Dve osobe koje se zaljube još uvek ne poseduju individualnost. One su tek u nastajanju. Vole se, grle se, gledaju jedno drugo tako da misle da će za drugu osobu dati život.

Ne poznaju još dobro sebe i žive ideal zaljubljenosti koji bi trebalo da ih odvede do božanskog ispunjenja, iako sami o tome ne govore kao da se nalaze u šablonu koji do toga mora da dovede.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Polako, ali sigurno počinju da shvataju da sve ono što osećaju u stvari je preveliko očekivanje koje stavljaju jedno u drugo, pa su ponori razočarenja toliko veliki.

Pročitajte i ovo: Kako dolazi do devijacije energije kod depresivnih stanja?

Kako veza ide dalje, taj ponor projekcije ili očekivanja postaje ogroman. Koliko se toga stavi u krilo očekivanja od partnera, toliko, s druge strane, osoba koja očekuje ne vidi da ne daje drugoj strani ono što želi, već ono što misli da druga strana treba.

Pročitajte i ovo: Važno je samo dobro se udati!

Često primećujem na konsultacijama da malo kada postoji spremnosti da se analizira ono što se daje drugoj strani, veća je usmerenost na ono što se nije dobilo.

Photo by Jonas Weckschmied on Unsplash

U stvari, kod većine postoji premalo spremnosti da se shvati ono što se voli. Razotkrivanje u kojem se vidi život po društvenim pravilima potpuno guši individualnost.

Sleđenje prijateljstva koja se zasnivaju na formalizmu, te društvenih pravila gde partneri nesvesno vole da ih se sledi, predstavlja srž sebičnosti, gde se istopi sve ono vredno u zaljubljenosti.

Pročitajte i ovo: Kraj strasti početak je ljubavi

Zaljubljenost je početak individualnosti, ali zaljubljeni žele da se ponašaju društveno. Ako se bolje sagleda ono što je društveno, to je sleđenje pravila koja su sebičnost i ispraznost.

Zaljubljeni osećaju autentičnost, ono najvrednije u sebi, i to jedno drugom daju, ali odjednom taj zahtev je prevelik, oseća se teret pa se traži greška u drugom.

Photo by Timo Stern on Unsplash

Ne postoji snaga da se razjasni projektovani teret ili potreba da se shvati kako veza ima prelaze i da se menja svakim novim razdobljem, a kamoli da se shvati smisao zaljubljenosti koja vodi do individualnosti i osvešćivanja unutarnjih polova.

Pročitajte i ovo: Zašto biramo pogrešne partnere?

Ovo nerazumevanje danas je doživelo ponor u kojem su muškarac i žena toliko razdvojeni i prepuni nerazumevanja koje za sada ne pronalazi želje za promenom.

Jednostavno, ne postoji želja za razumevanjem ljubavi koja se pojednostavljuje i ne prihvata kao transformirajuća snaga.

Photo by Allef Vinicius on Unsplash

Ovom svetu fali čuđenje same filozofije i čuđenje same ljubavi koja se svodi na nešto što bi jednostavno trebalo da nam bude dato. Neće nam biti dato jer se banalizuje vrednost, a dok je to tako, oni začuđeni što je nakon zaljubljenosti nestala ljubav moraće da shvate da se ne može nečem tako važnom pristupati potcenjivački.

Pročitajte i ovo: Karma i tajne ljubavi

Idealizam u kojem sam verovao da postoji zainteresovanost za ovu temu je nestao kada sam shvatio da je ljudima zaista teško da private individualnost koja je potcenjena.