Svi imamo unutrašnji svet i ne treba sumnjati u to!

Razumevanje čakri jedan je od najefikasnijih načina da se dostignu različiti nivoi svesti koja nam je dostupna. Čakre nam otvaraju put ka identifikaciji tipa energije koji doživljavamo kao iskustvo.

U istočnjačkoj medicini i filozofiji, koja je davno pre Zapada otkrila „da je sve energija“, čakre ili energetska središta ustanovljena su i priznata već hiljadama godina, a danas se sve više uvažavaju i u zapadnoj kulturi.

čakre

Čakre su energetska središta, transformatori energije,koji naše telo povezuje sa univerzalnom kosmičkom energijom.

U različitim kulturama ova energija se naziva još i či, prana, orgon i sl. Čakre ovu energiju upijaju, razlažu i po energetskim kanalima (meridijanima) šalju u žlezde sa unutrašnjim lučenjem, nervni sistem i krv.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

Iako postoji više čakri, najčešće se govori o sedam glavnih koje su smeštene u sredini tela, a raspoređene su odozdo prema gore, tako da svaka iduća podrazumeva viši nivo postojanja.

Pročitajte i ovo: Emocionalni ekvivalenti bolesti

Grafički posmatrano, čakre su kupasti vrtlozi koji se vrte velikom brzinom i metabolizuju energiju. Svaka čakra je druge boje koja je povezana sa frekvencijom energije koju metabolizuje.

Svaka čakra ima prednju i zadnju stranu. Prednja strana povezana je sa čovekovim osećajima, a zadnja sa voljom.

Pročitajte i ovo: Nađi snage da se izvučeš iz svoje slomljenosti

Čovek je zdrav ako su mu čakre usklađene i otvorene za protok energije.

Što više energije protiče kroz čakre, čovek je zdraviji. Ako čakra ne može da metabolizuje energiju, onda je blokirana i pojedini delovi tela nisu snabdeveni s dovoljno energije. U tom slučaju postepeno nastaju bolesti ili različite psihičke teškoće.

Pročitajte i ovo: Sloboda u vezi i zašto je brkaš sa narcisoidnošću

Prva, osnovna, čakra je crvene boje.

Leži na početku karlice i povezana je s nadbubrežnim žlezdama, što znači da upravlja karlicom i bubrezima. Deluje na količinu fizičke energije i volje za životom, tj. očuvanjem, preživljavanjem i prizemljivanjem.

Pročitajte i ovo: Kako se rešiti tenzije u vratu i ramenima?

Ako je prva čakra zatvorena ili blokirana, blokirana je i čovekova vitalnost; čini se da čovek nekako «nije tu». Javlja se duševni i telesni umor, bezvoljnost, strah, nedostatak samopouzdanja. Čovek ima osećaj da je spoljašnji svet nešto strašno, da za njega nikog nije briga i da je na svijetu sasvim sam.

Pročitajte i ovo: Doviđenja prošlosti, dobar dan živote

Blokirana prva čakra može uzrokovati anemiju, artritis, hemeroide, išijas, tumore ili rak na tom području, proširene vene, slabu cirkulaciju.

Druga, seksualna, čakra je narandžaste boje.

Leži nad genitalnim organima, otprilike, tri prsta ispod pupka. Deluje, pre svega, na naš osećajni život, ali kako je povezana sa reproduktivnim organima utiče i na sposobnost rađanja, naše delovanje, učenje i stvaranje.

Pročitajte i ovo: Senka u seksualnosti

Ova čakra ukazuje na naš odnos prema telu, čulnom uživanju, kvalitetu ljubavi prema partneru kao i pružanje i primanje telesnog, umnog i duhovnog zadovoljstva. Ako je druga čakra otvorena, čovek oseća svoju polnu snagu. Ako je blokirana, kod žena se može manifestovati kao nemogućnost doživljavanja orgazma i čulnog uživanja, a kod muškaraca dolazi do prerane ejakulacije i smetnjama pri erekciji.

Pročitajte i ovo: Kako da iskoristite Uran i njegove aspekte na najbolji način

Blokada druge čakre može izazvati teškoće kod učenja i pamćenja, razdražljivost, herpes, bolne i neuredne menstruacije, ciste, impotenciju ili probleme sa prostatom.

Photo by Davids Kokainis on Unsplash

Treća, solarna, čakra leži na području želuca, u solarnom pleksusu.

Žute je boje, a utiče na našu svest i linearni način razmišljanja.

Pročitajte i ovo: Kada je veza kao droga

Povezana je sa gušteračom, želucem, jetrom, žuči i nervnim sistemom. Treća čakra omogućuje osećaj povezanosti između materijalnog i eteričnog tela. U središtu sunčanog pleksusa deluje na naše zadovoljstvo, duhovnu mudrost i svest o univerzalnosti života. Iako je ovo mentalna čakra, njen pravilan rad povezan je sa emotivnim životom. I dete je povezano s majkom eteričnom pupčanom vrpcom.

Pročitajte i ovo: Simptomi bujanja kandide

Ako je solarna čakra blokirana, strast i srce deluju odvojeno jedno od drugog – tj. strast nije povezana sa srcem.

Pročitajte i ovo: U čemu je razlika između krivice i odgovornosti

Takođe, zatvorenost ove čakre izražava se kroz strah, teskobu, sebičnost, manipulaciju, osećanju manje vrednosti, čir na želucu, bolestima jetre, šećernoj bolesti, anoreksiji, bulimiji i artritisu.

Pročitajte i ovo: Gde da nađem lek kad srce zaboli

Treća čakra povezana je i sa čovekovim odnosom prema sopstvenom zdravlju. To je i središte isceljivanja, povezano s duhovnim isceljivanjem.

Photo by Jakob Owens on Unsplash

Četvrta, srčana, čakra je zelene boje.

Njenim osvešćivanjem, ljudsko biće postaje čovek. Ljubav je temelj ove čakre. Za nju se kaže da je pokretač ljubavi, ne samo prema pojedincu nego i prema čovečanstvu uopšte.

Pročitajte i ovo: Skrivena lica depresije – nasmejana depresija

Ova čakra smeštena je na području srca, iza grudne kosti i povezana je s timusom koji u značajnoj meri deluje na imuni sistem.

Pročitajte i ovo: Na koji način vežbe vraćaju sreću u naš život

Pošto leži u sredini, srčana čakra je posebno značajna jer je i provodnik i posrednik među ostalim čakrama.

Photo by NeONBRAND on Unsplash

Peta, grlena, čakra je svetloplave boje.

Leži u podnožju grla i povezana je s višim oblikom božanske volje i snagom reči. Deluje na štitnu žlezdu, upravlja razmenom materija, bronhijalnim sistemom i glasnim ćicama, plućima i organima za varenje.

Pročitajte i ovo: Koja je boja tvoje aure i zašto je to bitno

Ova čakra je središte sporazumevanja, utiče na našu volju, odlučnost i mogućnost biranja, stvaralaštvo na mentalnom nivou, na prihvatanje sveta i prilagođavanje svetu, kao i na doživljaj sebe, lični i u društvu.

Pročitajte i ovo: Pokušaji bega u lažnu slobodu koji uništavaju vezu

Blokada ove čakre povezana je s tremom, nemogućnošću izražavanja sebe, uznemirenošću, sa anginama koje se ponavljaju, bolestima štitne žlezde, bolestima zuba i desni, glavoboljama koje nastaju zbog napetosti u gornjem delu vrata.

Photo by Jason Briscoe on Unsplash

Šesta, čeona, čakra je indigo plave boje.

Poznata je i kao treće oko ili oko mudrosti. Povezana je s univerzalnom ljubavlju. Leži iznad korena nosa, u sredini.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Povezana je sa hipofizom i upravlja radom ostalih žlezda sa unutrašnjim lučenjem, malim mozgom, nosem, ušima i nervnim sistemom.

Kad smo u budnom stanju, ona je središte naše duše. Deluje na intuiciju, sposobnost paranormalnih viđenja, na sećanje i sposobnost vizuelizacije, kao i na sposobnost ostvarivanja zamisli.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Ako ova čakra ne radi pravilno, naši mentalni pojmovi mogu biti zbrkani, a predstave o stvarnosti pogrešne i negativne pa teško ostvarujemo svoje zamisli. Kod neuravnoteženosti ove čakre, bojimo se svojih intuitivnih potencijala jer smo uvereni da nismop inteligentni. S druge strane, možemo zloupotrebiti svoju intelektualnu moć.

Pročitajte i ovo: Stvari koje razumeju samo mršave žene

Zatvorenost šeste čakre uzrokuje bolesti sinusa, migrene i glavobolje, teškoće sa vidom, nervni slom, potištenost, šizofreniju, tumore na mozgu.

Photo by Andrew Neel on Unsplash

Sedma, krunska, čakra je ljubičaste boje.

Leži na vrhu glave, tik iza temena. Povezana je s višim umom, znanjem i integracijom uma i tela. Odgovara epifizi i upravlja velikim mozgom, nervnim i mišićnim sistemom, kožom.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

Preko nje dolazimo u dodir sa svojim višim JA kanališući energiju iz Univerzuma.

Pročitajte i ovo: Bugarska ruža – eliksir visokih vibracija

Budući da krunska čakra obuhvata ceo čovekov život, njena blokada dovodi do nedostatka samopouzdanja, duhovne tj. lične krize, osećanja besmislenosti života. To dalje dovodi do degenerativnih bolesti, nervnog rastrojstva, pa i raka kostiju.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Ako je krunska čakra otvorena, svoju duhovnost osećamo na poseban način i kao poseban oblik postojanja koji se prostire s one strane materijalnog sveta i pruža nam osećaj potpunosti, osmišljavajući naše postojanje.

***

Autorka teksta: dr Dobrinka Arbanovski, internista i specijalista kvantne medicine, Holitimed

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.