U današnje vreme je prilično popularno da se govori o napadima panike, a popularnost nekada može da nas upozori na to koliko se zapravo često javljaju napadi panike kod ljudi.

Anksioznost je postala gotovo normalni stanovnik naših duša, a ona često prerasta i u paniku. Panika je svuda, u autobusima, avionu, tržnom centru…

Anđelija Simić, psihološkinja

Ako odete u inostranstvo, videćete mnogo njih koji dišu u kesu i time ukazuju sebi prvu pomoć.

Pročitajte i ovo: Tramvaj zvani čežnja: Čemu nas uči odbačena ljubav?

Zašto je to tako? Jesmo li zaboravili od silne trke za materijalnim da svoj mir ne možemo kupiti i da ako želimo bolji svet, ne možemo ako ne unapredimo sebe u duši, u svojoj svesti?

Pročitajte i ovo: Emocionalna nezasitost

Najčešće su ovi napadi jako dramatični, i ako oni u svom vrhuncu traju svega nekoliko minuta, osobi se čini kao da je večnost i kao da će umreti, ugušiti se, poludeti. Najčešće ta dramatičnost jeste ono što navede osobe da podignu slušalicu i zatraži pomoć psihologa.

U svojoj karijeri, ni mene, kao ni većinu mojih kolega, klijent sa napadom panike nije zaobišao i po pravilu nije bio usamljen slučaj.

Pročitajte i ovo: Zašto nam je strah potreban

Radeći sa njima, pre svega pružajući prvu psihološku pomoć kako da prevaziđu napade i funkcionalno obavljaju svoj posao, vrate se normalnim životnim aktivnostima, nisam mogla da ne zapazim da se ispod napada panike i navale anksioznosti koja je toliko jaka da postaje panika krije ipak nešto drugo.

Pročitajte i ovo: Gde prestaje empatija, a počinje samodestrukcija: Da li empatija vodi u loše životne odluke?

Zanimalo me je šta je to što se krije ispod napada panike i da li je panika samo simptom nečega dubljeg što se odigrava u našoj ličnosti?

Iako je ovo što iznosim na nivou moje lične teorije i ne uče nas baš previše o tome na raznoraznim edukativnim seminarima, panika može ukazati na različite stvari koje se odigravaju iza kulisa ili iza zatvorenih vrata naše ličnosti (naravno moram napomenuti da ovo ne važi isključivo i u svim slučajevima).

Pročitajte i ovo: O lošim stvarima se (ne) priča: Zašto ćutanje (ni)je zlato?

Panika je najčešće simptom koji je društveno prihvatljiv i nekako stoji da kod psihologa ili psihijatra idemo iz očiglednih razloga, a sada je u pitanju panika… Imamo neki opipljiv simptom koji nas muči, opipljiv problem.

Pročitajte i ovo: Pazi koga biraš: Što u izlogu, to u radnji!

Ipak, iza toga se kod izvesnog broj klijenata, kada otklonimo početne simptome, isplivavaju pitanja smisla života, piitanja ličnog identiteta, ličnih granica, preispitivanja. Na neki način, panični napad predstavlja samo vrh ledenog brega, koji je osobu naveo da se obrati za pomoć.

Pitanja smisla sopstvenog života, pitanja smrti i sagledavanje smrtnosti sebe i nama bližnjih, nije nešto sa čim je lako nositi se na svesnom planu, nešto je što stvara izrazito jak osećaj neprijatnosti, beznadežnosti, ponekad usamljenosti i bespomoćnosti.

Pročitajte i ovo: Da li je STRES dobar ili loš? Iskoristi ga u svoju korist!

Razmišljamo šta je život i šta smo postigli, ima li utehe za sopstvenu smrtnost ili smrtnost nama bliskih, postoji li nešto nakon našeg fizičkog postojanja, koliko smo zaista bliski u odnosima koje imamo, šta je ljubav, postoji li uopšte i kako se ona izražava, ko sam ja zapravo, čemu težim? Kako se ophodim sa drugima ?

Pročitajte i ovo: ANKSIOZNOST – nejasna strepnja – kako da prevaziđete anksioznost korak po korak

A još važnije, kako se drugi ophode prema meni? Umem li samo da primam potrebe i osećanja drugih, bez da im se otvorim? Koje sam seksualne orijentacije? Da li je sve ovo što sam do sada napravio vredno? Šta je vredno u mom životu i ono što me istinski pokreće?

Najčešće saznajemo da je osoba imala neki stresni period iza sebe, kada je mobilisala svoje snage i uspešno se izborila sa stresom, ali sada kada se telo krenulo opuštati, došlo je do panike.

Pročitajte i ovo: Emocionalno iskustvo ljubavnog trougla

Iako za ovo postoji biološko objašnjenje, postoji i psihološko, koje se jednostavno može izraziti rečenicom: Možeš da bežiš, ali ne možeš da se sakriješ od samog sebe. Ono što postoji duboko u nama kao važno pitanje, ili kao važan konflikt koji čeka razrešenje ili kao važna opomena nesvesnog da nešto radimo izuzetno pogrešno u našem životu, ne može biti skriveno, već će simbolički naći svoj put, možda kroz naše snove ili možda kroz naše simptome kojima sada možemo da se ”legalno” bavimo negde na terapiji.

Pročitajte i ovo: Oni koji se ne daju voleti ili portret samopouzdanja (u mladosti)

Mnogi klijenti zapravo ostanu dugo u psihološkom procesu traganja za odgovorima na pitanja koja sam ukazala i često redefinišu u potpunosti svoj život. Neki od njih promene posao, profesiju, životno okruženje ili otkriju da žive sa partnerom za koga ih vezuje samo navika ili strah od osude okoline.

Neki konačno prihvate svoju seksualnost i otvoreno stanu pred porodicu sa tim.

Neki konačno reše svoj zahtev za kontrolom svega i prihvate da malo toga zapravo možemo kontrolisati.

Pročitajte i ovo: Neodoljiva privlačnost manipulatora

Vidimo koliko se samo pitanja i odgovora roji ispod jednog ”običnog” napada panike i da je sva ta panika zapravo imala svrhu da opomene osobu i da joj znak da počne da se bavi sobom na jedan dublji, smisleniji način.

Znaci su tu samo ih treba znati čitati.