Nova Netfliks serija koju je pripremila Shonda Rhimes govori istinitu priču o Ani Delvi, lažnoj naslednici koja je prevarila visoko društvo Njujorka.

To je jedan od najočekivanijih TV naslova godine i konačno bi trebalo da debituje na Netfliksu 11. februara.

Govorimo o Inventing Anna, drugoj seriji koja je nastala iz saradnje platforme za striming i Shonda Rhimes nakon Bridgertona, kao i o prvoj koju je kreirala poznata šouranerka, a ne samo u produkciji Shondaland, njene producentske kuće.

Inventing Anna vraća istinitu priču o Ani Delvi (rođenoj Sorokin), koju ovde igra izuzetna Džulija Garner (Ozark), devojka koja je godinama uspevala da se pretvara kao bogata naslednica nemačkog tajkuna, prevarivši visoko društvo Njujorka.

Serija od deset epizoda Šonde Rajms zatiče je posle hapšenja, već na optuženičkoj klupi, a zatim rekonstruiše njenu „zločinačku” parabolu: od prijateljstva i najekskluzivnijih večeri, preko hotela sa pet zvezdica i luksuznih kupovina, do pokušaja da stvori umetničku fondaciju u svoje ime.

Otkrivanje onoga što se dogodilo prikazuje se na ekranu kroz istragu koju je radila novinarka Vivijan Kent (Ana Chlumsky), optužena za „loše novinarstvo” za događaj koji se dogodio godinama ranije i iz tog razloga spuštena da više ne prati ništa u čemu je zaista veruje, o Ani piše delo koje uspeva da ponovo oplemeni njenu karijeru, ostajući tada opsednuta njenom pričom.

Sa svojim sjajnim mizanscenom, gomilom lude odeće, zvučnom podlogom koja je bila u punom sjaju, hit-and-miss glumcima i privlačnim otmenim stajlingom, serija koju je kreirala Šonda Rajms katapultira nas u univerzum Ane Delvej i mnogih likova koji su ga animirali, koji sami pričaju kako su bili prevareni.

Ali ako je prevara radnja koja vodi priču napred, interesovanje voditeljke i dalje je katalizovano na njenoj protagonistici, na tom centru ludila, dijalektike, laži i ega koji su je naterali da stigne na nezamisliva mesta i uspehe, kao što je onaj milionski kredit koji su banke spremale da joj daju neposredno pre nego što je istina izašla na videlo.

Evo šta treba da znate pre nego što vidite novu seriju koju je napisala Šonda Rajms.

Ko je bila Ana Delvi (ili Sorokin)

Rođena u malom gradu van Moskve 1991. godine, od roditelja koji su pripadali radničkoj klasi koja se potom preselila u Nemačku, Ana Delvi – rođena Sorokin – nakon srednje škole počela je svoj uspon u taj svetlucavi svet koji već oseća svojim pohađanjem prestižnog Central Saint Martinsa u Londonu, pre nego što ga je napustila i preselila se u Pariz, gde se pridružila redakciji magazina Purple.

Na prelazu u dvadesete, 2013. godine, bezobzirna, preduzimljiva i željna vidljivosti kakva jeste, Ana stiže u Njujork, epicentar mode, bogatstva, hladnokrvnosti i gde niko ne zna ko je i gde je novac koji je falio dolazi od „nasledstva”.

Ana ima ukus, šarm i briljantnu inteligenciju koja joj otvara sva vrata, ubeđujući jednostavne sagovornike, bliske prijatelje, ali i afirmisane profesionalce, da je zaista ona za koju kaže da jeste.

Kada odluči da osnuje Fondaciju Anna Delvi, buduću Meku za umetnike i bogataše iz celog sveta, niko ne zna da, fakat, fond milionera o kome ona sve vreme priča ne postoji i da nikada nije imala ni dolar.

Ana se ograničila na igranje „igre tri banke“: zahvaljujući poverenju prve, ona traži novac od druge, a zatim ulaže u treću. Sve bez potrebe za garancijama.

Ali njen životni prekomerni standard i računi koji se u određenom trenutku ne poklapaju dovode do kolapsa njene kuće od karata. Ana je uhapšena 2017. godine zbog sumnje za prevaru i tešku prevaru.

Džulija Garner i ostatak glumačke ekipe

Glavnu ulogu igra sjajna Džulija Garner, talentovana glumica koju smo već voleli kao čvrstu Rut od Ozarka, koja igra Anu Delvi u seriji.

Ana je odlučna devojka koja želi da živi najbolje što može i pre svega željna slave. Povezana sa Instagramom i stalnim prisustvom svakom društvenom događaju u Njujorku, Ana je dostigla nezamislive ciljeve u svom usponu ka uspehu.

Džulija Garner se fokusira na njen ego kao prava „kučka“ – kako je stalno označavaju u seriji – koja takođe uspeva da otkrije onaj višegodišnji osećaj zbunjenosti i straha od razotkrivanja koji nosi sa sobom.

Njena partnerka u seriji je Ana Chlumsky (Hanibal) kao novinarka Vivian Kent. Zahvaljujući svom liku Šonde Rajms, ona ulazi u zidove redakcije, otkrivajući deo njene dinamike i uvodeći pitanja koja nisu jednostavna kao loše novinarstvo.

Vivijan, koja je trudna, pre odlaska na porodiljsko odsustvo želi da ponovo oplemeni svoj profesionalni profil, koji je godinama ranije pomračila činjenica koja ju je stavila protiv javnog mnjenja. I dok u njenoj redakciji njeni šefovi misle da je najbezbedniji način da ona napiše članak na temu #MeToo, ona se trudi da ispriča priču o ženi čija priča, iako manje etičke vrednosti, ima relevantnost i interesovanje publike.

U ekipi im se pridružuju Laverne Cox kao Kejsi, Anin lični trener i prijatelj zajedno sa Nefom (Alexis Floyd), hotelskim konsijeržom koji ju je uvrstio na najprestižnije VIP liste Njujorka, i Rejčel (Katie Lowes), urednicom fotografije Vanity Faira koja je takođe napisala knjigu o aferi, na kojoj izgleda Lena Danham radi za HBO.

Anders Holm je Džek, Vivijanin muž, a Arian Moaied je Tod, Anin advokat.

Da li haljina čini monaha (ili odelo čoveka)?

Prema Anni Delvi, nema sumnje: da, da i ponovo da.

Inventing Anna je serija u kojoj je moda svuda: u Anninoj odeći, ali i na modnim revijama ili ekskluzivnim zabavama na kojima učestvuje, u casual odevnim kombinacijama ili u stilu kroz koji sebe činite nepogrešivim.

Balenciaga, Valentino, Prada, Chanel… stalno se smenjuju odevne kombinacije dizajnera visoke mode, postajući sastavni deo one „ukusne“ priče čiji protagonista postaje Ana, uspevajući da prevari sve oko sebe.

Zašto gledati Inventing Anna

Nekada davno postojale su princeze: devojke koje su čekale dolazak šarmantnog princa da bi živele bajkovitim životom. Šonda Rajms nam nudi aktuelnu i revolucionarnu verziju: devojku koja je pokušala da izgradi svoj san sama, svojim talentima i bez zadrške.

Nemoguće je ne biti fasciniran Anom Delvi, pomalo poput novinarke Vivijan Kent i mnogih ljudi koji je poznaju, i njenom pričom.

Inventing Anna je u stvari zadivljujuća priča o prevari koju je dvadesetogodišnjakinja počinila protiv američkih bankarskih giganata i raznih istaknutih ličnosti njujorškog visokog društva.

To je takođe priča o novinarstvu: partnerka sa Anom je Vivijan, sa njenom potragom za profesionalnim iskupljenjem i njenim majčinstvom koje se nikada na ekranu ne doživljava na kanonski nežan način, već kao fizičko i vremensko ograničenje kojem se treba podvrgnuti.

Konačno, Inventing Anna je priča koja govori o saučesništvu: afektivnom, ljubavnom, prijateljskom ili zavisnom. Svaki od njenih protagonista je saučesnik nekome ili nečemu, počevši od činjenica koje su dovele Anu da uspe u svom više-nultom planu.