajnike. PRP se ponekad koristi za podsticanje zarastanja tkiva, ali nije dokazano da je tretman efikasan u bilo koju svrhu.

Naučnici su tvrdili da je tretman bio efikasan za dve trećine žena koje su tretirane. Međutim, istraživanje je kritikovano zbog male veličine i nedostatka kontrolnih grupa.

Iako istraživanje može imati potencijal za budućnost, trenutno nije realna opcija lečenja.

Image by Freepik

Može li rana menopauza doprineti drugim stanjima?

Neplodnost je često velika briga kada menopauza počne 10 ili više godina ranije. Ipak, postoje i drugi zdravstveni problemi.

Stalan tok estrogena do vaših tkiva ima mnogo koristi. Estrogen povećava “dobar” HDL holesterol i smanjuje “loš” LDL holesterol. Takođe opušta krvne sudove i sprečava stanjivanje kostiju.

Gubitak estrogena ranije nego što je uobičajeno može povećati rizik od:

# bolest srca

# osteoporoza

# depresija

# demencija

# prerana smrt

Ako ste zabrinuti zbog ovih simptoma, razgovarajte sa svojim lekarom. Zbog ovih rizika, osobama koje rano uđu u menopauzu često se propisuje HNL.

Image by Kireyonok_Yuliya on Freepik

Može li vas rana menopauza zaštititi od drugih stanja?

Rani početak menopauze može da vas zaštiti od drugih bolesti. To uključuje kancere osetljive na estrogen, kao što je rak dojke.

Osobe koje kasno uđu u menopauzu (nakon 55 godina) su u većem riziku od raka dojke od onih koji ranije uđu u tranziciju. To je zato što je njihovo tkivo dojke duže vreme izloženo estrogenu.

Olakšavanje prelaska u menopauzu

Genetski test može jednog dana odrediti verovatnoću rane menopauze. Međutim, za sada će samo vreme pokazati kada ćete započeti svoju tranziciju.

Obratite se svom lekaru radi redovnih pregleda i pokušajte da budete proaktivni u pogledu svog reproduktivnog zdravlja. To može pomoći vašem lekaru da ublaži simptome ili smanji faktore rizika za ranu menopauzu.

Poseta terapeutu takođe vam može pomoći da se nosite sa bilo kojim bolom ili anksioznošću koju osećate tokom menopauze.

Image by Freepik
Image by Freepik

Plodnost i vaše mogućnosti

Ako ste zainteresovani da imate decu, još uvek imate nekoliko opcija za povećanje porodice. Ovi uključuju:

# usvajanje

# primanje donacije jajnih ćelija

# da surogat nosi vaše dete

Specijalista za plodnost takođe može predložiti procedure koje vam mogu pomoći da imate decu. Razgovarajte sa svojim doktorom o opcijama koje su vam dostupne da postanete roditelj. Na njihove rizike i uspehe mogu uticati mnogi faktori, uključujući vaše godine i opšte zdravlje.