Peptidi su pravi saveznici lepote koji nam pomažu da kožu održimo jedrom, svežom i blistavom.

Stoga, da vidimo kako možemo i da li vredi da ih uvedemo u svakodnevnu negu kože!

Foto Aleksandra Ostojić

Često čujemo za njih, ali šta su zapravo peptidi? Peptidi su sintetičke materije, sačinjene od dve ili više aminokiselina, takozvani, kratki lanci aminokiselina, i oni su gradivni blokovi proteina. Kada se nekoliko peptida okupi, oni stvaraju specifični protein. Stoga, možemo da kažemo da su pravi fragmenti proteina.

Pročitajte i ovo: Holivudska anticelulit maska za telo

Najčešći poznati proteini u koži su kolagen, elastin i keratin koji su odgovorni za njenu teksturu i tonus. Postoji stotine različitih peptida, koji su svi načinjeni od različitih kombinacija aminokiselina.

Pročitajte i ovo: Celulit – kada vas prošlost drži u nekretanju

U kozmetici su posebno cenjeni zahvaljujući efikasnom delovanju protiv starenja kože. To je razlog zašto ih nalazimo u mnogim proizvodima za negu zrele kože.

Foto Aleksandra Ostojić

Za šta se koriste peptidi?

U nezi kože koriste se peptidi koji pomažu pojačanju onih proteina koji se prirodno nalaze u koži i zato ih podmlađuju i održavaju. Različite vrste peptida imaju različite efekte, od izglađivanja bora ili popravljanja barijere do povećanja čvrstoće i hidratacije.

Pročitajte i ovo: Joga lica – vežbe za mladoliko lice

Nekoliko peptida se može kombinovati u jednom proizvodu, a većina se nalazi u proizvodima protiv starenja kože koji su počeli da pokazuju smanjenje proizvodnje tih esencijalnih proteina.

Pročitajte i ovo: Put do savršeno lepe kože lica

Na etiketama proizvoda za negu kože tražite reči koje završavaju na “peptid” – mnogi takođe počinju sa “palmitoil”.

Foto: Aleksandra Ostojić

Koje su prednosti i nedostaci njihove upotrebe?

Zbog svoje funkcije koja pomaže u jačanju esencijalnih proteina u koži, peptidi su moćni saveznici protiv starenja koje treba uključiti u režim svakodnevne nege kože. Budući da postoji toliko različitih peptida, njihovo kombinovanje u jednom proizvodu može da vam omogući da ciljate nekoliko različitih znakova starenja odjednom, kao i pojačavanje zaštitnih funkcija kože.

Pročitajte i ovo: Kako da zalečite proširene pore

Međutim, ako se peptidi ne skladište pravilno, mogu biti ranjivi na razgradnju od svetlosti i vazduha – na primer, ako se čuvaju u pakovanjima u kojima je proizvod direktno izložen navedenom svaki put kada se otvori.

Pročitajte i ovo: Korisni saveti kako da održavate svoju kožu i kosu blistavo sjajnom, svežom i zdravom

Postoji toliko različitih vrsta peptida da je teško generalizovati, ali neki mogu da izazovu iritaciju određenih tipova kože – tako da istražite pre investiranja, jer proizvodi koji uključuju peptide mogu da budu skupi.

Foto Aleksandra Ostojić

U kojim proizvodima se mogu naći?

Peptidi se obično nalaze u kozmetičkim proizvodima protiv starenja kože. Postoje različite kategorije kozmetičkih preparata na bazi peptida, od krema za lice do onih za područje oko očiju, ili za negu usana. Na vama je da odaberete najbolji peptidni proizvod za sebe, koji ćete uključiti u svakodnevnu negu kože.

Pročitajte i ovo: Kako da koristimo korektor prema savetima profesionalne šminkerke

Primenom kozmetičkih proizvoda na bazi peptida ujutro i uveče, u stvari je moguće videti rezultate u pogledu jedrine, čvrstine i tonusa kože već nakon samo nekoliko nedelja redovne upotrebe.