Često kolagen prepoznajete kao jedan od sastojaka u serumima za lice koje koristite. Verovatno ste primetili i da je čest sastojak suplemenata za jačanje zglobova. Da li zapravo znate – šta je kolagen?

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom telu, posebno kolagen tipa 1. Nalazi se u mišićima, kostima, koži, krvnim sudovima, probavnom sistemu… Pomaže koži da održi snagu i elastičnost i da se regeneriše, a kada su u pitanju naši zglobovi i tetive, najjednostavnije rečeno, to je „lepak” koji pomaže da se telo stabilno održava.

Kolagen se nalazi u mišićima, kostima, koži…

Nažalost, gubimo kolagen kako starimo, ali određeni izvori hrane kao i suplementi mogu nam pomoći da ga zadržimo što je više moguće.

Kolagen se često se naziva „kompleksnim proteinom”, što nije iznenađujuće s obzirom da sadrži čak 19 različitih aminokiselina.

Pročitajte i ovo: PRAH ILI KAPSULE: Koja vrsta KOLAGENA daje najveću efikasnost

Kolagen u većini tkiva životinja i ljudi ima oblik užeta, konopca sa namotajima i zapravo takozvana „mikrofibrilarna struktura” je ono što čini kolagen.

Prolin i glicin su primarni tipovi aminokiselina koje se nalaze u lancima kolagena i koji su važni za naše zdravlje.

Kada smo bolesni, pod velikim fizičkim ili emocionalnim stresom telo možda neće moći samostalno da proizvede dovoljno aminokiselina. Telu je tada potrebna pomoć iz spoljnih izvora, uglavnom iz vaše ishrane ili suplemenata.

Aminokiseline koje se nalaze u kolagenu

Prolin

Prolin čini skoro 15 procenata kolagena. Prolin i glicin, posebno, igraju glavnu ulogu u osiguravanju nesmetanog rada organizma. Prolin pomaže u zaštiti krvnih sudova, poboljšava zdravlje zglobova i pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem.

Prolin pomaže u zaštiti krvnih sudova, poboljšava zdravlje zglobova i pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem.
Image by Racool_studio on Freepik
Image by Racool_studio on Freepik

Glicin

Otprilike jedna trećina proteina koji se nalazi u kolagenu je glicin. Iako je po veličini najmanja aminokiselina, glicin ima važnu ulogu. Glicin pomaže u izgradnji zdravih lanaca DNK. Takođe pomaže u stvaranju kreatina, koji promoviše zdrav rast mišića i povećava proizvodnju energije tokom vežbanja.

Glutamin

Smatra se jednim od najvažnijih i najzastupljenijih hranljivih materija u telu. Glutamin se stvara u našim mišićima i dobijamo ga iz određenih manirnica.

Istraživanja pokazuju da glutamin ima koristi za sprečavanje anksioznosti, napetosti, poremećaja spavanja ili nesanice, nedostatka koncentracije, kod loše probave, oslabljenog imunološkog sistema i pada energije.

Istraživanja su pokazala da ima pozitivne efekte na proizvodnju hormona rasta, kao i da može poboljšati aspekte mentalnog zdravlja. Azot, koji stvara glutamin u velikim količinama, takođe pomaže u zarastanju rana i sprečava gubitak mišićne mase i bolove u zglobovima.

Arginin

Arginin se razlaže u azot oksid u telu, koji je važno jedinjenje za zdravlje arterija i srca. Takođe se pokazalo da arginin poboljšava cirkulaciju, pomaže u jačanju imunološkog sistema i pozitivno utiče na muški libido.

Peptidi kolagena sadrže isti tačan skup aminokiselina i hranljivih materija kao kolagen, ali su prošli proces koji se zove hidroliza kako bi se razbili na kraće lance proteina.

Želatin kao jedan od najstarijih tretmana

Verovatno ste čuli da se kolagen i želatin pominju u sličnom kontekstu a to je zato što je želatin izveden iz kolagena – kada se kolagen razgradi, on postaje želatin.

Kosti su pune kolagena, a kako se kosti krčkaju u bujonu tokom procesa kuvanja koji se odvija tokom jednog do dva dana, kolagen se polako razlaže u želatin.

Želatin je zapravo bio jedna od prvih namirnica korišćenih kao medicinski tretman u drevnoj Kini. Odličan je za ljude sa alergijama na hranu ili koji su preosetljivi.

Kao bogat izvor želatina, izvori kolagena kao što je bujon iz kostiju mogu olakšati zarastanje sluzokože, što znači poboljšanje apsorpcije hranljivih materija.