Dana 22. januara je početak Kineske Nove godine i prvi dan Godine Zeca. Između srećnih verovanja, horoskopa i radoznalosti, evo svega što treba da znamo.

Kineska Nova godina 2023. pada u nedelju, 22. januara. Prvim danom nove godine po kineskom lunarnom kalendaru počinje godina Vodenog zeca (koji je nasledio Tigra).

U Kini, u kineskim četvrtima u celom svetu i u azijskim zemljama, proslave povodom dočeka Nove godine traju petnaest dana, plus jedan: u stvari, proslave zvanično počinju na Badnje veče porodičnom večerom. A završavaju se petnaestog dana prvog meseca lunarnog kalendara sa Praznikom lampiona.

Ali pripreme za Kinesku Novu godinu – ili prolećni festival – bile su u punom jeku od prethodnih nedelja. Između pomirbenih obreda i molitvi duhovima predaka, poseta rođacima i razmene srećnih crvenih koverti, Kineska Nova godina je zapravo jedan od najsrdačnijih praznika u kineskoj zajednici.

Godina zeca počinje: šta to znači

Image by pikisuperstar on Freepik
Image by pikisuperstar on Freepik.com

Kineska Nova godina 2023: kada i kako izračunati datum

Kineska Nova godina 2023. godine – Chuii , na kineskom znači “prvi dan” – je nedelja, 22. januar. Ali da bi se proslava zvanično počela i “otarasili se večeri” (Chuki), kineske porodice se već sastaju popodne na Badnje veče, koje ove godine pada u subotu 21. januara.

Petnaest dana kasnije, proslave kineske Nove godine zatvaraju se Festivalom lampiona (Iuankiaojie), 5. februara 2023.

Pročitajte i ovo: Evo ko će pronaći ljubav u GODINI ZECA (i saveti kako da to učinite)

U poređenju sa zapadnom novom godinom koja prati gregorijanski kalendar, datum početka Kineske Nove godine nije fiksan, već varira svake godine. Definisan je prema drevnom lunarnom kalendaru po kome svaki novi mesec u godini počinje mladim Mesecom.

Na osnovu mladog Meseca, dakle, utvrđuje se datum Kineske Nove godine, koji se poklapa sa prvim danom drugog mladog Meseca posle zimskog solsticija (21. decembar po zapadnom kalendaru).

Pročitajte i ovo: JARAC Godišnji horoskop 2023 – Čitaj i za podznak!

Pročitajte i ovo: VODOLIJA Godišnji horoskop 2023 – Čitaj i za podznak!

Pročitajte i ovo: RIBE Godišnji horoskop 2023 – Čitaj i za podznak!

I ako je tačno da se datiranje menja iz godine u godinu, takođe je pošteno reći da se datum pomera svaki put u rasponu od 29 dana – između 21. januara i 19. februara, odnosno maksimalnog vremena između novog / mladog Meseca i sledećeg.

Image by pikisuperstar on Freepik
Image by pikisuperstar on Freepik.com

Kineska Nova godina: pomirbeni obredi, pripreme, zanimljivosti

Dvadeset osmog dana dvanaestog meseca tradicionalno je čišćenje kuće. Više od jednostavnog čišćenja, to je pravi pomirbeni obred: u stvari, veruje se da je „čišćenje prašine i prljavštine“ način da se odagna nesreća i da se napravi mesta za sreću koju će Nova godina doneti sa sobom.

Srećom, ne treba ga dirati, bar prvih nekoliko dana u godini, kada je uobičajeno da se ne briše prašina da se ne bi eliminisala sreća.

Pročitajte i ovo: VAGA Godišnji horoskop 2023. – Čitaj i za podznak!

Pročitajte i ovo: ŠKORPIJA Godišnji horoskop 2023. – Čitaj i za podznak!

Pročitajte i ovo: STRELAC Godišnji horoskop 2023. – Čitaj i za podznak!

Među pripremama koje prethode dolasku Nove godine, uobičajeno je da se kuća ukrašava crvenim trakama i sitnicama, koje se smatraju bojom sreće.

Zatim se pripremaju tradicionalne crvene koverte, hongbao, u koje će se stavljati papirni novac ili novčići koji će se pokloniti rođacima i članovima porodice. Rečeno je da sadržaj nikada ne bi trebalo da bude neparan i jednak četiri: neparni brojevi i broj “4”, u stvari, povezani su sa sahranom i smrću.

Prava žurka počinje na Badnje veče: porodica se masovno okuplja u kući starijeg rođaka da pojede obilnu večeru zasnovanu na tradicionalnim kineskim jelima od mesa i ribe. Zajedno čekaju ponoć da eksplodiraju petarde. Smatra se da će Nova godina biti srećnija što je buka koju izazivaju burad.

Image by Freepik
Image by Freepik

Kineska Nova godina 2023: Godina Vodenog Zeca

Od dvanaest horoskopskih znakova kineskog horoskopa – koji se nižu iz godine u godinu, a ne svakog meseca kao u zapadnoj astrologiji – 2023. je godina Vodenog Zeca.

U poređenju sa kineskim lunarnim kalendarom, 1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011 su bile Zečje godine.

Zec važi za nežnu, smirenu i nežnu, srećnu i odgovornu životinju, koja jedva klone duhom, naprotiv, insistira dok ne nađe rešenje. Zato će, prema najlepšim željama, 2023. biti godina mira i spokoja, sa upozorenjem koje važi za sve znake: ne odlažite svoje izbore, već delujte odmah kako biste ostvarili lične snove i želje.

Pročitajte i ovo: RAK Godišnji horoskop 2023 – Čitaj i za podznak!

Pročitajte i ovo: LAV Godišnji horoskop 2023. – Čitaj i za podznak!

Pročitajte i ovo: DEVICA Godišnji horoskop 2023. – Čitaj i za podznak!

S druge strane, međutim, rođeni u znaku Zeca često su površni, tvrdoglavi i melanholični, previše oprezni i rezervisani. Ali postoji još jedan aspekt koji se tiče onih rođenih u godini Zeca…

Prema kineskoj astrologiji, kada padne godina koja odgovara nečijem znaku, Bog starosti (Tai Sui) se uvredi. Zbog toga se veruje da je godina horoskopskog znaka najnesrećnija, puna zamki i izazova (da li je zaista ovako?).

Tada će oni koji su rođeni u znaku Zeca biti najnesrećniji u 2023. Ali budite oprezni, peh je moguće odbraniti čak i u godini vašeg horoskopskog znaka nošenjem crvenih dodataka i odeće, koju morate imati je dat kao poklon da bi radio kao amajlija od porodice ili prijatelja.

Image by Freepik
Image by Freepik

Horoskop 2023: Ko će imati više sreće?

Posle 2022. pune uspona i padova, godine Tigra, 2023. bi trebalo da bude godina stabilnosti.

Prema astrološkim prognozama, najviše sreće imaće oni rođeni u znaku koze, svinje i psa, životinja koje su sklone zecu.

Pročitajte i ovo: BLIZANCI Godišnji horoskop 2023 – Čitaj i za podznak!

S druge strane, rođeni u godini Petla i Zmije (pored onih koji su rođeni u znaku Zeca, naravno) mogli bi da naiđu na ponešto.

Kineska Nova godina: Festival lampiona

A sa Festivalom lampiona (Iuankiao) završava se period vezan za proslavu kineske Nove godine.

Tradicija kaže da na Malu Novu godinu ljudi izlaze na ulice sa fenjerom od pirinčanog papira i ukrašenim srećnim frazama i zagonetkama.

Pročitajte i ovo: OVAN Godišnji horoskop 2023 – Čitaj i za podznak!

Pročitajte i ovo: BIK Godišnji horoskop 2023 – Čitaj i za podznak!

Jednom upaljene, lampioni su ostavljeni da slobodno lebde na nebu, na moru, u rekama ili jezerima. Poslednji obred pomirenja za novu godinu: povereni su im snovi i želje za naredne mesece.