Bolna vagina nakon seksa retko je hitan slučaj i često je privremena. To može biti zbog snažnog seksa, gljivične infekcije, seksualno prenosivih bolesti, infekcije urinarnog trakta ili drugog problema. Obično možete lečiti ili sprečiti većinu uzroka.

Da li je ovo razlog za zabrinutost?

Ako osećate bol u predelu vagine nakon seksualnog odnosa, važno je da razumete odakle bol dolazi kako biste mogli da otkrijete potencijalni uzrok i najbolji tretman.

Vagina je dugačak, mišićni kanal koji ide od vaginalnog otvora do grlića materice.

Vulva obuhvata usne, klitoris, vaginalni otvor i otvor uretre. Vaginalne usne su usne ili nabori kože oko vaginalnog otvora.

Mnogi ljudi kažu “vagina” kada stvarno misle “vulva”. Ove razlike ćemo držati jasnim dok čitate o razlozima zbog kojih vaša vaginalna oblast može da boli nakon seksualne aktivnosti.

Ako osetite bol u vagini ili vulvi nakon seksualne penetracije, postoji nekoliko razloga zašto bi se to moglo dogoditi. Možete lečiti ili sprečiti većinu uzroka. Retko bol može biti znak hitnog stanja.

Hajde da istražimo mnoge razloge za bolno područje vagine nakon seksualne aktivnosti, kako sprečiti bol i šta možete da uradite da biste je lečili.

Image by Freepik

Uzroci bolova u vagini nakon seksa

Nekoliko problema može biti iza bolnog područja vagine nakon seksualne penetracije. Ovi uzroci uključuju:

Nedostatak podmazivanja

Kada ste uzbuđeni, vaše telo oslobađa prirodno podmazivanje. Ali ponekad, to podmazivanje nije dovoljno. Ako je vaše seksualno uzbuđenje nisko ili žurite u stvari ne dajući sebi vremena da se zagrejete, možda ćete doživeti malo više trenja nego inače.

To trenje može dovesti do sitnih, mikroskopskih suza u vagini, što može izazvati bol i nelagodnost. U nekim slučajevima može čak dovesti do infekcije.

Image by Freepik

Produžen ili snažan seks

Ako je seksualna penetracija malo gruba, možda ćete osetiti bol ili nelagodnost, kako u vagini tako i oko vulve. Trenje i dodatni pritisak mogu zapaliti osetljivo tkivo.

Ako ste vi ili vaš partner koristili prste, seks igračku ili bilo koji drugi predmet tokom seksualne aktivnosti, možda ćete takođe osetiti dodatni bol.

U zavisnosti od materijala seksualne igračke, neke igračke mogu zahtevati dodatno podmazivanje da bi se smanjilo trenje. Nepravilno korišćenje seksualnih igračaka takođe može da oseti bol nakon seksualne aktivnosti.

Alergijska reakcija na kondome, maziva ili druge proizvode

Alergijska reakcija na kondom od lateksa, lubrikant ili drugi proizvod koji unesete u spavaću sobu može dovesti do bola. Takođe može izazvati iritaciju genitalija u vulvi. Ako je bilo šta ubačeno u vaginu, bol se može proširiti u kanal.

Polno prenosive infekcije

Vaginalni bol tokom seksa može biti prvi simptom polno prenosivih bolesti poput hlamidije, gonoreje ili genitalnog herpesa.

Ako niste bili testirani, razmislite o skriningu na polno prenosive bolesti da biste isključili infekcije. Ako vaš partner nije testiran, zamolite i njega da se pregleda. Lečenje za oboje je od vitalnog značaja za sprečavanje budućih ponovnih infekcija.

Image by Drazen Zigic on Freepik

Gljivične infekcije

Bol nakon seksualne aktivnosti u vulvi ili vagini jedan je od češćih simptoma gljivične infekcije. Ostali simptomi uključuju:

# vaginalni svrab

# otok

# bol tokom mokrenja

# infekcija urinarnog trakta (IUT)

IUT može izazvati više od bola kada urinirate. Takođe može izazvati bol u vaginalnom području i karlici.

Ako imate IUT tokom seksualnog odnosa, možete doživeti dodatnu iritaciju i upalu.

Bartolinova cista

Dve Bartolinove žlezde nalaze se sa obe strane vaginalnog otvora. One obezbeđuju prirodno podmazivanje vagine.

Ponekad se ove ciste, ili kanali koji pokreću tečnost, mogu blokirati. Ovo uzrokuje nežne kvrge ispunjene tečnošću na jednoj strani vaginalnog otvora.

Seksualna aktivnost može da iritira Bartolinove ciste i tkivo oko njih, što može izazvati neočekivani bol.

Image by Freepik

Menopauza

Pre i tokom menopauze, nivoi hormona u telu se dramatično menjaju. Sa manje estrogena, telo proizvodi manje sopstvenog prirodnog maziva.

Osim toga, tkivo u vagini postaje suvo i tanje. To može učiniti penetrativni seks neprijatnijim, čak i bolnim.

Vaginitis

Promena u prirodnoj ravnoteži bakterija u vagini može dovesti do upale. Ovo stanje, zvano vaginitis, takođe može izazvati svrab i iscedak.

Bol može biti prisutan u vagini ili usnama čak i bez seksualnog dodira. Seksualna aktivnost može je povećati ili učiniti uočljivijom.

Bol u vulvi

Seksualni dodir može izazvati bol u vulvi, i zbog trenja i pritiska. Ako je bol prisutan pre nego što započnete seksualnu aktivnost, to može biti simptom nekog osnovnog stanja, kao što je čir vulve.

Posetite lekara ako iritacija vulve potraje duže od nekoliko sati ili dana. Možda imate ozbiljniji problem, kao što je vulvodinija.

Image by halayalex on Freepik

Vulvodinija

Vulvodinija je bol u vulvi koji traje najmanje 3 meseca. Nije jasno šta uzrokuje ovo stanje, ali nije neuobičajeno.

Pored bola nakon seksualne aktivnosti, možete osetiti pulsiranje, peckanje ili peckanje u vaginalnom području. U teškim slučajevima, osetljivost je toliko velika da je gotovo nemoguće nositi odeću ili obavljati svakodnevne zadatke.

Endometrioza

Endometrioza se javlja kada tkivo slično endometrijumu raste izvan materice u oblastima kao što su jajnici, stomak i creva.

Bol tokom seksualnog odnosa i bolne menstruacije su uobičajeni simptomi endometrioze. Ovaj bol se može osetiti dublje u telu, kao u karlici ili gornjem delu vagine.

Fibroidi materice

Fibroidi materice su nekancerozne izrasline koje se mogu razviti na ili u materici. Kada postanu velike, mogu biti prilično bolne. Ako imate fibroide materice, možete osetiti bol u karlici nakon seksualne aktivnosti.

Image by marymarkevich on Freepik

Inflamatorna bolest karlice (IBK)

IBK je bakterijska infekcija. Neke od istih bakterija koje izazivaju seksualno prenosive bolesti, kao što su gonoreja i hlamidija, mogu izazvati IBK. Kada se ustanovi, infekcija se može proširiti na:

# matericu

# jajovode

# grlić materice

# jajnike

IBK može izazvati:

# bol u karlici

# bolan seksualni odnos

# bolno mokrenje

# krvarenje

# pražnjenje

Image by Kireyonok_Yuliya on Freepik

Vaginizam

Vaginizam uzrokuje da se mišići u i oko vagine i vaginalnog otvora sami čvrsto stežu. Ovo isključuje vaginu i može učiniti penetraciju tokom seksa neprijatnim, ako ne i nemogućim.

Ako ste u mogućnosti da imate seksualni odnos, rezultat može biti bol u vagini i oko vaginalnog otvora nakon seksualne aktivnosti.

Lekovi

Kontrola rađanja potiskuje nivoe prirodnih hormona. Može učiniti tkiva u vagini tanjim i suvim.

Ako ne dozvolite pravilno prirodno podmazivanje (više predigre je odgovor) ili ne koristite drugi lubrikant, možda ćete osetiti bol od trenja nakon seksualne aktivnosti.

Zategnuti mišići karličnog dna

Zategnuti mišići karličnog dna mogu izazvati neugodan seksualni odnos. Mišići karličnog dna mogu se zategnuti kao rezultat:

# loše držanje

# određene vrste fizičke aktivnosti, poput vožnje bicikla

# prirodno čvršća mišićna struktura u i oko karlice

Obrnuti Kegelovi mogu pomoći. Umesto da stežete i držite mišiće da biste izgradili snagu, poželećete da radite na njihovom opuštanju.

Image by freepic.diller on Freepik
Image by freepic.diller on Freepik

Otečene vaginalne usne nakon seksa

Otok i iritacija labija nakon seksualne aktivnosti nisu uvek zabrinjavajući. Na kraju krajeva, ova tkiva prirodno nabubre od uzbuđenja, jer krv i tečnost jure u to područje.

Ali ako osećate i bol pored upale, možda ćete imati manju iritaciju od trenja i pritiska. Ovo bi trebalo da nestane za nekoliko sati ili do sledećeg dana.

Zakažite termin kod lekara ako otečene usne i dalje postoje ili ako počnete da osećate druge simptome, kao što su:

# bolno mokrenje

# lupanje

# pečenje

Ovo mogu biti simptomi infekcije kojoj je potrebno lečenje na recept.

Kako pronaći olakšanje

Neke od ovih stanja možete lečiti kod kuće. Drugima će možda trebati pažnja zdravstvenog radnika.

Hladan oblog

Bol od trenja ili pritiska trebalo bi da prestane sam od sebe za nekoliko sati. U međuvremenu, paket leda može pomoći da se ublaži nelagodnost vulve.

Držite paket leda na mestu 5 do 10 minuta. Ne stavljajte paket leda direktno na vulvu; imati donji veš ili krpu za pranje između. Ne stavljajte pakovanje leda u svoju vaginu.

Ako je korišćenje paketa leda neprijatno ili bolno, prestanite i konsultujte lekara.

Antibiotici

Antibiotici na recept mogu lečiti infekcije kao što su infekcija urinarnog trakta, zapaljenska bolest karlice i neke seksualno prenosive bolesti. Neki tretmani bez recepta su takođe dostupni za gljivične infekcije. Međutim, preporučljivo je da dobijete dijagnozu i preporučeno lečenje od zdravstvenog radnika pre nego što počnete da se bavite samo-lečenjem.

Image by halayalex on Freepik
Image by halayalex on Freepik

Hormonski tretman

Hormonska supstituciona terapija može koristiti nekim ljudima. Ovo omogućava telu da se postepeno prilagođava hormonskim promenama izazvanim menopauzom, na primer. Takođe može pomoći u obnavljanju prirodnog podmazivanja i smanjenju bolne seksualne penetracije.

Zdravstveni radnici mogu propisati hormonsku kontrolu rađanja osobama sa endometriozom. Ovo može zaustaviti bolne epizode.

Hirurgija

Ako imate Bartolinovu cistu ili fibroide materice, zdravstveni radnik može preporučiti operaciju za njihovo uklanjanje. U slučaju ciste, može se pokušati drenaža pre nego što se žlezda ukloni.

Maziva

Ako želite ruku pomoći u smanjenju trenja, napunite mazivo. Odlučite se za maziva na bazi vode, jer je manja verovatnoća da će iritirati nežnu kožu vagine i vulve.

Lubrikanti na bazi ulja mogu razbiti materijal kondoma, što može izazvati suze.

Nemojte se plašiti da se ponovo prijavite ako počnete da osećate povlačenje ili kidanje. Kada je u pitanju podmazivanje, više je skoro uvek dobra stvar.

Image by lookstudio on Freepik
Image by lookstudio on Freepik

Proizvodi bez alergija

Ako sumnjate da ste alergični na materijale u kondomima ili seksualnim igračkama koje koristite, isprobajte nove. Dostupni su poliuretanski kondomi. Samo imajte na umu da nisu tako jaki kao lateks.

Ako lubrikant čini vašu vulvu osetljivom, preskočite ga. Idite na sintetičke materijale za koje je manje verovatno da će izazvati iritaciju i bol.

Vežba za mišiće karličnog dna

Obrnuti Kegelovi mogu vam pomoći da opustite mišiće karličnog dna. Ne samo da bi ovo moglo smanjiti bol nakon seksualnog odnosa, već bi moglo učiniti seksualnu penetraciju ugodnijom od samog početka.

Terapija

Neke žene mogu iskusiti anksioznost nakon bolne seksualne penetracije. To ih može sprečiti da dožive seksualno zadovoljstvo ili da se opuste tokom odnosa.

U tom slučaju, seksualna terapija im može pomoći da prevaziđu i upravljaju svojom anksioznošću.

Image by Freepik
Image by Freepik

Kada posetiti doktora

Ako bol traje duže od dan ili dva, ili imate krvarenje ili neuobičajen iscedak, obratite se zdravstvenoj ustanovi. Vaš ginekolog može  postaviti dijagnozu i pružiti pravi tretman za vas. Raniji tretman može sprečiti dalje komplikacije.

Važno

Seksualna penetracija nikada ne bi trebalo da bude bolna. Razgovarajte sa zdravstvenim radnikom o bolu koji osećate, čak i ako nestane u roku od dan ili dva.

Zajedno možete lečiti problem koji uzrokuje bol i sprečiti da se to desi.